Kahramanmaraş Yaylalarından Ovalara: Göçerlerin Dönüş Serüveni

Kahramanmaraş'ta depremzedeler, 6 ay süren yayla serüvenlerini tamamlayarak kışlaklarına döndü. Zengin doğasıyla ünlü bölgede ürettikleri süt ve peynirle hem kendi geçimlerine katkı sağladılar hem de ekonomiye destek verdiler.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Kasım 2023 19:44

Kahramanmaraş'ta depremzedeler, 6 ay süren üretim serüvenlerini tamamlayarak yaylalardan kışlaklarına döndü. Yüksek rakımlı Ahir Dağı'nda ve çevre illerin yaylalarında geçirdikleri ilkbahar ve yaz mevsiminde, göçerler, zengin florası ve çeşitli bitki örtüsüyle ünlü bu bölgelerde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptı.

Bu dönemde, göçerlerin ürettiği sütün bir kısmı dondurma sektörünü desteklerken, bir kısmıyla da lezzetli keçi peynirleri üretildi. Ayrıca, yayladan sahillere dönerken koyun yünlerinden de faydalanıldı. Kahramanmaraş genelinde yaklaşık 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvanın 500 bini yaylalarda üretim için kullanıldı. Bu süreçte afetzedeler, süt ve peynir üretimiyle hem kendi geçimlerine katkıda bulundular hem de kent ve şehir ekonomisine destek sağladılar.

Yaylacı Durdu Koyunlu, depremin en fazla etkilediği Tevekkeli köyünden olduklarını belirterek, yaşadıkları zorluklara rağmen ayakta kalmayı başardıklarını söyledi. Koyunlu, "Köyümüzdeki olumsuz koşullara rağmen direndik, yaylalara çıktık, hayvanlarımızı otlatarak süt ve peynir ürettik. Bu sayede güzel bir kazanç elde ettik. Allah'a şükürler olsun. Şimdi köyümüze geri döndük, hayvanlarımızı ağıllarda besleyeceğiz. Devletimize minnettarız, bize büyük yardımlar yaptılar. Umarız bir daha deprem gibi felaketler yaşamayız" dedi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.