Muharrem İnce'den ilk açıklama

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, yenilgi sonrası sessizliğini bozdu ve kameraların karşısına çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Haziran 2018 12:55
Muharrem İnce'den ilk açıklama

CHP'nin dün gece aldığı yenilgi sonrası gözler CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye çevrilmişti. İnce sessizliğini bugün bozdu ve kamerların karşısına geçti.

"YSK’nın açıkladığı oranlar ve rakamlar arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Olan farklılıklar toplam sonucu değiştirecek nitelikte değildir. Dolayısıyla seçim sonuçlarını kabul ediyorum."  diye seçim sonucunu kabul eden İnce, yönetmeye aday olduğu rejimi "bir tehdit" olarak tanımladı şunları söyledi;

"Bugünden itibaren uygulamaya giren yeni rejim büyük tehlikedir. Tek bir kişinin yürütme, yasama ve yargı haline gelmesi beka sorunudur. Bunu yaşayacağız ve bedelini hep birlikte ödeyeceğiz. Türkiye demokratik değerlerle bağını koparmıştır. Parlamenter sistemle bağını koparmıştır. Toplumsal barışımızı tehdit eden faktörler devam edecektir. Tek adam rejimine geçilmiştir. Geleceğimize dair her zaman büyük endişelerimiz ve kaygılarımız olmaya devam edecektir." 

İnce, gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen CHP'ye yönelik bir eleştiride bulunmazken sonucun faturasını diğer muhalefet partilerine keserek, "Bakın size bir şey söyleyeyim, diğer muhalefet parti üyeleri çok düşük oy aldı. Zaten biraz yüksek alsaydı, zaten seçim ikinci turdaydı. "ifadelerini kullandı.

İnce'nin konuşmasının tamamı şöyle;

"Beni kimse tehdit etmedi. Bunlar bir kaç şizofrenin iddiası. Böyle bir şey yok. 15 milyon yurttaşımız bana oy verdi. hedefimiz bu 15 milyonu 30 milyon yapmak. 15 milyon insan oy veriyorsa bu kısa sürede 30 milyon yapılabilir, bunun için uğraşacağım.

BEN BAŞKAN SEÇİLSEYDİM...

Sayın Erdoğan, lütfen artık bugünden sonra AK Parti Genel Başkanı gibi davranmayınız. 81 milyonun cumhurbaşkanı olunuz. Benim sloganımı kullanmanızı tavsiye ederim. Artık hepimizin cumhurbaşkanı olun. Bu gerginliğe son verin, kucaklayın milleti. Ben seçilseydim öyle yapacaktım. AK Parti genel merkezine gelip sizin çayınızı içecektim. AK Partilileri kucaklayacaktım. Sayın Erdoğan’dan bunu bekliyorum.

SEÇİM SONUÇLARINI KABUL EDİYORUM

Seçimde her sandıkta ıslak imzalı tutanak tutulur. Altında bizim görevlilerimizin imzası bulunur. Bizim için gerçek seçim sonuçları bu tutanaklarda yazan rakamlardır. Görevlilerimizin bize ulaştırdıkları tutanaklarda, YSK’nın açıkladığı oranlar ve rakamlar arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Olan farklılıklar toplam sonucu değiştirecek nitelikte değildir. Dolayısıyla seçim sonuçlarını kabul ediyorum.

YENİ REJİM BÜYÜK TEHLİKE

Bugünden itibaren uygulamaya giren yeni rejim büyük tehlikedir. Tek bir kişinin yürütme, yasama ve yargı haline gelmesi beka sorunudur. Bunu yaşayacağız ve bedelini hep birlikte ödeyeceğiz. Türkiye demokratik değerlerle bağını koparmıştır. Parlamenter sistemle bağını koparmıştır. Toplumsal barışımızı tehdit eden faktörler devam edecektir. Tek adam rejimine geçilmiştir. Geleceğimize dair her zaman büyük endişelerimiz ve kaygılarımız olmaya devam edecektir.

CHP GENEL BAŞKANLIĞINA ADAY MISINIZ?

Parti için konuları tartışmayacağım sizlerle. İstediğiniz kadar sorun ben cevap vermeyeceğim. Mücadele etmek için illa milletvekili olmak gerekmez. 16 yıl vekillik yaptım zaten. Siyasi kadrolarda bulunmuş bir insan onun yolunu bulacaktır.

