Kurtuluş Karasu

Kurtuluş Karasu

Veri Güvenliği Rehberine Uyumlu Musunuz?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu... Veri Güvenliği Rehberine Uyumlu Musunuz?

Kişisel Veri Güvenliği Rehberi, veri güvenliğinin sağlanması için şirketlere rehber olacak şekilde, 7 nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na dayanılarak kişisel verileri koruma kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Bu rehberle birlikte, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 12. maddesi uyarınca veri sorumluları kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini, erişilmesini ve saklanmasını önlemek amacıyla gerekli her türlü teknik ve idari tedbiri almakla yükümlendirilmiştir.  Bu vesileyle tüm şirketler, kendi içerisinde barındırdığı kişisel verileri belirleyip, bu verilerin kanuna uygun olarak alınması, işlenmesi, erişilmesi ve saklanmasını sağlamalıdır.

Kişisel verilerin güvenliğinden herkes sorumlu, bundan dolayı tüm şirketler KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) kapsamında nelerden sorumlu olduğunu ortaya koymalı ve veri güvenliği rehberine uyumlu olup olmadığını belirlemelidir. Bu hususta bir şirket olarak aşağıdaki sorulara cevap verebiliyor muyuz.

 

✓ Hangi verileri saklıyoruz?

✓ Neden saklıyoruz?

✓ Hangi ortamda saklıyoruz?

✓ Hangi önlemler alındı?

✓ Ne kadar süre saklamalıyız?

✓ Zamanı geldiğinde nasıl imha ediyoruz?

✓ Bu bilgilere erişen personellerin eğitilmesi?

 

Yasaya göre veri güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere, 10 bin TL’den başlayıp 1 milyon TL’ye kadar idari para cezaları uygulanıyor.

Kişisel verileri koruma kurulunun hazırladığı Kişisel Veri Güvenliği Rehberine https://www.kvkk.gov.tr/yayinlar/veri_guvenligi_rehberi.pdf linkinden erişebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.