Gazze'de Yıkılan Ev Sayısının Kahramanmaraş Depremlerinde Yıkılan Evlerin 3,5 Katına Ulaştı

Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun düzenlediği panelde, Gazze'deki soykırım ve insani yardım çağrısı ele alındı. Filo, Gazze'ye destek için kampanya başlatıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Kasım 2023 14:27
Gazze'de Yıkılan Ev Sayısının Kahramanmaraş Depremlerinde Yıkılan Evlerin 3,5 Katına Ulaştı

Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu tarafından düzenlenen etkinlikte, "Uluslararası Gazze'yi Kurtarma Kampanyası" adlı bir panel gerçekleştirildi.

Bahçelievler'deki bir otelde düzenlenen panele çeşitli ülkelerden sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Toplantıda, Gazze'de devam eden soykırımın derhal durması ve bölgeye insani yardım gönderilmesi gerekliliği vurgulandı.

Gazze'de yıkılan ev sayısının Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan evlerin 3,5 katına ulaştığına dikkat çeken Songür, "Çok büyük bir yıkım ve soykırımdan bahsediyoruz. Onun için sadece küçük bir filoyla değil, bölgeye kalıcı olarak insani yardım ulaştırılması, Gazze'deki deniz ablukasının kaldırılması ve aynı şekilde Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Kapısı'nın kalıcı bir şekilde açılmasını, oraya hem insani yardımın hem ticari malzemelerin, Mısır ve Filistin makamları arasında uzlaşılan şekilde bölgeye gönderilmesini temenni ve tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

istanbulda-uluslararasi-gazzeyi-kurtarma-kampanyasi-duyuruldu.webp

Avukat Gülden Sönmez, konuşmasında İsrail'in uluslararası hukuka göre Gazze'de soykırım suçu işlediğini belirterek, dünyanın bu suçu göz ardı etmemesi gerektiğini ifade etti. Sönmez, Gazze ablukasının 2007'den beri devam ettiğini ve bu ablukanın bir soykırım suçu olduğunu savundu. Cenevre Sözleşmeleri ve Roma Statüsü gibi uluslararası hukukun, Gazze'deki ablukanın kırılması için devletlere sorumluluk yüklediğini vurguladı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler üyesi tüm devletlerin Gazze'ye insani yardım götürme sorumluluğuna sahip olduğunu söyledi.

Sönmez, uluslararası hukukun Gazze'ye yardım götürmeyi desteklediğini ve bu konuda resmi yardım kuruluşları, sivil insani yardım kuruluşları ve devletlerin bir araya gelerek hareket etmeleri gerektiğini belirtti. Konuşmasını, "Hukuk arkamızda, dünyanın hukukçuları da arkamızda. Yolumuz açık olsun. Umarım hepimiz en kuvvetli haliyle Filistin halkının ve Filistinli çocukların elinden tutmayı hep beraber başaracağız." şeklinde tamamladı.

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür ise Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu ile birlikte "Gazze'yi Kurtar Kampanyası" kapsamında yeni bir filo oluşturmak için çalıştıklarını açıkladı. Songür, dünyanın çeşitli yerlerinden destek gördüklerini ve bu kampanya ile Gazze'ye binlerce ton malzeme göndermeyi planladıklarını belirtti. Ancak, detayların önümüzdeki günlerde netleşeceğini ifade etti.

Ayrıca, Songür, Türkiye'deki çeşitli kurumlarla görüşmelerin devam ettiğini ve İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da bu kampanyaya dahil olmasını beklediklerini belirtti. Gazze'deki yıkımın büyüklüğüne dikkat çeken Songür, sadece küçük bir filo ile değil, bölgeye kalıcı insani yardımın ulaştırılması için çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.