Zorunlu afet sigortası kısa sürede devreye girecek

Zorunlu afet sigortası, binalar ve taşınır malları teminat altına alarak Türkiye'deki afetlerin etkilerini azaltmayı hedefliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Haziran 2024 14:21
Zorunlu afet sigortası kısa sürede devreye girecek

Zorunlu afet sigortası hızla hayata geçirilecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Binalar için deprem teminatı, diğer afetler içinse binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor," dedi. Şimşek, AA muhabiriyle yaptığı görüşmede, zorunlu deprem sigortası ve ZAS'taki yeniliklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şimşek, zorunlu deprem sigortasının, 17 Ağustos 1999'daki Gölcük Depremi sonrasında bir kanun hükmünde kararnameyle yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bu adımın sivil konutları sigorta kapsamına almak amacıyla atıldığını ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) kurulduğunu belirtti.

Şimşek, bu sigorta modelinin son halini 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile aldığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Kurulduğu günden bu yana zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken, son olarak 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerle ilgili yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi yapıldı. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunuyor."

Ayrıca, doğal afetlerin sayısındaki artışın Türkiye'de de hasarları artırdığına dikkat çeken Şimşek, "Deprem afetinde olduğu gibi diğer doğal afetlerde de konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor. Bu durum, diğer doğal afetler bakımından da sigorta korumasının zorunlu hale getirilmesini ve konut içindeki taşınır malların kapsama eklenmesini gündeme getirdi," diye ekledi.

Şimşek, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasının sivil konutlarda deprem, yangın, infilak, tsunami veya yer kayması sonucu oluşan maddi zararları kapsadığını belirterek, şunları söyledi:

"Kısa sürede devreye alınacak ZAS ile sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta kapsamına dahil edilmesi öngörülüyor. Deprem teminatı için binalar, diğer afetler içinse binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor. Ayrıca, mevcut durumda zorunlu deprem sigortası köy alanlarına teminat sağlamazken, zorunlu afet sigortasıyla köy alanları da kapsama alındı. Hedefimiz, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasıdır."

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.