Kahramanmaraş Dahil 11 İlde 4,622 KOBİ'ye 10 Milyon Dolarlık Toparlanma Desteği!

UNDP, depremzedelerin toparlanmasını destekliyor. 11 ildeki 4,622 KOBİ'ye 10 milyon dolarlık hibe sağlıyor, kadın girişimcilere özel destek sunuyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Kasım 2023 15:23
Kahramanmaraş Dahil 11 İlde 4,622 KOBİ'ye 10 Milyon Dolarlık Toparlanma Desteği!

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik olarak sağladığı hibe destekleri ile işletmelerin yeniden faaliyete geçmelerini destekliyor.

UNDP'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ildeki toplam 4,622 küçük işletmeye yönelik olarak sağladığı toplam 10 milyon dolarlık "toparlanma hibesi" ile işletmelerin tekrar faaliyete geçmeleri amaçlanıyor. Louisa Vinton, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu hibelerin tüm ihtiyaçları karşılayamayabileceğini ancak binlerce küçük işletmeyi ayakta tutarak on binlerce insanın geçim kaynaklarını geri getirdiğini belirtti.

Hibelerin bir kısmı, desteklenen işletmelerin bulunduğu Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerine dağıtıldı. Destek programı kapsamında, kadın girişimcilerin sahibi olduğu işletmelere özel destekler de verildi. Programın etkilediği 4 ilde, kadınların yönetimindeki işletmelerin oranı Kahramanmaraş'ta yüzde 100, Kilis'te yüzde 28, Gaziantep'te yüzde 23 ve Hatay'da yüzde 48 oldu. Dağıtılan hibelerin yüzde 42'si kadın girişimcilere ait işletmelere ulaştırıldı.

undp-hibeleriyle-deprem-bolgesindeki-kobilerin-yeniden-faaliyete-gecmesini-sagliyor.jpg

Hibe programının başvuru süreci, depremlerden önce yasal olarak kurulan ve azami 10 kişi istihdam eden işletmelerin başvurularına açık tutuldu. UNDP, yerel ticaret ve sanayi odaları ile iş birliği yaparak toplam 23,644 başvuru aldı. Seçilme kriterlerini karşılayan başvuru sahipleriyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi.

Program kapsamında destek alan işletmeler, nakdi, ekipman veya ham madde alımı, kira ödemeleri, dükkan veya ofis tadilatları gibi kendi işletmelerinin ihtiyaçları için kullanabilecekleri bir destek elde ettiler.

UNDP'nin bu girişiminin finansmanı, İsveç'in 15 milyon dolarlık deprem sonrası toparlanma katkısıyla sağlanıyor. Ayrıca, nakit desteğin yanı sıra hibe alacak işletmelere işletme becerileri, koçluk, mentorluk ve eğitim gibi destekler de sunuluyor.

Program aynı zamanda, belediyelerin depremzedeler için sosyal hizmet ihtiyaçlarını karşılamalarına ve atık yönetim sistemlerinin iyileştirilmesine de destek sağlıyor.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, sağlanan desteğin depremden etkilenen toplulukların daha kapsamlı bir toparlanma sürecine hız kazandırdığını ve umut verici bir ekonomik toparlanma zincirinin başlatılmasına katkı sağladığını vurguladı.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.