"Bu, erkek işi, sen yapamazsın" diyenlere inat Kahramanmaraş'ın ilk kule vinç operatörü oldu

Sultan Öztürk, Kahramanmaraş'ta deprem konutlarında kule vinç operatörü olarak çalışıyor. "Bu, erkek işi" diyenlere inat, azmi ve başarısıyla dikkat çekiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Haziran 2024 17:06

6 Şubat 2023'te "Asrın felaketi" olarak adlandırılan depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta inşa edilen deprem konutlarında vinç operatörü olarak çalışan Sultan Öztürk, her gün metrelerce yüksekliğe çıkarak zorlu mesaisini sürdürüyor.

Azerbaycan ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliğinde inşasına başlanan Azerbaycan Mahallesi'nde görev yapan 28 yaşındaki Sultan Öztürk, azmi ve başarısıyla erkek mesai arkadaşlarının da takdirini kazanıyor.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce gerekli eğitimleri tamamlayarak başladığı mesleğini çok sevdiğini ve ömrü yettiğince devam ettirmeyi düşündüğünü ifade etti.

27 METRE YÜKSEKLİKTE 8 TONLUK VİNCİ KULLANIYOR

Erkek işi olarak bilinen 27 metre yüksekliğindeki 8 tonluk vinci başarıyla kullandığını belirten Öztürk, doğup büyüdüğü köyde birçok kişinin kule vinç operatörlüğüyle geçimini sağladığını ve çocukluğundan beri bu mesleği hayal ettiğini söyledi.

Hayaline kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Öztürk, "Kule vinç operatörlüğü hep hayalini kurduğum bir meslekti. Bu yüksekliğe çıkıp çalışmak için yıllarca hayallerimin peşinden koştum. Ailemde ve yakın akrabalarımda bu mesleği yapan çok insan var. Araştırmalar yaptım, kurslara katıldım ve ehliyetimi aldım." dedi.

"KULE VİNÇ OPERATÖRÜNDEN ZİYADE BİR ANNEYİM"

Öztürk, operatörlük ehliyetini aldıktan sonra kadın olduğu için iş başvurularından geri dönüş alamadığını belirtti.

"Kadın olmanın dezavantajlarını ilk başta yaşadım." diyen Öztürk, şunları kaydetti:

"En sonunda şu an çalıştığım firma beni kabul etti ve burada çalışma şansı yakaladım. Proje müdürümüz, şeflerimiz ve mesai arkadaşlarımızın desteğiyle buradayım. Hayalini kurduğum işin operatörü oldum. Bir kızım var, 5 yaşında. Ona güzel bir gelecek sunabilmek için birçok işte çalıştım. Şimdi mesleğimi buldum ve kızıma daha çok destek olabiliyorum. Zor işlerde çalışan kadınlara özenirdim. Başarı, istemekle başlar, çaba göstermekle devam eder ve pes etmemekle tamamlanır.

Çok zor ve hassas bir iş yaptığımın farkındayım. Kuleyi dengede tutmak, aşağıdaki arkadaşlarımızın tehlikeye atılmaması çok önemli."

"KENDİ AYAKLARIMIN ÜZERİNDE DİMDİK DURUYORUM"

Öztürk, riskli yönleri bulunan mesleğini kimseye zarar vermeden icra etmenin gayretiyle çalıştığını ifade etti.

Mesleğini başarılı şekilde sürdürmenin kendisi için çok önemli olduğunu belirten Öztürk, ailesine ve yakın çevresine kule vinç operatörü olarak çalışacağını söylediğinde "Bu, erkek işi, sen yapamazsın" tepkileri aldığını, bunun kendisini daha da hırslandırdığını dile getirdi.

Şantiyeye ilk geldiğinde demircilerin ve kalıpçıların şaşırdığını, zamanla durumun normalleştiğini kaydetti.

Kentin yeniden inşasında emeği olduğu için gurur duyduğunu vurgulayan Öztürk, "Kahramanmaraş'ımızda binalar yeniden yükselmekte, projelerimiz tamamlanıyor. Bu süreçte benim de emeğim var. Farklı tonajlardaki kalıpları ve demirleri erkek meslektaşlarım gibi layıkıyla yerine getirdiğimi düşünüyorum. Bana destek olan şantiye şeflerimize ve mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu meslekte kendimi daha da geliştirip tünel kalıp sisteminde çalışmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Şantiyede betonarme demir ustası olarak çalışan Salih Koska da kadın kule vinç operatörüne daha önce rastlamadığını söyledi.

Kalıp ustası Mehmet Poyraz ise kadın bir kule vinç operatörüyle çalışmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.