Havalimanlarında yeni güvenlik tedbiri: Kimse aranmadan geçemeyecek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle havalimanlarında tüm yolcular aranacak, gemi emisyonları için fiyatlandırma sistemi kurulacak ve dijital liman işlemleri başlatılacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mayıs 2024 16:19
Havalimanlarında yeni güvenlik tedbiri: Kimse aranmadan geçemeyecek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, çeşitli konularda ihtiyaç duyulan kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi amacıyla hazırlanan ve TBMM komisyonuna sunulan kanun teklifi taslağını açıkladı. Bu taslağa göre, Sivil Havacılık Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak. Cihazla yapılan aramanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak. Kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcular uçağa alınmayacak. Ayrıca, havacılık güvenliği kapsamında özel güvenlik personeli, genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargoları arayabilecek.

"AVRUPA BİRLİĞİ, EMİSYON GELİRİNİN YÜZDE 50’SİNİ ÜLKEYE BIRAKACAK"

İklim değişikliğinin etkileri nedeniyle gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik çalışmalar hız kazanıyor. Bu kapsamda, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) denizcilik sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilecek. Avrupa Birliği, ETS düzenlemesi kapsamında elde edilecek gelirin yüzde 50’sini ülkelere bırakacak.

"EMİSYON GELİRLERİNİN ÜLKEMİZDE KULLANILMASI SAĞLANACAK"

Türk deniz ticaret filosunun rekabet gücünü koruyabilmesi için emisyonlarını hızlı bir şekilde düşürmesi gerekiyor. Bu nedenle, emisyon fiyatlandırma sistemi kurularak, toplanan gelirlerin bir kısmı ülkemizce alınacak. Bu gelirler, Türk deniz ticaret filosunun yenilenmesi ve dönüştürülmesi için kullanılacak, böylece dünya deniz ticaretinde rekabet gücümüz artarak devam edecek.

"LİMANLARA GİRİŞ VE ÇIKIŞ İŞLEMLERİ DİJİTAL BELGELERLE YAPILABİLECEK"

Deniz taşımacılığından elde edilen karbon fiyatlandırması gelirleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine özel ödenek olarak tahsis edilecek ve yeşil denizcilik için Ar-Ge, dönüşüm ve yeni gemi inşa faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Özel gelir ve ödeneklerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Ayrıca, fiziki olarak yapılan liman giriş ve çıkış işlemleri, dijital belgeler üzerinden gerçekleştirilebilecek.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.