Kahramanmaraş'ın Göz Kamaştıran Balk Dağı: Doğanın Kalbinde Bir Keşif!

Kahramanmaraş'ın Balk Dağı'nda 2500 yıllık dev porsuk ağaçları ve muazzam doğal güzellikleri keşfedin. Zorlu tırmanış ve eşsiz manzaralar sizi bekliyor!

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Aralık 2023 15:52

Kahramanmaraş'ın doğa koruma ekipleri ve fotoğraf sanatçıları, muazzam güzellikteki dev porsuk ağaçlarını keşfetmek üzere bir araya geldiler. Kahramanmaraş Dağcılık Arama Kurtarma Araştırma ekipleri (KADAK) ve fotoğraf sanatçıları, kentin en sarp dağlarında yer alan yaklaşık 2500 yıllık porsuk ağaçlarını ziyaret ederek, bölgeyi büyüleyici bir şekilde belgelediler.

Zorlu bir tırmanışı göze alarak, Andırın'ın Köklü Mahallesi ile Alanlı sınırlarındaki Balk Dağı'na ulaşan ekip, 80 kilometrelik bir mesafeyi aşarak 5 kilometrelik bir tırmanış gerçekleştirdi. Bu meydan okuyan yolculuk sonunda, zirveye varan ekip Türk bayrağını dalgalandırdı. 40 kişilik grup, bölgenin zirvesinde oksijeni içine çekerek ve doğayla iç içe bir gün geçirerek unutulmaz bir deneyim yaşadı.

Balk Dağı, Amazon ormanlarını aratmayan bir güzellikte. Dağcılar ve fotoğrafçılar, 1600 rakımlı dağın eteğinden başlayarak, yürüyerek ve tırmanarak dev porsuk ağaçlarını fotoğrafladılar. Yosunlarla kaplı bu göz alıcı ağaçlar, bölgenin gizemli atmosferini ve zengin florasını ortaya koyuyor. Porsuk, gürgen, mezdağı ve kamalak ağaçlarıyla bezenmiş bu bölge, sadece doğal güzellikleri değil, aynı zamanda Amazon ormanlarından aşina olduğumuz bir çeşitlilik sunuyor.

Ekipler, 1600 rakımlı kırsalda bulunan bazı ağaçların koruma altına alındığını, ancak henüz tescil edilmemiş olanlarının da bulunduğunu belirtiyor. Bu noktada, turizme kazandırılması için bu bölgenin de tescillenmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

KADAK Başkanı Büşra Tecirli, Balk Dağları'nın doğal güzellikleriyle ilgili şunları söyledi: "Bugün şehrimizin en nadide güzelliklerinden olan Andırın’ın Balk Dağlarına geldik. Balk Dağları bölgenin en sarp noktasında olan ve muhteşem porsuk ağaçları ve beraberinde yemyeşil Amazon ormanlarını anımsatan bitki örtüsüyle beraber, zirvenin muazzam manzarasıyla bize eşlik eden bir parkurdur. Bugün fotoğraf ve doğa tutkunlarıyla beraber bölgeye geldik ve hep beraber bölgenin en güzel fotoğraflarını çektik. Ve doğanın tadını içimize çeke çeke yaşadık. Buradaki porsuk ağaçlarının şehrimizde bir tek bu bölgede var ve Türkiye’de de Türkiye’nin üçüncü büyük ağacı olarak geçen Zonguldak’ta tescillendi. Bu da Kahramanmaraş’ta mevcut şuan. Biz de şehrimizde bu ağacın tescillenmesini ve turizme kazandırılmasını istiyoruz. Neden porsuk ağacını ziyarete gelmesin doğa severler, turizmciler? Herkesi doğaya bekliyoruz."

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.