Depremin Merkez Üssü Kahramanmaraş’ta Kadavradan Böbrek Nakli

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde başarılı bir kadavradan böbrek nakli gerçekleştirildi. Organ bağışının önemi vurgulanıyor, başarı hikayesi paylaşılıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Aralık 2023 14:01

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, kadavradan böbrek nakli başarıyla gerçekleştirildi. Son olarak, 10 yıldır diyaliz tedavisi gören ve böbrek nakli bekleyen bir hastaya, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde kadavradan böbrek nakli yapıldı.

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sezgin Topuz, yaptığı açıklamada kadavradan böbrek nakliyle ilgili önemli bilgiler verdi. Topuz, "Böbrek yetmezliğinin en etkili tedavi yöntemi böbrek naklidir. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz operasyon oldukça başarılıydı. Hastamız şu anda çok iyi durumda ve önümüzdeki hafta taburcu etmeyi planlıyoruz. 6 Şubat'ta yaşadığımız büyük depremin ardından, Kahramanmaraş'ta organ nakillerine başarılı bir şekilde devam ediyoruz" dedi.

Ülkemizde özellikle kadavradan yapılan organ nakillerinin sayısı, Avrupa ülkelerine göre daha düşük seviyelerde bulunuyor. Özellikle depremin ardından bu oranlarda ciddi bir düşüş yaşandı. Binlerce insanın organ bağışı beklediği bir ortamda, haftada üç kez diyalize giren böbrek hastaları, umutla böbrek nakli bekliyor. Organ bağışının artırılması için eğitici ve bilgilendirici faaliyetlerin yapılması da büyük önem taşıyor. Kişiler, resmi kurumlar aracılığıyla beyin ölümü durumunda organlarını bağışlayabilirler. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların birinci derece yakınları da onay vererek organ nakli bekleyen hastalara umut olmalı ve onların yaşam kalitelerinin artmasına destek vermeli.

KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde kadavradan böbrek nakli olan Güldane Saz, duygularını şu şekilde ifade etti: "38 yaşındayım ve 10 yıldır diyaliz hastasıyım. Başarılı bir ameliyat geçirdim ve kendimi çok sağlıklı hissediyorum. Zorlu süreçlerden geçerek hastanede uzun bir süre kaldım. Her gün bir umutla nakil bekliyordum ve hayalim gerçek oldu. Tüm organ bağışı bekleyen hastaların, bu mutluluğu yaşamalarını istiyorum. Organ bağışında bulunarak bize bu sevinci yaşatanlara ve organ naklimi gerçekleştiren doktorlara çok teşekkür ederim."

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.