TİMURBANGA: K.MARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI, ŞEHİR ADINA CİDDİ ADIMLAR ATIYOR

Burç İnşaat kimdir?

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
TİMURBANGA: K.MARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI, ŞEHİR ADINA CİDDİ ADIMLAR ATIYOR

 Burç İnşaat, bir aile şirketidir. Mustafa Timurbanga olarak ve kardeşlerimizle beraber bu şirketi 2004’te kurduk. Daha sonra PVC ve cam üzerine ikinci şirketimizi Burç-Pen olarak kurduk ve faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ağırlıklı olarak inşaat ve inşaat malzemeleri üzerine çalışan bir şirkettir. Fırat Boru, Fırat Pen, graniser seramik, ECA, Çamsan Parke gibi 22 ürünün ana bayisiyiz. Bu arada Fırat Pen’in üretici firmasıyız. Kahramanmaraş ilçelerine ve bir iki üründe de tüm Güneydoğu Bölgesine hizmet veriyoruz. Bu arada Irak’ta yurt dışı faaliyetlerimiz var. Irak’ta, merkezi Erbil olmak üzere orada Musul, Duhok, Bağdat ve Kerkük’te bayileri olan bir işletmemiz söz konusudur ve çalışmalarımıza gayret gösteriyoruz. Bu arada inşaat projelerimiz var. İnşaat işlerini de yaptırıyoruz ve yapıyoruz. Bu şehre bir katma değer sağlamaya çalışıyoruz.

Burç İnşaat’ın bugüne kadar bitirilmiş kaç binası var?

Burç İnşaat olarak orta sekmentte daireler üretiyoruz. Kooperatif tarzı çalışmalarımız olduğu gibi kendi yaptığımız binalarımız da var. Yıllık olarak,ortalama 150 civarında daire hizmetimiz var.

Burç İnşaat’ın faaliyet alanlarını özetlemek gerekirse neler söylersiniz?

Ağırlıklı olarak bizim işimiz yapı malzemeleridir. Türkiye’de söz sahibi olan, marka değeri yüksek malzemelerle müşterileri buluşturuyoruz.

Bütün ticaret ve sanayi odaları, ülkenin dışa açılan ticari bir yüzüdür. Siz, bir üyesi olarak, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası(KMTSO)’nı nasıl değerlendirirsiniz? Odanın faaliyetlerinden genel anlamda bahseder misiniz?

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), bana göre ufku geniş bir odadır. Gerek Mehmet Balduk Bey döneminde, gerek şu anki yeni başkanımız Kemal Karaküçük döneminde, Kahramanmaraş’ı temsil yeteneği en güçlü kuruluştur. Baktığımızda gayretleri, himmetleri ve ortaya koydukları projeler, Kahramanmaraş vizyonunu tamamlayan projelerdir. Yeni yönetimin, yeni projelerle de bunu pekiştireceğini düşünüyorum.

Odaya kayıtlı bir üye olarak odanın herhangi bir faaliyetinde bulundunuz mu? Toplantılara katılıyor musunuz? Bu tür bilgilendirmeleri yeterince alıyor musunuz?

Burada meslek komiteleri çok önemlidir. Odayı oluşturan üniteler ve ana damarlar bunlar. Bu komitelerin çok işlevlik kazanması gerekiyor. Bu komitelerin, düzenli toplantılarını yaparak, üyelerini düzenli bir şekilde bilgilendirmeleri gerekiyor. Bununla alakalı, bir vesileyle bu konu hakkında bir şeyler aktarmıştım. Yapılan toplantılar tüm üyelere faks yoluyla, e-mail yoluyla iletilirse daha verimli ve daha başarılı bir sonuç ortaya çıkar. Sadece yönetim bazında değil de tüm üyelere, odaya 5000 kişi kayıtlıysa 5000 kişiye, bir şekilde ulaşılması gerekiyor. Meslek komitesi noktasında yeterli çalışmalar yapılmadı. Birkaç toplantı yapıldı, fakat yeterli mi? Bence arttırılmalıdır. Zira teknoloji çok hızlı değişiyor. Dünya gerçekten çok hızlı bir değişime uğruyor ve bizlerin bir şekilde bu konulardan ivedilikle haberdar edilmemiz gerekiyor. Bunu da en güzel sağlayacak olan ticaret odası ve ana unsurları olan meslek komiteleridir.

Ticaret ve Sanayi Odası’nda Ar-ge olmalı mı? Bütün dünyada Ar-ge üzerine çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Ar-ge gerekli mi?

Ar-ge tabi ki olmalıdır. Ama Ar-ge’nin doğrudan ticaret ve sanayi odalarının bünyesinde olması gerekli değildir. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemizin imkânları da her geçen gün artıyor. Bildiğim kadarıyla ticaret odası ile üniversite bir diyalog içerisindedir. Ticaret ve sanayi odası üniversite ile birlikte ar-ge çalışmalarını çok üst seviyede tutmalıdır. Zira ar-ge dendiği zaman işin içerisine laboratuvarlar, profesörler, hocalar ve  uzmanlar giriyor. Bunu da tedarik edecek en önemli unsur üniversitelerdir. Alaylıyla mektepliyi birleştirmek gerekiyor. Alaylı sanayicilerimiz, işi bizzat görerek yapıyor. Mektep(üniversitemiz) de işin teorik kısmını çok iyi biliyor. Bunlar birleştirildiğinde çok verimli neticeler alınır diye düşünüyorum.

