Kahramanmaraş Depremleri Sonrasında: Kentsel Dönüşümde Yeni Kanun! Fırsatlar ve Değişimler

Kentsel dönüşümde köklü değişiklik! Yapı ruhsatından, hak sahipliğine kadar yeni düzenlemelerle sorunsuz bir dönüşüm için adım atın.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Ekim 2023 09:46
Kahramanmaraş Depremleri Sonrasında: Kentsel Dönüşümde Yeni Kanun! Fırsatlar ve Değişimler

"Komisyon tarafından onaylanan teklif, kentsel dönüşümle ilgili düzenlemeler içermektedir. Buna göre, uygulama imar planı, mimari projeler, statik hesaplamalar, tesisat ve diğer teknik sorumluluklar Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından üstlenilecek ve mülkiyet belgelendirildikten sonra 30 gün içinde yapı ruhsatı verilecektir.

Riskli yapıların tespiti için, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı yazılı izinle talepte bulunduğunda, yetkilendirilmiş güvenlik güçleri tarafından gerekirse zorla gerçekleştirilebilecektir.

Eğer yapılar belirtilen süre içinde boşaltılmazsa, mülki idare amiri tarafından yazılı izinle yetkilendirilmiş kolluk kuvvetleri tarafından tahliye ve yıkım işlemleri Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.

Hak sahipliği çalışmaları, mevcut taşınmazın değeri ile yeni konut veya iş yerinin değeri dikkate alınarak gerçekleştirilecek ve kat karşılığı, hasılat paylaşımı gibi yöntemlerle yürütülecektir.

kahramanmaras-depremleri-sonrasinda-kentsel-donusumde-yeni-kanun-firsatlar-ve-degisimler.jpg

Hak sahibinin borçlanması gerektiğinde, borçlanma bedeli üzerinden hak sahibi ile sözleşme yapılacak ve borçlanma bedeli tamamen ödenmeden tapu devri yapılamayacaktır.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılan yapılar için imar planlarına uygun olmak ve teknik sorumluluklar Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından üstlenilmek kaydıyla başvurudan itibaren 30 gün içinde yapı ruhsatı verilecek ve yapılar tamamlandıktan sonra da 30 gün içinde kullanma izni verilecektir.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın gelirleri, genel bütçeden yapılan hazine yardımları, bağışlar, bilgi ve hizmet karşılığında alınan ücretler, taşınır malların satışından elde edilen gelirler ve diğer kaynaklardan oluşacaktır.

Dönüşüm projeleri hesabı 31 Aralık 2025 itibarıyla kapatılacak ve bu tarihten sonra biriken nakit miktarları Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın bütçesine eklenecektir.

Teklif ayrıca Bilirkişilik Kanunu'nda da değişiklik öngörmektedir. Buna göre, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle etkilenen bölgelerde, depremlerle ilgili davalar için 1 Ocak 2028'e kadar bilirkişi görevlendirmesi yapılabilecektir. Belirli kriterleri taşıyan ancak resmi listelerde yer almayan bilirkişiler de ilgili kanunlara tabi olmadan görevlendirilebilecektir."

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.