Herkes için hareketlilik uygulaması bu yıl hayata geçiyor

Engelli vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için Herkes İçin Hareketlilik uygulaması başlıyor. Engelsiz bir gelecek için adımlar atılıyor!

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Mayıs 2024 11:20
Herkes için hareketlilik uygulaması bu yıl hayata geçiyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de engelli vatandaşların temel haklardan faydalanmasını teşvik etmek ve toplumsal hayata diğer bireylerle eşit katılımlarını sağlamak amacıyla 2005 yılında imzalanan ilk kanuna atıfta bulunarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, her alanda fırsat eşitliğini ön planda tutan hükümetimiz, engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için çaba göstermiştir," dedi.

Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, engelli vatandaşların karşılaştığı engelleri kaldırmak için önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, "Herkes İçin Hareketlilik" adını verdikleri bir mobil uygulamanın tamamlanma aşamasında olduğunu duyurdu. Bu yıl devreye almayı planladıkları uygulama ile refakatçi modülünden engelli taşıma hizmetlerine, ulaşım sisteminin erişilebilirliğini iyileştirmeye yönelik geri bildirim modülünden işaret dili çağrı merkezi desteğine kadar, engelli vatandaşların ulaşım süreçlerine yönelik tüm ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, 70 bine ulaşan engelli çalışanın yaklaşık yüzde 10'unun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında istihdam edildiğini belirtti.

Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen Engelliler Haftası kahvaltı programına katılarak, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak ve topluma tam entegrasyonlarını sağlamak için herkesin duyarlı olması gerektiğini vurguladı. "2002 yılından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, her alanda fırsat eşitliğini ön planda tutan hükümetimiz, engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için çaba göstermiştir," dedi.

2002'den bu yana engellilik alanında büyük adımların atıldığına dikkat çeken Uraloğlu, Türkiye'de bu alanda ilk kanunun 2005 yılında çıktığını ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin 2007 yılında imzalandığını belirtti. Ayrıca, 2013'te yayımlanan yasal düzenleme ile özürlü, sakat, çürük gibi ibarelerin yerine engelli ibaresinin kullanılmasının önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Uraloğlu, "Her Adımda Farklılıkları Ortadan Kaldıran Bir Ulaşım Ağı Oluşturmak Vizyonu İle Hareket Ediyoruz" diyerek, başlattıkları farklı sosyal sorumluluk kampanyaları ile engelli vatandaşların eğitim altyapısının ve kalitesinin artmasını sağladıklarını belirtti. 2021-2025 yıllarını kapsayan Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı'nı kamuoyuna açıkladıklarını ve herkes için erişilebilir bir ulaşım sistemi oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.

"Herkes İçin Hareketlilik" adıyla bir mobil uygulamanın tamamlanma aşamasında olduğunu duyuran Uraloğlu, bu uygulama ile engelli vatandaşların ulaşım süreçlerine ilişkin tüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Yüksek Hızlı Tren garlarında başlattıkları "Turuncu Masa Hizmet Noktası" uygulamasını ve havaalanlarında da benzer bir uygulamayı başlattıklarını söyledi.

Uraloğlu, Türkiye'de 40 havalimanına Erişilebilirlik Belgesi kazandırdıklarını ve bu belgeyi tüm havalimanlarının almasını sağlayacaklarını belirtti. Havalimanlarında engelli yolcu standartlarına uygun tesislerin bulunduğunu ve İstanbul Havalimanı'nın erişilebilir havalimanlarının en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade etti.

Engelli vatandaşlara yönelik e-devlet'te "Engel Yok" projesi kapsamında gerçekleştirilen Engelsiz Çağrı Merkezi ile işaret dili bilen çağrı merkezi çalışanları ile görüntülü olarak destek sağlamaya başladıklarını açıklayan Uraloğlu, "Bizim Hizmet Politikamızın Temelinde 'Önce İnsan' İlkesi Vardır" diyerek, engelli olmanın bir eksiklik olmadığını ve toplumun tüm bireylerine eşit haklar tanınması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.