Kahramanmaraş'ta Keşfedilen Benzersiz Yaşam Mozaiği

Kahramanmaraş'taki Roma villasında bulunan eşsiz Yaşam Mozaiği, MS 4-5. yüzyıla ait, antik kentin günlük yaşamını benzersiz bir şekilde yansıtıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Şubat 2024 14:51
Kahramanmaraş'ta Keşfedilen Benzersiz Yaşam Mozaiği

2009 yılında Germanicia Antik Kenti'nde ortaya çıkan Roma villasındaki bu olağanüstü Yaşam Mozaiği, MS 4. ila 5. yüzyıllara tarihleniyor ve günümüzde ziyaretçilere benzersiz bir antik atmosfer sunuyor.

Bu eser, antik kentin günlük yaşamının çeşitli kesitlerini tasvir ettiği için "Yaşam Mozaiği" olarak adlandırılıyor ve üç ayrı bölümden oluşuyor. İnsan, hayvan ve ağaç figürlerini içeren mozaiğin kenarında, geometrik desenler ve zarif bir bordür bulunmaktadır. Bordürün dışında, mozaik panelini çevreleyen asma dallarından oluşan spiral motifler içinde çeşitli hayvanların betimlemeleri bulunmaktadır.

Mozaiğin üst kısmı "Av Yaşamı" olarak adlandırılmıştır ve kucağında iki kuş taşıyan, avdan dönen bir avcının tasviri ile sırtında selesi ve elinde mızrak benzeri bir av aracıyla ağaçtaki kuşları avlayan başka bir avcı tasviri bulunmaktadır. Avcı figürleri yanı sıra, bir tilki ve bir horozun mücadelesi, av köpeği, ağaçlar, çiçekler, gölet, geyik ve bir Roma villasının detayları da bu kısımda yer almaktadır.

İkinci kısım "Çoban Yaşamı" olarak adlandırılmıştır ve nar ağacının yapraklarını yiyen boğalar ve manastıra benzeyen kahverengi bir yapıyı içermektedir. Yapının üzerinde Grekçe yazılar bulunurken, merkezde daha büyük boyutta tasvir edilen yüzü karşıya bakan bir erkek çoban figürü, bir köpek ve her iki yanında birer meyve ağacını içermektedir.

Son kısım olan "Kır Yaşamı", ağaçlar, çiçekler, koyunlar ve iki mimari yapıyı içermektedir, bu da mozaiğin zengin ve çeşitli bir içeriğe sahip olduğunu göstermektedir.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.