Merkez Bankası Sürprizi: Politika Faizi Yüzde 42,50'ye Yükseldi!

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 42,50'ye çıkararak enflasyonla mücadelede sıkı duruşunu korudu. Döviz kuru istikrarını güçlendirmeyi hedefleyen karar, finansal istikrarı destekliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Aralık 2023 16:43
Merkez Bankası Sürprizi: Politika Faizi Yüzde 42,50'ye Yükseldi!

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 42,50 seviyesine çıkararak bu alandaki sıkı duruşunu koruma kararı aldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun başkanlığını Hafize Gaye Erkan'ın yaptığı toplantıda alınan karar, enflasyonla mücadele ve finansal istikrarı sağlama amacını taşıyor.

Bankanın faiz kararına ilişkin yapılan açıklamada, Kasım ayındaki sınırlı artışın ardından enflasyonun istikrarlı bir seyir izlediği, ancak yurt içi talep, hizmet fiyatları ve jeopolitik risklerin enflasyon baskısını sürdürdüğü vurgulandı. Ayrıca, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara etkisinin yurt içi talepteki dengelemeyi desteklediği belirtildi.

Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış, talepteki dengeleme, Türk lirası varlıklara talebin artışı gibi faktörlerin, döviz kuru istikrarını ve para politikasının etkinliğini güçlendirdiği ifade edildi. Ayrıca, aylık enflasyondaki ana eğilimdeki düşüşün devam ettiği kaydedildi.

Kurul, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığına dikkat çekti. Dezenflasyonun sağlanması için gerekli parasal sıkılığa yaklaşıldığı belirtilirken, parasal sıkılaştırmanın hızının yavaşlatıldığı ifade edildi. Fiyat istikrarının kalıcı hale gelmesi için gereken sıkılığın sürdürüleceği vurgulandı.

Banka, mevcut mikro ve makroekonomik çerçeveyi basitleştirerek piyasa mekanizmasını güçlendirmeyi ve makro finansal istikrarı artırmayı hedeflediğini bildirdi. Kredi faizlerinin hedeflenen düzeyde olduğu, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin devam edeceği belirtildi.

Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa sürede tamamlamayı planlarken, faiz kararlarını verilerle destekleyerek öngörülebilir, şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini ifade etti. Para politikasının enflasyonun ana eğilimini düşürmeye ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmaya yönelik olacağı belirtildi. Kararlar, PPK özetiyle 5 iş günü içinde yayımlanacak.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.