Kahramanmaraş depremde 42 can alan binayla ilgili yeni bilirkişi raporu açıklandı!

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 depremlerinde 42 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin yaralandığı Bad-ı Saba Konutları A Blok'un yıkılmasına dair yeni bilirkişi raporu hazırlandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Haziran 2024 17:23
Kahramanmaraş depremde 42 can alan binayla ilgili yeni bilirkişi raporu açıklandı!

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde yıkılan ve 42 kişinin hayatını kaybetmesine, 17 kişinin de yaralanmasına neden olan Bad-ı Saba Konutları A Blok ile ilgili yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı.

1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava çerçevesinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyelerinden oluşan 7 kişilik bilirkişi heyeti tarafından 31 Temmuz 2023'te bir rapor hazırlandı. Raporda, proje yapım ve iş bitimi aşamalarında sorumlu bir kişinin bulunmadığı belirtilerek, 2007 Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik ve İmar Kanunu'na uyulduğu tespit edildi.

24 Nisan'da görülen duruşmada, binanın yapımında mevzuata uyulup uyulmadığı ve diğer şüphelilerin ya da sanıkların kusur durumunun belirlenmesi amacıyla ek bir rapor talep edildi.

İKİNCİ RAPOR

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) öğretim üyelerinden oluşan 6 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 54 sayfalık ek rapor, 8 Haziran 2024'te soruşturma dosyasına eklendi. Bu raporda, donatı özelliklerinin ilgili yılın yönetmeliklerine büyük ölçüde uygun olduğu ve beton basınç dayanımının yeterli olduğu belirtildi. Ancak, binanın göçmesine neden olarak, yapısal performansı etkileyen projelendirme hataları, yetersiz mühendislik hizmetleri ve gerekli zemin iyileştirme çalışmalarının yapılmaması gösterildi.

Raporda, binanın statik proje müellifinin tali/asli kusurlu, yapı denetim firması, yapı sorumlu müteahhit ve jeoloji mühendisinin asli kusurlu olduğu; jeofizik mühendisi, belediye proje kontrol birimi ve şantiye şefinin ise tali kusurlu olduğu değerlendirildi.

Ayrıca, zemin etüdü çalışmalarının yetersiz olduğu, görgü tanığı ifadeleri ve komşu parsellerdeki zemin etüt verilerinin incelenmesiyle, binanın altında en az 2 adet, B Blok ve C Blok altında ise birer adet olmak üzere en az 35 metre derinlikli sondajların yapılması önerildi. Kayma dalgası hızının belirlenmesi için 3 sismik kırılma deneylerinin yapılması ve sonuçların geoteknik alanında uzman inşaat mühendislerince değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.