Dünya Sepsis Günü: Sepsis Tehlikesine Karşı Bilinçlenme Zamanı!

Sepsiste erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır! Bilinçlenin, yaşam kayıplarını önlemek için erken müdahale önemlidir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Eylül 2023 15:36
Dünya Sepsis Günü: Sepsis Tehlikesine Karşı Bilinçlenme Zamanı!

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aykut Akyılmaz, sepsis durumunda erken teşhis ve tedaviye başlamanın yaşam kayıplarını azaltabileceğini vurguladı.

DÜNYA SEPSİS GÜNÜ

Uluslararası Sepsis Birliği (GSA) tarafından 2012'den beri 13 Eylül'ün "Dünya Sepsis Günü" olarak kabul edildiğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, sepsisin halk arasında "kan zehirlenmesi" olarak bilindiğini ve bu durumun vücudun enfeksiyonla mücadele yanıtının aşırı reaksiyon vermesi sonucu organ hasarına yol açtığını belirtti.

SEPSİS: GÖRÜLME SIKLIĞI VE ÖNEMİ

Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, sepsisin dünya genelinde en yaygın görülen hastalıklardan biri olduğunu ve ölüm oranının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek sepsisin ciddiyetine vurgu yaptı.

Sepsisin, vücudun kendi organlarına zarar vererek birçok organda fonksiyon bozukluğuna yol açtığını açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, bu hastalığın toplumdan başlayarak sağlık profesyonellerini ve sonunda yoğun bakım birimlerini etkileyen bir sorun olduğunu belirtti.

Türkiye ve diğer ülkelerde, sepsis konusunda halkın bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, yoğun bakımlardaki yüksek tedavi maliyetleriyle ilişkilendirilen sepsis hakkında halkı ve sağlık personelini bilgilendirmenin kritik olduğunu ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, sepsiste erken teşhisin ve buna bağlı olarak hemen tedaviye başlamanın yaşam kayıplarını önlemek için kritik bir faktör olduğunu ekledi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.