O Sitelere Dikkat! 252 Bin 883 Adet Zararlı İnternet Adresine 108 Milyon Erişim Engellendi

Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki atılımları hız kesmeden devam ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ağustos 2023 20:02
O Sitelere Dikkat! 252 Bin 883 Adet Zararlı İnternet Adresine 108 Milyon Erişim Engellendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamada, toplamda 16,7 milyon IP adresinin düzenli olarak taranarak zafiyetlere ait risklerin tespit edildiğini belirtti. Uraloğlu, "252 bin 883 adet zararlı internet adresine toplam 108 milyon erişim engellendi" dedi.

Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin gündemine düşen yapay zeka ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesinin taklit edilmesi olayına da değinen Bakan Uraloğlu, MİT'in siber güvenlik birimlerinin hızlı ve hassas çalışmaları sayesinde dolandırıcıya kısa sürede müdahale edildiğini ve yakalandığını vurguladı.

Uraloğlu, bu olayın ardından ulusal güvenliğin siber güvenlikle iç içe olduğunu bir kez daha hatırlattığını ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülkenin siber güvenliğini güçlendirmek amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) önemine vurgu yaptı. USOM'un, siber tehditleri önlemek için alarm, uyarı ve duyuru, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayın kontrolünü ele almak ve ulusal koordinasyonu sağlamak gibi görevleri sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Uraloğlu ayrıca, 18 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla USOM koordinasyonunda görev yapan 2 bin 154 adet Sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile 7 bin siber güvenlik uzmanının ülkenin siber sahasının korunmasına yönelik çalışmalar yaptığını açıkladı.

Ülkedeki kritik kurum ve kuruluşların tehditler ve zafiyetlere karşı uyarılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla yürütülen çalışmaların etkili olduğunu belirten Uraloğlu, bu sayede internet kullanıcıları ve sistemlerine yönelik saldırıların önlendiğini ifade etti. Bakan aynı zamanda USOM tarafından siber güvenlik açıklıkları yazılarının ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilerek gerekli önlemlerin alındığını ve 252 bin 883 adet zararlı internet adresine erişim engeli getirildiğini belirtti.

Türkiye'nin siber güvenlik konusundaki olgunluğunu ölçen "Küresel Siber Güvenlik Endeksi" verilerinin de yükseldiğini dile getiren Uraloğlu, 2020 yılında Avrupa'da 11. sıradan 6. sıraya, dünya genelinde ise 20. sıradan 11. sıraya yükseldiğini aktardı.

Ayrıca, gençlerin siber güvenlik konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla yapılan çalışmalara da değinen Bakan Uraloğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş birliğinde düzenlenen siber güvenlik kampları ve farkındalık eğitimleri hakkında bilgi verdi.

Son olarak, Türkiye'nin uluslararası arenada da siber güvenlik alanındaki işbirliğini artırdığını belirten Uraloğlu, Avrupa Konseyi ile gerçekleştirilen tatbikatlar ve uluslararası projeler hakkında bilgi verdi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.