Yunanistan üzerinden Türkiye'ye gelen çöl tozu 7 gün etkili olacak

Türkiye'yi etkisi altına alan çöl tozu, Yunanistan üzerinden 1 hafta boyunca devam edecek. Sağlık sorunlarına karşı önlem almak önemli.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Mayıs 2024 18:12
Yunanistan üzerinden Türkiye'ye gelen çöl tozu 7 gün etkili olacak

Türkiye'yi etkisi altına alan çöl tozunun, yaklaşık bir hafta boyunca süreceği belirtildi. İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, çöl tozunun atmosferdeki hareketlerle hızla yayıldığını açıkladı.

Özdemir, bu yıl Türkiye'de çöl tozunun sık sık gözlendiğini ve birçok bölgede hava kalitesinin etkilendiğini ifade etti. Önceden çoğunlukla İç Anadolu'nun güneyi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşan çöl tozunun artık daha kuzeye doğru ilerlediğini belirtti.

Yunanistan üzerinden Türkiye'ye yeni bir çöl tozunun ulaştığını vurgulayan Özdemir, tozun ülkenin batı kıyılarında bir hafta boyunca etkili olacağını ve önümüzdeki hafta cumartesiden itibaren etkisini kaybedeceğini belirtti.

Özdemir, çöl tozunun ülke genelinde etkili olacağını belirterek, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde Pazar ve Pazartesi günleri etkisinin en yoğun hissedileceğini ifade etti. Ayrıca sağlık sorunları olan bireylerin dışarı çıkmamaları ve gerekli önlemleri almaları gerektiğini vurguladı.

Çöl tozunun solunum yolu sorunlarına neden olabileceğini ve bu nedenle maske veya ıslak bez kullanımının önemli olduğunu belirten Özdemir, toz taşınımının özellikle Marmara Bölgesi ve İstanbul'da daha az etkili olacağını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.