Kızartılmış ve kavrulmuş yemeklerden kaçın

Diyetisyen Kevser Çiftçi besinlerin pişirme yöntemleri konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Temmuz 2018 09:48
Kızartılmış ve kavrulmuş yemeklerden kaçın

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Özellikle  karbonhidratça zengin gıdaların kızartma, kavurma gibi işlemleri sonucu kanser yapıcı etkiler gösterdiğini söyleyen Çiftçi, “kızartmaya beslenmemizde çok fazla yer vermemeliyiz ve kızartma yağlarını 3 defadan fazla kullanmamalıyız” dedi.

Günlük hayatta çok sıkça tüketilen pek çok besinin karbonhidratça zengin olması dolayısıyla kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemlerini kullanıldığında kanser yapıcı etki gösterebileceğini belirten Diyetisyen Kevser Çiftçi konuyla alakalı gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Çiftçi,

“Hemen hemen bütün gıdalar doğadaki halleriyle sağlıklıdır. Bizler bu gıdaları tüketme seviyesine getirirken gıda işleme esnasında veya tercih ettiğimiz pişirme yöntemleriyle yararlı halden zararlıya çevirebiliyoruz. Örneğin kızartma işlemi gıdanın tadını zenginleştirmesine rağmen gıdalarda sağlık açısından zararlı bileşiklerin oluşmasına da neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kızartma yağının da yüksek sıcaklıklara maruz bırakılması yağların parçalanmasına ve sonucunda toksik bileşiklerin oluşmasına neden olmaktadır. Kızartma sonucu oluşan zehirli maddelerden biri de akrilamiddir. Özellikle karbonhidratça zengin gıdaların kızartma, kavurma gibi işlemleri sonucu akrilamid oluşumu söz konusudur. (patates kızartması, ekmek, bisküvi, kraker, kahvaltılık gevrek vs.)

Akrilamidin zararlı etkisi onun kanser yapıcı özelliğinden kaynaklanmaktadır. Akrilamid ile yapılan deneysel çalışmalarda akrilamidin sinir sistemine zarar verdiği, yüksek dozlarda ise kas ve hormon salgıları üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğu görülmüştür. Uzun süre maruz kalma durumunda beynin öğrenme, hafıza ve kavrama bölgelerinde bozukluklara neden olmaktadır.

Kızartma işleminde oluşan tüm bu karsinojenik maddelerin yanı sıra kızartma işlemi ile gıdaların yağ miktarı yükselmektedir. Bu sebeple gıdalar daha kalorili hale gelmekte ve kilo alımı ile obeziteyi tetiklemektedir. Bu nedenle kızartmaya beslenmemizde çok fazla yer vermemeliyiz ve kızartma yağlarını 3 defadan fazla kullanmamalıyız.”

HER GÜN BİR AVUÇ KURUYEMİŞ VE 3-4 PORSİYON MEVSİM MEYVESİ

Sağlıklı bir beslenme için günde bir avuç kuruyemiş ve her gün 3-4 porsiyon mevsim meyvesi tüketmemiz gerektiğini hatırlatan Çiftçi, “Beslenme planında atılan doğru adımlar ve yaşam tarzı değişiklikleri, kansere dur diyebilmek için önemli bir avantaj sağlar” dedi. Çiftçi şunları kaydetti:

“Az miktarlarda kabuklu yemişler tüketmek bize kanser önleyici maddeleri sağlar. Antioksidan özelliği yüksek kuru yemişleri günde 1 avuç olacak şekilde tüketilmeli; ancak kavrulmuş ya da soslu olanlar tercih edilmemeli. Kuruyemişler kavrulduklarında; yani ısıyla temas ettiklerinde yararlı yağlar trans yağa dönüşür. Ayrıca kavrulma işlemi lif açısından zengin olan ince kabukları da yok eder.

Her gün çiğ ve pişmiş sebzeleri öğünlerimizde bulundurmalı, 3-4 porsiyon mevsim meyvesi tüketmeliyiz. Rafine tahıllar ve saf şeker yerine tam taneli tahıllar tercih etmeliyiz.

Özellikle yağ içeriği yüksek ve işlenmiş et tüketimi sınırlandırmalı, kızartma, kavurma gibi yöntemler kullanmamalı bunun yerine haşlama, ızgara, fırınlama gibi yöntemler kullanarak etleri daha sağlıklı yöntemlerle pişirmeliyiz..

Baklagiller haftada 2 defa beslenme planında yer almalı. Düzenli tüketilen baklagiller kansere karşı koruyucu etki gösterir. Nohut yüksek oranda demir, kalsiyum, fosfat ve B vitamini içerir. Bu nedenle pek çok hastalığa ve kansere karşı koruyucu etkisi yüksektir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.