Zorunlu Deprem Sigortası'nda Yeni Dönem: Azami Teminat Tutarı Yükseltildi

Zorunlu Deprem Sigortası'nda azami teminat 1 Ocak itibarıyla iki katına çıkarak 1.27 milyon TL'ye yükseltildi. SEDDK düzenlemesi ile sigortalılara güçlü destek devam edecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Aralık 2023 18:03
Zorunlu Deprem Sigortası'nda Yeni Dönem: Azami Teminat Tutarı Yükseltildi

Zorunlu Deprem Sigortası'ndaki azami teminat tutarı, 1 Ocak itibarıyla geçerli olacak şekilde iki katına çıkarılarak 1 milyon 272 bin TL'ye yükseltildi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, her yıl güncellenen Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu'nun 13'üncü maddesi kapsamında revize edilmiştir. Bu çerçevede, sigorta ve inşaat sektöründeki değişen koşullar ve yeniden yapım maliyetleri dikkate alınarak, sigorta bedeli hesaplamasında kullanılan metrekare bedelleri güncellenmiştir.

SEDDK, ekonomik koşullardaki değişimleri göz önünde bulundurarak, primlerin ve teminatların enflasyonla aylık olarak güncellenmesini sağlamıştır. Ayrıca, tarife oranları da revize edilmiştir.

zorunlu-deprem-sigortasi-azami-teminat-tutari-1-milyon-272-bin-tlye-yukseltildi.jpg

Bu bağlamda, azami teminat tutarı 640 bin TL'den 1 milyon 272 bin TL'ye yükseltilmiştir. Betonarme konutlar için metrekare bedeli 3 bin 16 TL'den 6 bin TL'ye, diğer konutlar için ise 2 bin 80 TL'den 4 bin TL'ye çıkarılmıştır.

SEDDK tarafından Aralık ayında yapılan düzenleme ile birlikte, zorunlu trafik sigortası primlerinin 2024 Mayıs döneminden itibaren hasar maliyet endeksine göre güncelleneceği duyurulmuştu.

2023 yılında Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası poliçe sayısı 11,7 milyona ulaşmış ve sigortalılık oranı %59'a yükselmiştir. Ayrıca, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde zorunlu deprem sigortası kapsamında sigortalılara yaklaşık 35 milyar TL ödeme yapılmıştır.

Yapılan yeni tarife düzenlemesi ile SEDDK, sigortalıları deprem nedeniyle oluşabilecek zor durumlarda daha etkili bir şekilde desteklemeye devam edecektir.

SEDDK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği'ne göre, Zorunlu Deprem Sigortası asgari prim tutarları risk gruplarına göre şu şekildedir: birinci grup 979 TL, ikinci grup 869 TL, üçüncü grup 739 TL, dördüncü grup 693 TL, beşinci grup 521 TL, altıncı grup 370 TL ve yedinci grup 252 TL. Bu yeni tutarlar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

Tebliğ kapsamında, sigorta bedeli hesaplamasında kullanılan metrekare bedelleri her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan aylık 2003=100 Temel Yıllı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranında artırılacaktır. Eğer açıklanan oran sıfırın altında ise, söz konusu oran sıfır olarak kabul edilecektir.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.