Hazine Arazileriyle Yatırım Yapmanın Zamanı Geldi: Tarım, Enerji ve Kentsel Dönüşüm!

Hazine arazileri, tarım, enerji ve kentsel dönüşüm için kullanılıyor. Yatırımcılara 2.75 milyar TL değerinde 2 milyon metrekare tahsis edildi. Yenilenebilir enerji projeleri için 231 milyon metrekarelik arazi ilan edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Ekim 2023 16:33
Hazine Arazileriyle Yatırım Yapmanın Zamanı Geldi: Tarım, Enerji ve Kentsel Dönüşüm!

Hazine arazileri, tarımsal üretimi, enerji üretimini, kentsel dönüşümü ve yatırımları desteklemek amacıyla kullanılacak. Bu doğrultuda, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında belirlenen iskan alanları için Hazine mülkiyetindeki 17,2 milyon metrekarelik taşınmazlar ile 126,5 milyon metrekarelik tescil harici alan TOKİ'ye devredilecek. Bu yılın 8 ayında, proje bazlı yatırımlar da dahil olmak üzere toplamda 2 milyar 752 milyon lira tutarında ve 1014 kişilik istihdam taahhütlü yatırımlar için 2 milyon 69 bin metrekare taşınmaz yatırımcılara tahsis edildi.

Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi için 231 milyon metrekare Hazine taşınmazı ilan edildi ve 108 milyon metrekare üzerinde ön izin ve irtifak hakkı kuruldu. Tarım, hayvancılık, eğitim, turizm ve diğer amaçlı yatırımlar için Hazineye ait taşınmazlar her yıl 20 milyon metrekarelik alanla desteklenecek. Bu kapsamda, Hazine taşınmazları, tıbbi, aromatik ve süs bitkilerinin üretimini teşvik etmek amacıyla da kiralanacak. Bugüne kadar 39 milyon metrekare taşınmaz bu amaçla kiralandı ve 2023 yılında 3 milyon 18 bin metrekarelik alan ağaçlandırma amaçlı kiralandı.

hazine-arazileriyle-yatirim-tarimsal-uretim-ve-kentsel-donusume-katki-saglanacak.jpg

Kentsel dönüşüm projelerini desteklemek için ise Hazine taşınmazları rezerv alan veya arsa üretim alanı ilan edilerek uygulayıcı kuruluşlara devredilecek. Bu kapsamda, 19,2 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı rezerv alan olarak kullanılmak üzere tahsis edildi. Ayrıca, 95,9 milyon metrekare arsa ve arazi TOKİ'ye devredildi, böylece konut sorununun çözümüne katkı sağlanacak.

Son olarak, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimini teşvik etmek amacıyla güneş ve rüzgar enerjisi santralleri için Hazine arazileri kullanılacak. Bu doğrultuda, toplamda 231 milyon metrekare Hazine taşınmazı ilan edildi ve lisanslı ve lisanssız rüzgar enerjisi santrali (RES) ve güneş enerjisi santrali (GES) projeleri için Hazine taşınmazları kamuya ve özel sektöre tahsis edilecek.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.