TCMB'den Müjde: Deprem Bölgesine Destek Süresi Uzatıldı!

TCMB, deprem bölgesine destek süresini uzatıyor. Kredilerde muafiyet Haziran 2024'e kadar devam edecek, yabancı para yükümlülüklerde ise tesis oranı yüzde 4'e düşecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Aralık 2023 16:39
TCMB'den Müjde: Deprem Bölgesine Destek Süresi Uzatıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla deprem bölgesine sağlanan kredilerin menkul kıymet tesis uygulamasından muafiyet süresini Haziran 2024'e kadar uzatma kararı aldı.

Banka tarafından yapılan açıklamada, TCMB'nin mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçevesini basitleştirme ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırma amacıyla attığı adımlara vurgu yapıldı. Bu çerçevede, yabancı para yükümlülükleri için uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 5'ten yüzde 4'e indirileceği ve 29 Aralık 2023 tarihinde sona erecek olan kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulamanın 6 ay süreyle uzatılacağı ifade edildi.

Aynı zamanda, Türk lirası mevduatını desteklemeye yönelik politikaların devam edeceği ve TCMB'nin makroihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi kapsamında önemli adımlar attığı belirtildi. Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak ve makro finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla yabancı para mevduatına yönelik menkul kıymet tesis oranının yüzde 5'ten yüzde 4'e çekildiği ifade edildi.

Ayrıca, deprem bölgesindeki toparlanma sürecini desteklemek amacıyla deprem bölgesine sağlanan kredilere tanınan menkul kıymet tesis muafiyeti süresinin 6 ay daha uzatıldığı, bu düzenlemenin Haziran 2024'e kadar geçerli olacağı belirtildi. Bankanın alınan bu kararlarla ekonomik istikrarı koruma ve deprem etkilerini azaltma hedefine yönelik adımlar attığı vurgulandı.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.