Osmanlı Zamanında Şehir Adları: Tarihle Yoğrulmuş Hikayeler

Osmanlı dönemindeki şehir isimleri, tarih ve mitolojik öykülerle şekillenmiştir. Her ismin ardında farklı bir hikaye ve kültürel miras yatar.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ocak 2024 16:56
Osmanlı Zamanında Şehir Adları: Tarihle Yoğrulmuş Hikayeler

ADANA: Adana'nın kuruluşuyla ilgili kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, Bizanslı Etien'in aktardığı bir efsaneye göre, Uranus'un oğulları Adanos ve Saros, Tarsus'u savaşarak ele geçirmiş ve Adanos, kente (Adana'ya) adını vermiştir, Saros ise ırmağa (Seyhan'a).

Adıyaman - Perre

Antalya - Attaleia

Bursa - Hüdavendigar

Edirne - Hadrianopolis

Elazığ - Elaziz

Erzincan - Yunanca Eriza

Gaziantep - Ayntab

Hakkari - Çölemerik

Kırklareli - Kırkkilise

sehirlerin-osmanli-zamanindaki-isimleri-1704094964-837-w750-h717.webp

KONYA: 47-50 ve 53 yıllarında Hristiyan azizlerinden St. Paul, bu bölgeyi ziyaret etmiş ve şehir önemli bir dini merkez haline gelmiştir. Bu nedenle Hristiyanlar ona "İkonyum" adını vermiştir. Abbasiler bu şehri alınca adını "Kuniye" olarak değiştirmiş, Türkler ise bu ismi Konya olarak benimsemiştir.

Kütahya - Kotiaeion

Samsun - Amisos

SİVAS: Bugünkü Sivas isminin kökeni hakkında farklı görüşler vardır. Bunlardan biri, eski Yunanca'da "Augustus Şehri" anlamına gelen "Sebasteia" isminin, Pontus kralı Polemon'un hanımı Pitodoris tarafından verildiğidir. Romalılar, Pontus Krallığı'nı ele geçirdiklerinde şehrin yönetimini Pont Krallığı'na bırakmışlardır. Pont Kralının hanımı, Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak amacıyla şehre "Sebaste" adını vermiştir.

Trabzon - "Trapezus" kelimesinden gelir ve "dört köşe" anlamına gelir.

Van - Tuşba

Yozgat - Bozok

Zonguldak - Kent merkezinin Üzülmez Deresi'nin ağız kısmında konumlanması ve derenin eski çağlarda "Sandra" olarak adlandırılması, buradaki yerleşkenin de zamanla "Sandaraca" adını almasından kaynaklanır ve bu adın Zonguldak olarak evrim geçirdiği düşünülmektedir.

sehirlerin-osmanli-zamanindaki-isimleri-1704094890-1433-w611-h450.webp

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.