Üretim ve tasarrufun özendirilmesi gereken bir dönemdeyiz

Kurdaki krizin reel sektör krizine dönememesi için birlik mesajı veren Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Arpasatan, ekonomiye ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2018 14:29
Üretim ve tasarrufun özendirilmesi gereken bir dönemdeyiz

Arpasatan; “İsrafın azaltılıp üretim ve tasarrufun özendirilmesi gereken bir zamandayız” dedi.

Türkiye uluslararası bir ekonomik saldırıya maruz kalmış durumda, ülke zor bir dönemden geçiyor içinde bulunduğumuz durumu nasıl değerlendirirsiniz? Kısa vade de aşılacak bir durum mu?

Özellikle Ağustos ayında finansal bir saldırıya uğradık. Beni üzen şey kendi kendimizi saldırıya açık hale getirmemizdir.2013-2017 döneminde YEP (yeni ekonomik program) ‘i uygulamaya koysaydık bugün çok farklı bir durumda olurduk. Ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Kur krizinin finansal krize ve reel sektör krizine çevrilmemesi için birlik ve beraberliğimizi korumamız şart.Kısa vadede bu durumu atlatmamız zor görünüyor çünkü ekonomide dengelenmeyi birkaç ayda başaramayız.Zaman içerisinde üretim ve ihracatı destekleyerek bu durumdan kurtulabiliriz.

Dövizdeki kur dalgalanmalarından şehir ekonomisi nasıl etkilendi ? Şehrin lokomotifi tekstil sektörü, tekstilcimiz zor günler geçiriyor mu?

Kur dalgalanması elbette tekstil sektörünü olumsuz etkiledi. Çünkü alacaklarımızın çoğu TL olduğu için öz sermayelerimiz eridi. İhracat oranı yüksek olanlar en az etkilenenler. Bu günlerde iç piyasada talebin azalacağını öngörerek ihracat kaslarımızı güçlendiriyoruz. Bankaların kredileri yenilemek istememesi ve enerjiye kur artışından daha fazla zam gelmesi yatırım projelerini askıya almamıza sebep oldu. Şu anda mevcut yatırımlarımızı en verimli nasıl yürütürüz bununla meşgulüz.

Bu dönemdeki en önemli mesajın; Ülkeye, şehre, ekonomiye sahip çıkmak adına birlik olunması gerektiği söyleniyor. sizin görüşünüz nedir?

Kesinlikle doğru. Milli bir mesele.10 yıldan beri süregelen düşük faizli para reel sektöre olumlu yansırken, topluma ters etki yaptı. Maalesef lüks tüketime yöneldik. Geldiğimiz nokta lüks tüketimin yani israfın azaltılıp üretim ve tasarrufun özendirilmesi gereken bir zamandayız. Bu konuda yediden yetmişe herkes duyarlı olmalı.

Kurdaki dalgalanmalar hayatımızda birçok şeyi etkiledi, kamu ve bireyler tasarrufu aklına getirip harcamalarını kontrol etmeli mi?

Tasarruf kamudan başlamalı ki halka örnek teşkil etsin. Artık tasarruf zamanı. Yeni ekonomik programda bunun izlerini görüyor ve memnun oluyoruz. Önümüzdeki dönem kaynakların kıt ve pahalı olduğu bir dönem.Bu kısıtlı kaynağı cari açığımızı azaltmak için katma değeri yüksek reel sektör yatırımlarına aktarmalıyız.

Ülkemizde, siyasetteki istikrar ile ekonomideki istikrar eşdeğer gidiyor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duruşu ve izlediği yol Türkiye ekonomisini güçlü kılıyor mu?

Ekonomik istikrar için siyasi istikrar önemli. Uluslararası arenada ülke olarak Türk-İslam dünyasını iyi temsil ettiğimizi düşünüyorum fakat aynı başarıyı maalesef ekonomik olarak sağlayamadık. Burada herkesin sorumluluğu var ve bir çok nedeni var. En önemlisi eğitim. Eğitim üretim için olmalı.

Yatırımlarıyla Sadece şehir ekonomisi için değil, ülke ekonomisi içinde önemli katkılar sağlayan ZİRVE TEKSTİL olarak bugünkü ve benzeri durumlarda yatırımlarınızı dışarı kaydırmayı düşündünüz mü?

Hiçbir zaman yatırımları dışarıya yapmayı düşünmedik. Ekonomi EKG gibidir. Bazen yukarı yönlü, bazen aşağı yönlü bazı zamanlarda da yatay seyreder.Yükselişten önce yatırım yapmaya,istihdam sağlamaya ve şehrimiz ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz.Düşüş dönemlerinde ise nefesleniyoruz.

Şehrin siyasi temsiliyetinde Ak Parti Genel Başkan yardımcılarından Mahir ÜNAL ülkemiz ve şehrimiz için büyük bir kazanım, iş adamları olarak şehir ekonomisinin daha çok gelişmesi adına , Mahir ÜNAL başkanlığında KASİAD OLARAK siyasetçiler ile karşılaşılan sorunların daha kolay aşılması, teşviklerin artması, güncellenmesi gibi konularla ilgili toplantı yapılıyor mu, yapılmalı mı, bu konuda karşılıklı bir dayanışma var mı yada olmalı mı?

Zaman zaman bir araya geliyoruz. Eylül ayı sonunda iktidar milletvekillerimiz KASİAD yönetimini ziyarete geldiler ve bu zor dönemde yapılması gerekenlerle ilgili olarak görüşlerimize başvurdular. Bu ziyaretlerden memnun olduğumuzu ve karşılıklı olarak daha sık yapılması gerektiğini belirtmek isterim. Sn. Mahir Ünal ile sık bir araya gelebildiğimizi söylemem doğru olmaz.Yoğun bir gündemleri var bundandır diye düşünüyorum.Biz şehrimiz ekonomisi ile ilgili iktidar-muhalefet ayırt etmeden tüm siyasilerimizle görüşmeyi ve fikir alış-verişinde bulunmayı arzu ederiz .

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.