Taş; “Sirkülasyonun sağlanması sektörü rahatlatacak”

Taş Tarım Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Taş, tarım sektörüne ilişkin yaptığı açıklamalarda önemli mesajlara yer verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mayıs 2019 13:33
Taş; “Sirkülasyonun sağlanması sektörü rahatlatacak”

Taş; “Çiftçiye desteklerin yetersiz kaldığı noktalarda Ticaret Borsası ve Ticaret ve Sanayi Odasının da dâhil olması gerekiyor ”dedi.

Taş Tarım Grup olarak ana dal tarım üzerine olmakla birlikte lisanlı depoculuk faaliyetlerimize yürütüyoruz. Toptan ve perakende zirai gübre bayii olaraktan, Taş Pamuk Çırçır, Safir Taş, Al Lidaş firmalarımızla lisanslı depoculuk mısır kurutma işi yapıyor, hububat depolama işleriyle uğraşıyoruz.

TAŞ TARIM’IN KAPSAMI NEDİR, NE İŞ YAPAR?

Çiftçilere mısır tohumu, buğday tohumu, zirai ilaç, gübre gibi ürünlerin tedarikini sağlayarak çiftçinin toprağını işlenmesini, ürününün meydana getirilmesi için faaliyetler yapıyor. Harman vakti geldiğinde ise çiftçilerin hasatının ardından ürünleri tekrardan satın alıyoruz. Genellikle ağırlık Türkoğlu olmak üzere Narlı ve Maraş altı grubu bölgeleri çiftçilere ulaşıyoruz.  

kahramanmarasta-lisansli-depoculuk-yapan-firma!-3.jpg

SEKTÖRDE YAŞANILAN EN BÜYÜK SIKINTISI NEDİR?

Çiftçiler ya güçsüz ya da çok güçlü orta kesim tam anlamıyla yok denilecek kadar az seviyede. Çiftçi ürününü meydana getirene kadar özellikle finansman konusunda çok büyük sıkıntılar çekiyor. Burada finans kuruluşlarının çiftçiye sübvansiyon olması gerekiyor. Olan destekte çiftçiye yeterli olmuyor. Şuan da konuşulan oranlar 2014’te ki rakamlarla hemen hemen aynı, şimdide bu şekilde devam ediyor. Çiftçiye olan destekler konusunda çiftçiye can suyu olacak bir değişim olmadı. Pamuk desteklemesi yükseldi geriye kalanlarında bir yükseliş henüz olmadı. Bu desteklemelerde kesinlikle güncellemeler yapılması gerekiyor. Özellikle mısırın desteklemesi 14-15 yıllara varan süreden bugüne aynı diyebiliriz. Bunları toparlayacak olursak, çiftçi hükümetin vermiş olduğu desteklerden memnun değil. Artık biraz daha hareketlenmesi gerekiyor ve finans kuruluşları tarafından düşük faizli krediler sağlayarak çiftçilerin ticari yaşantısını sürdürmesi için böyle uygulamalar yapması gerekli. Ticarethanelerden vadeli alımlardan uzak durulması gerekiyor.

kahramanmarasta-lisansli-depoculuk-yapan-firma!-2.jpg

YERLİ VE İTHAL TOHUMLAR ARASINDA NE GİBİ FARKLAR VAR?

Tohum konusunda farklılıklar özellikle buğdayda ortaya çıkıyor. Mısır ve pamukta yerli tohum gamımız çok az, geriye kalan kısımları ithal. Türkiye’de üretiliyor diye açıklama yapan arkadaşlarda kendilerini gülünç hale sokuyorlar. Bahsi geçen tohumlar bir şekilde yurtiçine girişe sağlanıyor, paketlemesi yapılıp satılıyor. Bize has bir durum değil geneli böyledir. Tohum üretimimiz alt seviyeler ve şuan için tohum üretimimiz yeterli miktarda değil.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇİFTÇİYE DESTEĞİ YETERLİ Mİ?

Kahramanmaraş Tarım il veya müdürlüklerinin çiftçilik anlamında geliştirici hiçbir çalışma yapmıyor. Genelde bu konuda insanlardan şikâyetler alıyoruz. Yeterli teknik desteğin olmaması çiftçi açısından zorlukları ortaya koyuyor. Sahada personellerin olmaması tarım il müdürlüğünün de prestijini ister istemez etkiliyor. Yeterli ekipman ve bilgi ile teknik personel tam anlamıyla araziye çıktığında verimde otomatikman bir artış söz konusu olacaktır.

kahramanmarasta-lisansli-depoculuk-yapan-firma!-4.jpg

PAMUK ÜRETİMİNİZDEN BAHSEDEBİLİRMİYİZ?