Kahramanmaraş’la ilgili bir projeniz var mı? KMTSO’dan bekledikleriniz nelerdir?

Gaziantep, geçenlerde 25 tane ürünün uluslararası patentini aldı. Oda, bu patent konusuna önem vermelidir. Yöresel yemekler, yöresel el sanatları, dondurması, baklavası, fıstık ezmesi ve Maraş’a ait değerlerin hepsinin patentinin, ivedilikle alınması gerekir. Örneğin nasıl ki Maraş biberininki alındı. Maraş’a ait her değerin ivedilikle patenti alınsın. Bu konuda yeni girişimcilerin, yeni yapımcıların, yeni proje sahiplerinin önünü açacak faaliyetlerde bulunsun, ki ben bu konuda ticaret odasını diyaloga açık görüyorum. Onlar da bu şehre katma değer olarak bir şeylerin yapılmasını arzu eden insanlardır. Netice itibariyle, bence burada sadece ticaret odasından beklememek lazım, müteşebbis olarak bizlerin de projeleri ortaya koyarak ticaret sanayi odasıyla üniversiteyle ortaklaşa bunları olgunlaştırmamız gerekir.         

KMTSO’nun son zamanlarda gündeme getirdiği  Tomsuklu’da bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması ve mevcut bazı bölgelerin, ıslah organize sanayi bölgesine kavuşturulmasıyla ilgili olarak neler söylemek istersiniz?

Bir kere ben bu konuda Kemal Bey (Karaküçük)’i tebrik etmek istiyorum. Kemal Bey, Tomsuklu’yla ilgili olarak çok hızlı davrandı ve çok ciddi adımlar attı. Ciddi veriler elde etti ve ciddi şekilde neticeleneceğini ümit ediyorum. Organize sanayi bölgeleri, şehrin nefes alan yerleri ve dışa açılan kapılarıdır. Siz orada üretirsiniz, ithalatınızı, ihracatınızı, hareketinizi, tüm şehrin sanayisini oradan yönlendirirsiniz. Bu yönüyle Maraş daralmıştı ve Maraş’ın mevcut organize sanayi bölgesinin yetmemesi dolayısıyla bu bir yatırım demektir. Tomsuklu büyük bir alan, orası Maraş’ın çehresini değiştirecektir. Bu bölge, sanayicinin ufkunu açacak ve sanayiciye cesaret verecektir. Bu noktada gerçekten yönetimi takdir ediyorum. Bu noktada herkes elini değil, omzunu taşın altına koymalıdır.

Burada bir beklentiniz veya bir projeniz var mı?

Kahramanmaraş gerçekten üretmeyi seven bir şehir ve biz de burada yapı kimyasalları üzerine bir tesis kurdurduk ve öncülük ettik. Bugün 1,5 milyon torba yapı kimyasalı Kahramanmaraş’ta Maxicoll adı altında üretiliyor. Bu değişiklik, Kahramanmaraş için de büyük bir kazanımdır. Kahramanmaraş’tan marka çıkarma, ticaret ve sanayi odasının, üzerinde durması gereken konulardan biridir. Siz Türkiye’de söz sahibisiniz ama bir markanız yok. Çelik’te bir markanız yok, kuyumculukta bir markanız yok alnımızı ak eden, sadece iki üç markamız var. Türkiye’de söz sahibiyse, niye çelikte, kuyumculukta, ayakkabıcılıkta markamız olmasın. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası, bir birim oluşturarak bir marka çıkartma adına, ciddi bir ar-ge çalışması yapması gerektiğini düşünüyorum.

Ticaret ve Sanayi Odası’yla ilgili olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Yeni yönetim, genç bir yönetimdir ve bir buçuk yıl gibi kısa bir süreye güzel projeler sığdırdı. Önümüzdeki dönemlerde daha profesyonel çalışmalar ortaya konacaktır. Odada son iki defa bayramlaşma yapıldı. Ben daha önce hiç katılmamıştım ve oraya katıldım ve zevk aldım. O iyi bir kaynaşmaya vesile olmuştur. Bu arada odanın Kahramanmaraş’ın yapısından dolayı bir Alevi-Sünni kaynaşması ve yemeği oldu. Bu da takdir edilecek bir çalışma ürünüydü. Oda elinden geldiği kadarıyla bir gayret içerisinde ve odayı oluşturan da bizim esnafımız, sanayicimiz. Bizlerin de bu olaya bir şeyler katması gerekiyor. Dışardan yorumlamadan ziyade, içeriden artı değerler üretmek, bizim vazifemiz olsa gerek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.