ŞEREFOĞLU: KMTSO, KAHRAMANMARAŞ’TA TİCARET VE SANAYİNİN UFKUNU AÇIYOR

Şirketinizle ilgili biraz bilgi verir misiniz?

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
ŞEREFOĞLU: KMTSO, KAHRAMANMARAŞ’TA TİCARET VE SANAYİNİN UFKUNU AÇIYOR

Uğur Toka Göz Sağlığı Ltd Şti. olarak meclis üyesiyim. Uğur Göz Hastanesi, 2005 yılında kuruldu, 2006’da faaliyete geçti. İki doktor arkadaşla faaliyet başlamıştı. Dr. Uğur Toka, hem başhekimimiz, hem de şirketimizin büyük hissedarı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), Kahramanmaraş’ın dışa açılan yüzü. Size göre oda, dışarıda bizi yeterince temsil ediyor mu? Odanın faaliyetlerinden memnun musunuz?

Ben meclis üyesi olduğum için, faaliyetlerin içerisindeyim. Birçok faaliyette de bulundum. Dışa açılması noktasında oda, elbette daha güzel şeyler yapabilir. Çünkü bunun sınırı yok. Ama oda boş durmuyor. Odanın ciddi şekilde yapılan faaliyetleri var. Ki Mehmet Balduk Bey, bence Kahramanmaraş’ta bir markaydı. Odanın, Mehmet Bey döneminden sonra, hem Türkiye’deki odalar arasında, hem de şehirde büyük bir etkinliği var. Kemal Karaküçük Bey de bayrağı devraldıktan sonra, bence dört dörtlük mücadele veriyor, koşturuyor. Ama bir kişiyi, kısa  bir performans dönemiyle değerlendirmemek lazım. Kemal Bey’in önemli projeleri olduğunu biliyorum. Bunları hayata geçirecek donanımda olduğunu düşünüyorum.

Ticaret ve Sanayi Odası’nın Tomsuklu ve ıslah organize sanayi bölgeleriyle ilgili bir çalışması oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bildiğim kadarıyla bu, henüz sonuca ulaşılmış bir çalışma değil. Eksik bilgiler olabilir ama bu proje, hayata geçerse, Kahramanmaraş için kurtuluş demektir. Çünkü Kahramanmaraş’ın 2. ve 3. organize sanayi bölgelerine son derece ihtiyacı var.  Kahramanmaraş sonuçta, öyle ya da böle sanayi bölgesi. Tekstil ve çelik mutfak eşyasında ön plana çıkan bir ilimiz. Türkiye ölçeğinde de elektrik kullanımında 9. sırada olan bir ilimiz. Bu, daha çok çimento fabrikaları, ilimize kurulduktan sonra arttı. Ama gidişat iyi. Sonuçta, Kahramanmaraş’ın ekonomisi iyi durumda. Daha da iyi olacak.

KMTSO, siyasetçilerle barışık mı?

Elbette ki görüşüyorlar ama istenen verimlilikte mi diye sorarsanız, benim buna yorum yapmam pek doğru olmaz. Ama şunu biliyorum: Şu an Sayın Mehmet Balduk döneminde kurulan meclisle devam ediyoruz. Mehmet Bey’in en çok dikkat ettiği şey; kişilerin siyasi düşüncelerine göre ayırım yapmamasıydı. Çünkü şu an bizim meclis üyeleri arasında, her partiden, eski il ver ilçe başkanları de var. Meclisin partiler üstü bir kurum olmasına dikkat ediyordu. Şu anda da mevcut yönetimin, milletvekilleriyle diyaloglarının iyi olduğunu biliyorum. 

KMTSO’yu, çevredeki eşdeğer illerle kıyasladığımızda, size göre yeterince aktif mi?

Ben meclis üyesi olarak bakıyorum. İçerisinde bulunduğum için, dışarıdan daha iyi bilindiğini biliyorum. Emsal illere göre KMTSO çok ileri bir düzeyde. Daha iyi olabilir tabi ki. Ticaret ve Sanayi Odası, önemli bir kuruluş, kentin vizyonunu ortaya çıkaran bir kuruluş.

