SIDDIK CİĞER: ŞEHİR OLARAK BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Faaliyet alanlarınızdan bahseder misiniz? Şirketinizle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
SIDDIK CİĞER: ŞEHİR OLARAK BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Kahramanmaraşlı bir ailenin kurduğu, tencere sektöründen gelen, (Aksu Çelik Tencere) daha sonra kendi memleketlerinde yatırım yapan bir ailedeniz. Kahramanmaraş Kağıt Sanayi A.Ş. 1988’de kuruldu. Daha sonra faaliyet alanlarımızı genişlettik. Şu anda kimya sektöründe, tarımda ve aynı zamanda enerjide varız.

Hedefleriniz arasında neler var?

Yatırım olarak enerjide büyümemiz var. Yine kendi alanımızda, kağıt sektöründe, kağıdı çeşitlendirme hedefimiz var.

Markalaşma çalışmanız var mı?

Markalaşma çalışması yok.  Nihai üreticiye ulaşamıyoruz. Biz ara madde yapıyoruz. Ara ürün yaptığımız için genelde fabrikalarla muhatap oluyoruz.

Kahramanmaraş Ticaret v e Sanayi Odası (KMTSO), size göre, Kahramanmaraş’ı dışarıda yeterince temsil ediyor mu? Genel olarak odanın faaliyetlerinden memnun musunuz?

Odamız, geçmişi itibariyle ve geleceğe bakarsak; geçmişte köklü bir yapısı var. Başka odalardan hiç ses çıkmazken, KMTSO’nun sesinin çıktığını, bu konularda, sürekli bilgiler verdiğini, Türkiye’nin bir yüzü olduğunu biliyoruz. Bu,  şu anda da devam etmekte. Tabi ki bir değişim oldu. Bununla birlikte bir adaptasyon dönemi yaşandığını, bunun da geçtiğine inanıyorum. Bence de Kahramanmaraş’ımızda, bilemiyorum nedendir, bir Gaziantep, bir Kayseri gibi birlik ve beraberlik sağlanamıyor. Böyle bir durum var. Tabi ki, birlik olmamız lazım. Konumuz, Kahramanmaraş olmalı. Kahramanmaraş’ın, yıldızının parlaması lazım. Ayırımcılıkla bir yere varılamaz, hedeflere ulaşılamaz. Şu an, Kahramanmaraş, dinamizmiyle, girişimciliğiyle, yatırımlarıyla gözde bir yer. Büyükşehir olduk. Bu yapıyla, çok daha kucaklayıcı, sınırların öteye gittiği, Türkiye’nin yıldızı olmaya aday bir şehir. Ben, bundan müthiş şekilde gurur duyuyorum. Yeter ki önümüz açık olsun, daha çok koşalım, çalışalım, daha verimli olalım, memleket için daha hayırlı yatırımlar yapalım. Tüm düşüncemiz bu.

Ticaret ve Sanayi Odası’nın Tomsuklu ve ıslah edilerek organize sanayi bölgesi statüsüne alınacak bölgelerle ile ilgili bir çalışması olmuştu. Bunu başarılı buluyor musunuz?

Bence bu bir hedef ve bu, Kahramanmaraş’ın olmazsa olmazlarından. Çünkü Kahramanmaraş, organize sanayi bölgesiyle, belli bir yere sıkışmış durumda. Türkoğlu organize sanayi bölgesinin, bir an önce faaliyete başlaması lazım. Arkasında Tomsuklu olmazsa olmaz.  Tomsuklu, aynı zamanda bizi Gaziantep’le birleştirecek. Burası, Gaziantep yatırımcısını alacak. Çok hayati bir proje. Bir an önce faaliyete geçmesi gerekir. Çok başarılı bir hedef olarak değerlendiriyorum.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, siyasetçilerimizle barışık mı?

Bence siyasetçilerle gayet barışık. Çünkü odanın, sürekli Ankara temasları oluyor. sıkıntılarımız varsa onlarla paylaşılıyor.

Komşu eşdeğer illerle karşılaştırıldığında, KMTSO yeterince aktif mi?

Bence aktif. Çünkü her konuda artık Kahramanmaraş’a da soruluyor. Komşu illerle görüş birliğine gidiliyor.  Artık Kahramanmaraş’ın da fikri alınmadan, tek başına karar alınmıyor. Artık, muhatap olarak görülüyoruz ve herhangi bir engel görmüyorum. Gayet güzel gidiyor.

Odanın ar-ge çalışması var mı? Gerekli mi?

Oda bir tüzel kişiliktir. Resmi bir birim. Örneğin üniversitemizin ar-ge’i var. Odanın ar-ge birimi gerekli derken, bunu biraz daha açmak lazım. Sadece  ‘var’ demenin bir anlamı yok. Bunun ne katacağına bağlı.  Bence gerekli olabilir de, olmayabilir de. Bu, tamamen  şehrin ihtiyacına göre bakılması gereken bir şey. Benim düşüncem, daha çok Kahramanmaraş’ta sektörler iyi belirlenmeli, şehri sırtlayıp götürebilecek ana sektörler bulunmalı.  Mevcut bulunan tekstil, tencere, ayakkabı ve kuyumculuk sektörlerinin yanı sıra, bunların yanına neyi koyabiliriz, onu düşünmeliyiz. Yani ar-ge’nin yerine, sektörel büyümeyi ve sektörel vizyonunu geliştirmeyi hedef almalı.

KMTSO,  küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ)’lere yönelik bir çalışma yapmalı mı?

Şu anda yapıyor zaten. Ticaret ve Sanayi Odası alt komisyonlarının, düzgün olarak sektörel toplantıları var. Bu alandaki sıkıntılar dile getiriliyor, görüşülüyor. Tabi ki bunları büyük platformlarda, mecliste dile getirmek lazım. Kahramanmaraş’ımız büyüyor, daha da büyüyecek.

Odada önümüzde bir seçim süreci yaşanacak. İnsanlar birlikte olmalı mı? Başka adaylar çıkabilir. Bu konuda söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bence, Kahramanmaraş, İstanbul, Ankara gibi çok büyük bir şehir değil. Çok aday demek, bölünmek demektir. Bu, çok fikirlilik ve düşünce çeşitliliği açısından iyi bir şey ama tek noktada da buluşmak gerekir.  Bölmeden, parçalamadan, tek aday olarak çıkılması, Kahramanmaraş’ımız için idealdir.

Kahramanmaraş’ta başarılı işlere imza atmış bir işadamı olarak meclis üyeliğiniz var. Oluşacak yeni dönemde mevcut iş tecrübenizi devam ettirmeyi düşünüyor musunuz?

Tabi ki devam etmeyi düşünüyorum. Ayrıca odanın etkinliklerinde ve toplantılarında biraz daha aktif olmak isterim. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.