Biz, çırçırlama işlemlerimizi rotobar olarak yapıyoruz. Rotobar dediğimiz sistem, pamuğun 7 tane temizleme ünitesinden geçerek işlenme noktasına gelmesine verilen sistemin adıdır. Amerikan pamuğuna kalitesinde dediğimiz ürünler bu temizleme ünitelerimizin fazla olması ve işlemlere tabii tutulmasıyla birlikte kalitesini elde etmesidir. Bu durum fire oranını çoğaltıyor ama ürünümüz kaliteli olarak ortaya çıkıyor. Buhranlı piyasalarda bizim sektörde ürün satışı zor oluyor. Pamukta buğday ve mısır gibi değil satamazsan çiftçiyi rahatlatamazsın.  Bir yandan geldiğinde diğer yandan satış işlemlerini gerçekleştirebilmeliyiz ki rahatlama sağlansın. Burada tabi yılların vermiş olduğu birikim ve tecrübe ile fazla zorlanmıyoruz, ürünlerimiz kaliteli bir şekilde çıkabiliyoruz.

kahramanmarasta-lisansli-depoculuk-yapan-firma!-1.jpg

LİSANSLI DEPOLARDAN BAHSETTİNİZ ONLARA DEĞİNEBİLİRMİYİZ?

Lisanslı depolarda Kahramanmaraş bölgesinde biri Türkoğlu, diğeri Narlı bölgelerinde olmak üzere iki tane işletmemiz var. Biz, Taş Tarım Grubu olaraktan Türkoğlu bölgesinde 1993 yılın kurulmuş olan bir aile şirketiyiz.  İhtiyacı olduğunu görerek Kahramanmaraş’ta ilk lisanslı depolama işletmesini faaliyete geçirerek ticaretimizin yanı sıra insanların ihtiyacını gidermeye yönelik hizmetlerimizi gerçekleştirmek adına faaliyetimizi yapıyoruz.

tas-tarim-hakan-tas.jpg

KAHRAMANMARAŞ’TA TARIMIN ŞEHİR EKONOMİSİNE KATKISI?

Kahramanmaraş tarımının şehir ekonomisine kattığı değer çok çok fazla ama yeterince değerlendirilmediğini düşünüyorum. Özellikle tekstil grubunun çiftçiyi boğması durumunda sezonlarda ürün alınıyor ama çok cüz’i farklarla bu bölgelerden vazgeçilerek Şanlıurfa bölgesinde temine gidiliyor. Özellikle bunu tekstilciler yapıyor. Bu bölgeyi biraz rahatlatsalar çiftçi her şekilde pamuğunu eker. Türkiye’de pamuk konusunda çok büyük bir açık var. Toprağın işlenmesi için gerekenler ithal olması sebebiyle de sürekli bir değişkenlik söz konusu olabiliyor.  Dolar’a entegre bir fiyat politikası seyredilmesi de ciddi zararlara yol açıyor. Bu bahanelerle çiftçiler güçsüzleştiriliyor. Çiftçinin maliyeti en aşağı yüzde 50-60’ları görmüş durumda ürünlerinde artışlar maksimum yüzde 20 kaybolan yüzde 40-50’leri var ve çiftçilik bu dönemlerde para kazandırmıyor demek yanlış bir söylem olur. Bende bir çiftçiyim, çok rahat ve karlı bir iş ama bazı zamanlarda maliyetlerin çok fazla artış göstermesiyle, tufan olması verimlerin stabilin altında seyretmesi ile ekarte etmesi. Ürün satımlarında fiyatları düşük olarak pazara sunulurken girdi maliyetlerinin çok fazla olarak çiftçinin karşısına çıkması gibi sorunlar oluşabiliyor. Kahramanmaraş pamuk konusunda özel bir destek bekliyor. Devlet destekleri kimi zaman yetersiz kalıyor. Burada Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası dahil olması gerekiyor, siyasetçilerden beklentiler olabilir ama Kahramanmaraş’ta pamuk ekiminin artması için özel bir çalışma gerektiğine inananlardanım.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.