İNCE-CHP ARASINDAKİ FARKIN NEDENİ NE?

Ben tek başıma akıl verecek, şöyle şöyle yapın diyecek konumda değilim. Böyle denmemelidir. Ortak akılla iyi bulunmalıdır. Ben CHP’ye yön biçecek durumda değilim. Teşekkür ederim.

NEDEN AÇIKLAMAYI DÜN GECE YAPMADINIZ, BEKLEDİNİZ?

Orada bir hatam oldu, onu kabul edeyim. Ben İsmail Küçükkaya’ya arkadaşça mesaj attım. Onun haber yapacağını tahmin etmedim. Benim gibi deneyimli siyasetçinin bunu yapmaması gerekirdi. Vatandaşlarımızın bunu bir tweetle öğrenmemesi gerekirdi. Onu haber yapacağını düşünmediğim için, demek ki gazetecilerle dost olurken daha dikkatli olmak gerekiyormuş. Hata benim, bir hata yaptım o konuda. Özür diliyorum o konu için.Ben çıkacaktım medyanın karşısına. Hatta 5’e 10 kala YSK’nın önüne gittim, takip ediyordum olayı. Fakat şu da bir gerçek, oy çalmışlar mıdır? Evet çalmışlardır. Doğrudur, 10 milyon çalmışlar mıdır? Hayır. Seçimin sonucunu da kabul ediyorum.Arada 10 milyon fark var arkadaşlar. Bunları görmek istedim. Kaçtığımız yok, tehdit edildiğimiz yok. Bunlar palavradır. Sadece tweetlerle öğrenilmesi şık olmamıştır. O konuda bir hatam oldu.

CHP’NİN TEMEL YANLIŞI NEDİR?

CHP’nin yanlışları var mıdır? Vardır. Medyanın önünde bu konulara girmeyeceğim.

BÖYLE ŞEYLER SÖYLEMEYE UTANIRIM AMA...

Onlar benimle birlikte yürüdüğü sürece ben varım. Yürümeye devam edeceğim. Siyaset uzun vadeli, uzun nefesli bir iştir. Ben dün akşam kesinleşmesini istedim, korktuğumdan değil. İhtimal dahilindeydi 50’nin altına düşmesi, bunu görmek istedim. Bakın size bir şey söyleyeyim, diğer muhalefet parti üyeleri çok düşük oy aldı. Zaten biraz yüksek alsaydı, zaten seçim ikinci turdaydı. Utanırım ben böyle şeyleri söylemeye, 8-9 puan fazla oy almışız. 77’den bu yana 41 yıl sonra 30 barajını geçmişiz. Bunu ben söylemeyeyim, ama diğer muhalefet partileri de 10’un üzerinde bir oy alsalardı seçim ikinci turdaydı zaten. Onun için bunu başarabiliriz diyorum. 30 barajını yıktık, 50 barajını da yıkacağız. Bana derlerse yürü önümüzden, ben yürümeye hazırım.

MERAL AKŞENER VE KARAMOLLAOĞLU İLE GÖRÜŞTÜNÜZ MÜ?

Görüşmedim henüz ama görüşeceğim.

SAYIN ERDOĞAN’I ZİYARET EDECEK MİSİNİZ?

İlk turda hedefim 35’ti. CHP’nin 25 bandı vardı. CHP de bu 25’i aşamıyor, hedef 35’ti. 35’i aşarsak, ikinci turda bu seçimi alırım diyordum. Buna yaklaştık fakat ben İYİ Parti ve HDP’nin de 12 bandında oy alacağını düşünüyordum. Saadet Partisi’ni 3 görüyordum. 12, 12 24. 3 daha 27. Geriye diyordum 73 kalır. Bu 73’ü paylaşırız diyordum. 33-40 diyordum. İkinci turda da muhalefetle bir araya gelerek seçimi alacağız diyordum. Bugün olsa yine aynı şeyi düşünüyorum.

Fakat diğer muhalefet partileri tahminlerimin çok altında aldılar. Biz de 35’e gelemedik ama psikolojik sınırı aştık. Umduğum gibi olmadı ne yazık ki. Erdoğan’ı ziyaret edebilirim. Herkesi ziyaret edebilirim.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.