Kahramanmaraş'ta Depremde Yıkılan Binanın Davası: Sanıklar Suçlu mu?

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 depreminde yıkılan Melike Hanım Apartmanı'nda 49 kişi hayatını kaybetti. Dava başladı, müteahhit "deprem normalin ötesindeydi" dedi. 49 canın hesabı sorulacak mı?

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Nisan 2024 12:45
Kahramanmaraş'ta Depremde Yıkılan Binanın Davası: Sanıklar Suçlu mu?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremde yıkılan Melike Hanım Apartmanı'nda hayatını kaybeden 49 kişinin ölümüne ilişkin dava süreci başladı. İki sanığın yargılanmasına, 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

SANIKLARDAN SITKI OKUMUŞ: "DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ NORMALİN ÖTESİNDEYDİ"

Tutuklu sanık Sıtkı Okumuş, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Okumuş, 36 yıldır inşaat mühendisi olarak çalıştığını belirterek, Kahramanmaraş'ın olağanüstü bir depreme maruz kaldığını ifade etti. Okumuş, "1114 yılında Kahramanmaraş'ta yaşanan depremden daha büyük bir depremle karşı karşıya kaldık. Projelerimi rüzgarı, depremi ve statik şartları göz önünde bulundurarak yasalara uygun olarak hazırladım. Kahramanmaraş'taki deprem, binlerce yıllık bir birikimin boşalmasıydı ve bilimsel kaynaklar da bunu doğruluyor. Her proje öncelikle depremi göz önünde bulundurarak oluşturuldu." şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİT SITKI OKUMUŞ: "MESLEĞİMDE HASSAS ÇALIŞIYORUM"

Inşaat sektöründe bilgisayarlı çizimi ve ilk hazır betonu kullanan kişi olduğunu belirten Okumuş, mesleğinde hassas çalıştığını vurguladı. Kendisinin yaptığı binanın 1998 deprem şartnamesine uygun olarak inşa edildiğini savunan Okumuş, binanın deprem esnasında yana devrilerek yıkıldığını ve zeminde sıvılaşma olduğunu öne sürdü. Ayrıca, binada imara aykırı müdahaleler yapıldığını iddia etti.

"FAY HATTI ÜZERİNE YAPILMIŞ"

Okumuş, Melike Hanım Apartmanı'nın bulunduğu bölgede aktif bir fay hattının olduğunu belirtti. Binanın 2000 yılında tamamlandığını ve üzerine yapıldığı fay hattı nedeniyle sorumluluğunun olup olmadığını sorguladı. Okumuş, ayrıca binanın bulunduğu bölgenin alüvyonlu bir zemin olduğunu ve binanın depreme dayanıklı olmadığını ifade etti.

TUTUKSUZ SANIK A.B: "MÜTEAHHİT DEĞİLİM"

Tutuksuz sanık A.B, Melike Hanım Apartmanı'nın arsa sahibi olduğunu ve müteahhit olmadığını belirtti.

Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut halinin devamına karar vererek duruşmayı 12 Temmuz’a erteledi. Duruşmaya katılan müştekiler ise sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek cezalandırılmalarını talep ettiler.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.