Markalaşma şehrin dinamiklerini ortaya çıkaracak

Ekonomi anlamında 2018 yılının zor geçtiğini söyleyen, Memka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Kaya, ekonomi anlamında 2018 yılını ve şehir ekonomisini değerlendirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ocak 2019 13:01
Markalaşma şehrin dinamiklerini ortaya çıkaracak

Memduh Kaya; “Katma değeri yüksek, nitelikli, teknolojik üretim yaparak öz kaynaklarımıza dönmemiz gerekiyor” diyerek üretimin öneminin altını çizdi.

2018 YILI SİZİN İÇİN EKONOMİ ANLAMINDA NASIL GEÇTİ?

2018 yılı zor geçti ama bahsedildiği kadarıyla vasat durumda değildi. Ağustosta yaşanılan kriz ve döviz kurlarının istikrarsız, çalkantılı bir süreç geçirmesi sektörde gayri ihtiyari bir durgunluk meydana getirdi ve ara mallara ciddi zamlar oldu. Döviz kurlarını kaynak göstererek yapılan zamlarda herhangi bir esneme, fiyatlarda indirim söz konusu olmadı. Aslında bunu bir kısım kişi ve kuruluşlar fırsat gibi değerlendirdi. Ürün tedarikinde yapılan satışlar zararına yapılıyormuş gibi düşünüp maliyetleri kurtaralım derecesine bir pozisyon sergilendi. Ara mallara zam gelmesine rağmen halen bizim daire fiyatlarımızda bir değişiklik yok eski fiyatlarından satışlarımız devam ediyor. Çünkü projelere başlarken hazırlıklı başlıyor ürün, malzeme, anlaşma ve bağlantıların proje başlanmadan önce bedelini ödeyerek yapıyoruz. Fakat yeni başlayacak projelerde fiyatlar minimum yüzde 40 bugünkü değerlerden yüksek olacaktır. 2018 yılı bizim için verimliydi. Projede kat edilmesi gereken süreçlerin hazırlığını öncesi dönemde hazırlamamızdan dolayı 2018 yılını rahat bir şekilde atlattık.

2019 YILINDAN BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?

2019 yılında ekonominin düzelmesi birazda hükümetin uygulayacağı ekonomi politikalarına bağlı. Cari açığın asgariye indirilip öz kaynaklarımızı kullanmaya geçmemiz gerekiyor. Enerjimizi kendimiz üretmeli ve kaynak üretimimizi kendimiz yapmalıyız. Özetleyecek olursak; katma değeri yüksek, nitelikli, teknolojik üretim yaparak öz kaynaklarımıza dönmemiz gerekiyor. Dışa bağımlılığımız en aza indirip hatta yok edip hammadde üretimini gerçekleştirip nitelikli ürüne dönüştürmemiz gerekiyor. Kendi sektörümüzden örneklendirecek olursak; inşaatta kullanılan en önemli üründen biri olan demir yurt dışından ithal ediliyor. Maden bakımından ülkemizin hatta şehrimizin zengin olduğunu düşünüyorum. En net bilgi olarak Süleymanlı beldesinde Ermenilerin yaşadığı dönemde tüfek üretimi vardı. Üretimler madenlerin kendi imkânlarıyla temin edilmesiyle gerçekleşiyordu. Bizim yeraltı kaynaklarımızı daha verimli kullanmak çıkış yolumuz olarak gözüküyor. Madenlerimizin doğru kullanımı 2023 vizyonu açısından çok büyük önem arz ediyor. Büyüklerimizden edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak, Süleymanlı’nın nüfusu o dönemde hemen hemen dönemin Maraş’ının nüfusu kadardı. Ticari sirkülasyonun hızlı olduğu, madenlerin ve ustalığın ön plana çıktığı bir belde olarak tarihe not edilmiştir.

KAHRAMANMARAŞ’IN ŞEHİR EKONOMİSİ GELİŞMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Şehir ekonomisi sanayi konusunda belirli bir aşama kat etti. Bunu daha da ileriye taşımamız için markalaşma sürecini kat etmemiz gerekiyor. Tekstil ve çelik mutfak eşyası denildiğinde önde gelen bir şehiriz. Fakat markalaşma konusunda zayıf kalıyoruz. Markalaşmaya önem vermemiz gerekiyor. Markalaşma içinde turizme yapılan yatırımların artırılması gerekiyor. Neticede turizme yapılan yatırım bir nevi reklama yatırımdır ve markalaşma sürecinin hızlandırılmasında yardımcı olacak önemli unsurlardandır. Farklı sektörlerde birlik olmak adına belirli bölgelerde toplayarak ticaret hacmini artırmaya yönelik çalışmalar yapılıp, şehre olan giriş çıkışın hızlanmasına yönelik çalışmalar KOBİ’lerin gelişmesine ciddi katkılar sağlayacak, KOBİ’lerin gelişme hızının artışı da şehrin ekonomisinin gelişme hızını doğrudan doğruya etkileyip tetikleyecektir. Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek beyin öncülüğünde EXPO 2023 fuar programının da tüm halkımızca sahip çıkılıp Kahramanmaraş’ı tüm dünyaya tanıtacak bir proje olduğu kanaatindeyim. Kahramanmaraş turizme ciddi derece elverişli bir şehir. Tarihten süre gelen bir medeniyetlerin buluşma noktası olması tarihi bir doku kazandırmış aynı zamanda kış ve doğa turizminin en güzel yapılacağı iller arasında ön sıralarda yer alıyor. Bunu işleyerek topluma doğru bir şekilde lanse edilmesini sağlamak gerekiyor. Herkes sahada olmalı tribünden izlememeli. Şehrin bütün dinamiklerini ortaya koymalı. Bir birey ben ne üretebilirim ne yapabilirim diye düşünmeli. Bunu da düşündürebilecek bir dinamizm lazım. Üretime katkı sağlamak için her bireyimiz ayrı ayrı çalışma yapmalıyız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.