Kahramanmaraş'ın Bombacı Kadını: Binaları Dinamitle Yıkıyor!

Kahramanmaraş'ta "Bombacı Kadın" Esra Eken, ağır hasarlı binaları dinamitle yıkarak deprem sonrası iyileşmeye katkı sağlıyor. Cesareti ilham veriyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Eylül 2023 11:57

Kahramanmaraş'ta, depremin yıkıcı etkilerinin hala hissedildiği bir dönemde, ağır hasarlı binaları yıkmak için dinamitleri döşeyen ve "Bombacı kadın" olarak bilinen Esra Eken, felaketin izlerini silmek için görev yapıyor.

38 yaşındaki Esra Eken, 2008 yılında Çukurova Üniversitesi'nden Maden Mühendisi olarak mezun olduktan sonra yaklaşık 15 yıl boyunca çeşitli bölgelerde maden ve inşaat sahalarında delme ve patlayıcı uzmanı olarak çalıştı. Ancak Pazarcık ve Elbistan'da yaşanan büyük depremlerin ardından Kahramanmaraş'a gelen Eken, meslektaşlarıyla birlikte çalışmaya başladı.

Eken, birçok kişinin cesaret edemediği ağır hasarlı binalarda duvarlara ve kolonlara binlerce dinamit kapsülü yerleştiriyor ve daha sonra bu patlayıcıları bağlamak için fitil döşüyor. Bu riskli işlemin ardından güvenlik önlemleri alındığında binaların yıkımını gerçekleştiriyor.

kadin-delme-ve-patlayici-uzmani-esra-eken-yikimin-guclu-kadini.jpg

Cesareti ve azmiyle çevresindekilere ilham veren Eken, çalıştığı firmada tek kadın delme ve patlayıcı uzmanı olarak görev yapıyor. Eken, depremin hemen ardından Kahramanmaraş'a gelerek arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkımını gerçekleştiren firmanın bir parçası olduğunu söyledi.

Ağır hasarlı binaların yıkımı sırasında her aşamada görev aldığını ve şimdiye kadar 7 binayı patlattıklarını belirten Eken, 160 apartmanın daha yıkımının dinamit kullanılarak gerçekleştirileceğini açıkladı. Eken, "Patlatma işi erkeklere özgü bir iş gibi görünse de kadınların her türlü işi yapabileceğini göstermek istiyorum. Dinamitin dolumundan patlatmasına kadar her aşamada görev alıyorum" dedi.

Esra Eken, mesleğinin bazı kişiler tarafından şaşırtıcı bulunduğunu ve çevresindekilerin dikkatini çektiğini ifade etti. Onu "Bombacı kadın" olarak tanımlayan insanlar olduğunu belirten Eken, bu mesleğin riskli ve endişe verici olduğunu kabul etti. Ancak Eken, bu işi yapmanın sadece erkeklere ait bir şey olmadığını göstermek istediğini vurguladı.

Ağır hasarlı binaları dinamitlerken duygusal anlar yaşadığını da paylaşan Eken, bu binalarda daha önce yaşayanların notları ve kişisel eşyalarıyla karşılaşmanın onu üzdüğünü söyledi. Aynı zamanda bu anların insanları duygusal olarak etkilediğini ve bazen ailelerin ziyaret edip anılarını paylaştığını ifade etti. Ancak Eken, ağır hasarlı binaları yıkmak zorunda olduklarını ve bu nedenle duygusal anları da içeren bu zorlu işi sürdürdüklerini belirtti.

(AA)

İlgili Haberler
Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.