Kurban ibadetinde doğru bilinen 10 yanlış!

Kurban ibadetiyle ilgili doğru bilinen yanlışları keşfedin. 10 soruda, kesim şartları, kurban ortaklığı ve daha fazlası hakkında doğru bilgileri öğrenin.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Mayıs 2024 12:40
Kurban ibadetinde doğru bilinen 10 yanlış!

İslam dünyasında büyük öneme sahip Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü başlayacak. Müslümanlar, Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla, belirli şartları taşıyan hayvanları keserek ibadetlerini gerçekleştirecekler. Bu süreç, 4 gün sürecek olan Kurban Bayramı boyunca devam edecek.

AA muhabiri, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulundan aldığı bilgilerle kurban ibadeti hakkında yaygın yanlışları 10 soruda derledi.

Kesim olmadan sadece bağış veya sadaka vermek kurban ibadeti yerine geçer mi?

Kurban ibadetinin yerine getirilmesi için, belirli şartları taşıyan bir hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesi gereklidir. Sadece bağışta bulunmak veya sadaka vermek kurban ibadeti yerine geçmez. "Kesimsiz kurban bağışı" şeklindeki uygulamaların dini bir dayanağı yoktur ve bu tür bağışlar kurban sayılmaz.

Bir kurban hissesine birden fazla kişi ortak olabilir mi?

Bir kurban hissesi sadece bir kişi içindir. Birden fazla kişinin tek bir hisseye ortak olması dinen doğru değildir. Aynı hisseye birden fazla kişi ortak olduğunda kurban ibadeti geçerli olmaz. Vekaletle kurban kesen kuruluşlar, yalnızca vekalet veren kişiler adına kurban kesebilirler.

Kabir veya ölü kurbanı var mı?

İslam'da kabir kurbanı veya ölü kurbanı olarak adlandırılan bir kurban türü yoktur. Ölen kişinin vasiyeti yoksa onun adına udhiyye (Kurban Bayramı'nda hac dışında kesilen kurban) kesilmesi gerekmez.

Kadınlar ve evli olmayanlar kurban kesebilir mi?

Evli olmayan kişilerin kurban kesemeyeceği inancı yanlıştır. Kurban kesimini kadınların yapamayacağı anlayışı da doğru değildir. Kesim becerisine sahip olan herkes, erkek veya kadın fark etmeksizin kurban kesimini gerçekleştirebilir.

Büyükbaş kurbanlıkların hissedar sayısı tekli sayılarda mı olmalıdır?

Büyükbaş kurbanlıkların hissedar sayısının mutlaka tekli sayılarda olması gerektiği doğru değildir. Bir büyükbaş hayvana 7 kişi ortak olabileceği gibi 6 veya daha az kişi de ortak olabilir. Her bir hissenin yedide birden az olmaması önemlidir.

Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire mi dağıtılması gerekir?

Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire dağıtılması gerektiği inancı yanlıştır. Kişi, kurban etinin bir kısmını ihtiyaç sahiplerine, bir kısmını akraba ve komşularına dağıtabilir, kalan kısmını ise kendi evinde kullanabilir. Bu hüküm adak olmayan udhiyye kurbanları için geçerlidir. Vekaletle kurban kesen kuruluşlar, kurban etlerini söz verdikleri yerler dışında dağıtmamalıdır.

Adak veya akika niyetiyle kurbana iştirak edilebilir mi?

Kurbanlık hayvana ortak olanların bazılarının adak veya akika niyetiyle kurbana katılmasının kurbana engel olduğu düşüncesi yanlıştır. Ortakların her birinin niyetinin Allah rızası için kurban kesmek olması yeterlidir.

Yolculuk halinde olanların kestiği kurbanlar geçerli midir?

Seferi (yolcu) olan kişinin kestiği kurbanın geçersiz olduğu inancı doğru değildir. Misafir olarak bulunulan bir yerde kesilen kurban geçerlidir ve bayram günleri içinde eve dönüldüğünde yeniden kurban kesilmesi gerekmez.

Kurban kanı alına ya da araç lastiğine sürülür mü?

Kurban kanının alına veya araba lastiği gibi eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır.

Adak, akika ve şükür kurbanlarında yaş şartları gerekli değil mi?

Kurbanlık hayvanın taşıması gereken vasıflar ve kesimle ilgili diğer hükümler, tüm kurban çeşitlerinde aynıdır. Bu nedenle adak, akika veya şükür kurbanlarında yaş gibi bazı şartların gerekli olmadığı inancı yanlıştır.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.