Yediemin Otoparklarında Devrim: 1.5 Milyon Araç İade Süreci Başlıyor!

Hacizli araç iadeleri başlıyor! Yediemin otoparklarında 1.5 milyon araç ekonomiye kazandırılıyor. Detaylar için okumaya devam edin.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Kasım 2023 12:17
Yediemin Otoparklarında Devrim: 1.5 Milyon Araç İade Süreci Başlıyor!

Yediemin otoparklarındaki 1,5 milyon hacizli aracın ekonomiye kazandırılması amacıyla başlatılan düzenleme, yeni bir aşamaya taşınıyor. Banka ve şahıs alacakları nedeniyle araçlarına haciz konulan vatandaşlar, yarından itibaren 10 gün içinde araçlarını geri alabilecek.

Tüm Yediemin Otopark Çekici Kurtarıcı Taşıyıcılar ve Depo İşletmeleri Federasyonu Başkanı Rasim Uluç, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Uluç, Türkiye genelindeki yediemin otoparklarında atıl durumda olan 1,5 milyon araç bulunduğunu belirterek, bu araçların ekonomiye 25 milyar dolarlık bir katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Sektörün canlanacağını belirten Uluç, araçların satılmasıyla borçlu ve alacaklıların kurtulacağını, devletin de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) geliri elde edeceğini söyledi. MTV tutarının 3-4 milyar doları bulduğunu belirten Uluç, yüzde 20'sinin KDV, bir kısmının ise kurumlar ve gelir vergisi olarak kaydedileceğini dile getirdi.

Uluç, kasım başından itibaren Türkiye genelinde 700 bin aracın satışına başlandığını ve Ankara'daki otoparklarında 1600 araç bulunduğunu aktardı.

Yarından itibaren başlayacak olan 10 günlük süreçte, banka ve şahıs alacakları nedeniyle araçlarına haciz konulan vatandaşların, icra dairesine başvurarak araçlarını geri alma sürecini başlatacaklarını belirten Uluç, bu süreçte araçların borçları ödenmediği sürece haciz durumunun devam edeceğini vurguladı.

yediemin-otoparklarinda-hacizli-arac-sahiplerine-iadeler-yarin-basliyor.jpg

Ayrıca, alacaklılar tarafından sahiplenilmeyen araçlar için 5 Aralık'ta rehin hakkı sahiplerine iade sürecinin başlayacağını ve alacaklılar tarafından da alınmayan araçların elektronik satış (e-ihale) sürecine geçileceğini ifade etti.

Uluç, gümrükteki araçlar ve vergi dairelerinin araçları için süreçleri detaylandırarak, bu araçların satışının gerçekleştirildiğini ve ikinci aşamada vergi dairelerine ait araçların satışının başlayacağını söyledi.

İhale süreci hakkında bilgi veren Uluç, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ihalelere katılabileceğini, teminat yatırılması gerektiğini ve ihaleye katılmak istemeyenlerin yatırdıkları teminatı geri çekebileceklerini belirtti. Satışın gerçekleşmesi halinde, araçların devralınabilmesi için ödeme yapılması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, elde kalan araçların e-ihale yoluyla satılamaması durumunda, kamu yararı gözetilerek belirlenen bedel karşılığında Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ'ye (MKE) devredileceğini ve elde edilen bedelin hak sahiplerine ödeneceğini söyledi. Belirtilen malların MKE AŞ'ye devredilememesi durumunda ise çevreye zarar vermemesi amacıyla Kızılaya bedelsiz olarak geçirileceğini belirtti.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.