Kahramanmaraş’tan 30 il ve Avrupa’ya: 2 bin kişi buradan ekmek yiyor

Deprem sonrası toparlanan Kahramanmaraş'ta çiftçiler, salatalık üretiminde 34 bin ton rekolte bekliyor ve ihracat için hazırlık yapıyor. Desteklerle üretim hızla artıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Mayıs 2024 13:29

Depremlerden büyük ölçüde etkilenen Kahramanmaraş'ta, depremzede çiftçilerin yetiştirdiği salatalıkların yurt dışına ihraç edilmesi için çalışmalar devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle üretimi artan ve lezzetiyle beğeni toplayan salatalıklardan bu yıl 34 bin ton rekolte bekleniyor.

Aydınkavak, Kılılı, Yenipınar, Avşarlı, Yeşilyöre ve Kadıoğluçiftliği mahallelerinde toplam 3 bin 500 dekar alanda salatalık üretimi yapılıyor. Bu alanın 3 bin 100 dekarı açıkta, 400 dekarı ise örtü altı tarımla değerlendiriliyor. Salatalıklar, ülke genelinde 30 farklı ilden alıcı buluyor.

Kadığoğluçiftliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adem Tosun, mahallede 650 dekar serada salatalık, domates ve biber gibi ürünler yetiştirdiklerini belirtti. Depremin ardından sağlanan desteklerle üretim ve satış noktasında sorun yaşamadıklarını ifade eden Tosun, geçen yıl iki ortak şirket aracılığıyla Almanya'ya ürün gönderdiklerini söyledi. Tosun, yakın zamanda kendi imkanlarıyla ihracatı gerçekleştirmeyi planladıklarını ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün katkılarıyla başlanan soğuk hava deposu inşası sayesinde Almanya'ya soğutulmuş kornişon göndermeyi hedeflediklerini açıkladı.

Çiftçilerden Rızvan Peker, Kadıoğluçiftliği Mahallesi'nde sera, alçak tünel ve açık alanda yaklaşık 1500 dekar arazide sebze üretimi yaptığını belirtti. Domates, biber, patlıcan, salatalık ve kabak gibi sebzeler ürettiğini söyleyen Peker, hedefinin aracısız olarak Avrupa'ya ürün göndermek olduğunu vurguladı. Geçen yıl 2 bin 500 ton sebze ihracatı yapan Peker, bu yıl 5 bin ton ihracat hedeflediklerini belirtti.

Bölgeye Kahramanmaraş'ın yanı sıra Şanlıurfa, Malatya ve Gaziantep gibi çevre illerden de işçi getirdiklerini belirten Peker, depremden sonra işçi sayısının 500'e çıktığını ve yaklaşık 2 bin kişinin bu işten geçimini sağladığını ifade etti. Geçen yıl 35 milyon lira ciroya ulaşan Peker, bu yıl 70 milyon lira hedeflediklerini söyledi. Devletin desteğiyle hedeflerine ulaşabileceklerine inandıklarını belirten Peker, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü projeleri kapsamında çiftçilere uygun fiyatlı fide dağıtıldığını ekledi.

Peker, devletin çiftçilerin her zaman yanında olduğuna inandıklarını ve devlet-millet iş birliğiyle tüm zorlukların üstesinden gelebileceklerini dile getirdi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.