YÖK Başkanı Saraç açıkladı ! Bu yıl sistemde...

YÖK Başkanı Yekta Saraç,"Yeni sistem arayışı gündemimizde yok.Bu yıl soru sayısında, baraj puanında ve sürede bir değişiklik olmayacak" dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2019 11:14
YÖK Başkanı Saraç açıkladı ! Bu yıl sistemde...

ÖK Başkanı Yekta Saraç, CNN Türk Muhabiri Duygu Ayaz Bayram'ın sorularını yanıtladı. Saraç üniversite sınavına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Yekta Saraç'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

 

BU SENE HATTA ÖNÜMÜZDEKİ SENE YENİ BİR SİSTEM ARAYIŞI DİYE BİR GÜNDEM MADDEMİZ YOK

Yükseköğretim sistemi sıkça değişen bir durum arz etmemekte. 8 yıl devam eden bir sistem vardı. Bu mükemmeliyeti arayan bir sistemdi ama mükemmeliyette bir boğulma söz konusu oldu. Yan tesirleri oldu.Olumsuz etkilerden kurtarmak için daha basit sade yalın ve öğrenci dostu eğitim ve öğretim odaklı yeni bir sistem kurguladık. Dört aya yayılan bir sistemde bir hafta sonuna toplanılan bir sisteme geçtik. Öğrencilerimizinde temel yeterlilik zemininde sayısal ve sözel okur yazarlığının sorgulandığı bir sistem ile öğrencilerimizi tanıştırdık.

Soru sayılarında da bir değişiklik yoktur. Baraj puanında da herhangi bir değişikliğe gidilmeyecektir. Testlerde belirlenen sürelerle de ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacaktır.Süre de aslında ayırt edici bir unsurdur. Sınavın bir parçası. Sınavın bir sorusu gibi düşünülmesi lazım.

ADAYLARIN SUKUNET İÇİNDE SINAVA GİRMELERİNİ İSTİYORUZ

 

Bu arada aslında bir sınav stresi söz konusu halbuki biz öğrencilerimize suküneti tavsiye ediyoruz. Ellerinden geleni yapmışlardır, derslerini çalışmışlardır. Hocaları onların hayattaları boyunca en önemli rehberleri yetiştirmek için gayret sarfetmişlerdir. Artık kendilerine bir özgüven duysunlar ve sukünet içinde bu sınava girsinler istiyoruz. Sınavla ilgili şu ya da bu değişiklik bunları artık gündemlerinden çıkartsınlar çünkü bizim gündemimizde böyle bir başlık yok.

GEÇEN YIL Kİ TYT PUANLARINI KULLANABİLECEKLER

 

Biz bunu geçen sene beyan etmiştik. Beyanımız bir taahüttü. Aynı şekilde sınavda yığılmaları da engelleyici bir unsurdu. Biz ÖSYM ile birlikte bu konuda bir çalışma yaptık. Geçen sene almış belli bir notun üzerinde almış oldukları notun bu seneki güncellenmiş halinin korunacağı hususu ve mağduriyete yol açmadan bu sürecin sürdürülmesi hususu açık net kullanabilecekler. Öğrenci lehine her iki durumda hangisi daha yüksek ise onu kullanabilecek. Bu sene de girmişse ve geçen seneki daha yüksek ise onu da kullanabilecek. Veya bu sene girmemeyi düşünüyorsa onu da kullanmayabilir.


Önceki sınav ile yeni getirilen sınav arasında eş değerlilik sağladık.Yani güncelledik.Tıpta 40 binden 50 bine düşürmedik. 40 binin yeni sistemdeki karşılığını getirmiş olduk. Aynı şekilde öğretmenlik, mühendislik hukuk için de geçerli,onlar güncellendi.

Başarı sıralaması şartı türkiyenin en doğusundan en batısına tüm akademik çevreleri tüm sosyal siyasi görüşte olanların ve tüm bilim çevreleri bunu hüsn-ü kabul gösterdiler.Aslında biz şunu da gösterdik. Yükseköğretim ayrışma değil bir uzlaşı noktası da olabilir. Bu hususta taviz vermemiz geri adım atmamız söz konusu değil. Zaten toplumun tüm katmanları da bu adımı olumlu karşıladı.


ÖĞRETMENLİK VE BAZI SAĞLIK ALANLARINDA KONTENJANLAR AZALTILACAK

 

Bu kurul istihdam odaklı yükseköğretim politikalarının oluşturulması görev tanımıyla kuruldu. Bizim talebimiz üzerine ve bu kurulda, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı var. SGKvar. Özel sektör de tobb vasıtası ile yer aldı.

Eğitim programları ve kontenjanlarının mezun istihdam ilişkisi dikkate alınarak ilişkilendirilmesi hususunda bu kurulun işlevsel olmasına önem veriyoruz. Bu hafta Milli Eğitim Bakanlığımızın ve Sağlık Bakanlığımızın sunumları ve ileriye yönelik projeksiyonları oldu.İstihdama ilişkin aynı zamanda daTÜİK'ten de gelip brifing verdiler. Her iki bakanlığın da görüşleri oldu.

Sağlık politikalarının bir parçası sağlık alanından mezun olanların sayıları dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'nın aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konularda söz söyleme yetkisi kadar tabi olan bir husus yok.

MEB bize kontenjanların azlatılması yönünde bir öneri sundu.Öğretmenlikte bir iki alan dışında tüm öğretmenlik alanları için geçerli olacak.

Geçen sene de öğretmenlik alanıyla ilgili düzenleme yapmıştık. Kullandığımız ergumanda başarı sıralaması şartıydı bunu getirdik.O başarı sıralaması şartı zaten kontenjanlarda eksiltmeye yol açtı. Bu sene daha rasyonel kontenjan esaslı bakış açımız olacak.

Tedrici olarak sağlık bakanlığının önerisi doğrultusunda, ikinci öğretim ile ilgili bazı programlarda kontenjan azaltılmasına gidilecek. Kapatılma gibi bir durum söz konusu değil. Öğrenci kontenjanlarında da bir planlama gidilmesi söz konusu. Rasyonel planlama da ülke ihtiyaçları ve mevcut potansiyeli ele alıyoruz.

 

ÜNİVERİSTE SINAVINA GİRECEK ADAYLARA MESAJI...

Eğitim öğretimlerinin önemli merhalesini bitiriyorlar. Kendileri öğretmenleri ve onların iyiliğini her zaman isteyen ailelerinin de gayretleri ve emelleri doğrultusunda kendi emellerine uygun olmak üzere programlara girerler. Sukünetlerini ve öz güvenlerini kaybetmemeleri ve hayatın en önemli merhalesinin de bu sınavda başarılı olmak olduğu yanlış düşüncesine de kapılmamaları lazım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.