KMTSO’nun küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yönelik bir çalışması var mı?

KOBİ’lere yönelik çalışmalar, geçmişte de vardı, bugün de var. En büyük sıkıntılarımızdan biri şudur: Odaya kayıtlı olan üyeler, odanın birçok faaliyetinden doğrudan haberdar değil. Sadece odaya evrak almaya gidiyorlar. Oda, eğitimler düzenliyor, anketler düzenliyor, tüm üyelere bildirim yapılıyor. Kaldı ki meslek komiteleri var. Üyelerin, sıkıntıları olduğunda, meslek komitesi vasıtasıyla dile getirmeleri lazım. Ya da mecliste o komitesini temsil eden kişiye ulaştırmaları lazım. Meclis üyesinin de bunu dile getirmesi lazım. Ama meslek komite başkanlarına genelde bu şekilde talepler gelmiyor. Bir araştırma, bir anket bilgilendirmesi yapılıyor, geri dönüşümler çok çok az oluyor. Şimdi bir yerde bir beklentiniz varsa, beklentinize cevap alabilmek için beklentinin adını tam olarak koymak lazım. Yani teşhis tam olacak ki tedavisi de tam olsun. Türkiye, bu hususta yeni bir süreçten geçiyor. İnsanlar, bir ticarethane kurduğu için, zorunlu olarak odaya üye oluyor. Sadece aidat yatırıyor. Ama odanın ne iş yaptığını tam olarak bilmedikleri gibi faaliyetlerini de takip etmiyorlar. Yani eleştirenlerin, önce kendilerini gözden geçirmeleri gerekiyor.

Odanın ar-ge çalışması var mı? Ar-ge’ye yatırım yapılmalı mı?

Ar-ge çalışması, odanın kendi yapacağı bir şey değil. Ama oda yönetim kurulu üyelerinin her birinin ayrı ayrı görevleri var. Üniversitede ÜSKİM,  ar-ge ile ilgili çalışma yapıyor, orada odanın temsilcileri var. Ama şunu biliyorum: Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na Kahramanmaraş’la ilgili bir proje veya bir teklif geldiği takdirde değerlendirilir. Önceki dönemde Mehmet Balduk Bey, bu konulara son derece duyarlıydı, Kemal Karaküçük Bey de bundan aşağı kalmaz, o da aktif bir şekilde koşturmaya çalışır.

Şu anda Türkiye’de ar-ge çalışmalarına ya da KOBİ’lere kalkınma ajanslarının destekleri var.

DOĞAKA, TKDK, KOSGEB vs. bunların hepsinde de odanın gerekli yaptırımları var. Ya da oda söz sahibidir. Bunlar takip ediliyor, insanları yönlendirmeye çalışıyor. Yani oda, boş oturan bir oda değil.

KMTSO’da hizmet etmeye devam etmeyi düşünüyor musunuz? 

Meclis üyesi olarak, çok fazla hizmet ettiğimizi düşünmüyoruz. Bir takım şeylerde bulunduk ama yeterli midir, daha fazla da yapılabilir. Ama görev verilirse neden yapılmasın.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Teşekkür ederim. Bu röportajı tüm meclis üyeleriyle yapmanızı tavsiye ederim. Oda, Kahramanmaraş’ta ticaretin ve sanayinin ufkunu açan bir yer. Geçmiş dönemleri bilmiyorum ama Mehmet Bey ve Kemal Bey dönemlerinde, KMTSO, belli bir yere gelmiş durumda. Bayrağı devralan Kemal Bey bunu götürebilecek donanımda bir insan. Türkiye’deki odalarla kıyaslandığında, KMTSO bence iyi bir yerde. Daha iyi olacağına inanıyorum. Daha iyi olması da, siyasi ve bürokratik destekle, insanların birbirine karşı olan saygısıyla, istişare ve iletişimle olur. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.