Kahramanmaraş’tan marka çıkarmayı hedefliyoruz

Kahramanmaraş’ın bayan ayakkabı imalatında İzmir’den sonra ikinci il olduğunu, yıllık 130 ile 150 milyon arasında ciroya ulaşıldığını belirten Ayakkabıcılar ve Kunduracılar Odası Başkanı Ali Köfte ekonomi özel sayımıza ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ocak 2018 17:21
Kahramanmaraş’tan marka çıkarmayı hedefliyoruz

2017 yılını ekonomi anlamında nasıl değerlendirirsiniz?

2017 yılında üretim anlamında bir sıkıntı yaşamadık, aynı şekilde üretimlerimize devam ediyoruz. Ama bilindiği üzere Dünyada ekonomik bir savaş söz konusu. Ülkemizin etrafı savaş halinde ama buna rağmen üretimimizde bir sıkıntı yok. İstikrarlı bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2017 yılını hükümetimizin izlediği politikalar sayesinde iyi geçirdik. Özellikle beklentilerin üzerinde çıkan üçüncü çeyrekteki yüzde 11’lik büyüme bu başarının bir göstergesidir.

Kahramanmaraş’ta ayakkabıcılık sektörünü anlatmak gerekirse ne durumdayız?

Kahramanmaraş bayan ayakkabı imalatı yapıyor. Bayan ayakkabısı üretiminde İzmir’den sonra Kahramanmaraş gelir. Son yıllarda da devletimizin vermiş olduğu teşviklerden yararlanarak daha fazla üretim yapmak üzere bir çalışma yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüştük, bir sanayi sitesi arsamız var. Kısmet olursa bu arsamızda bir sanayi sitesi yaparsak Kahramanmaraş’ta birkaç firmayı markalaştırarak şehrimize katkı sağlamak adına çalışma yapmak istiyoruz. Kahramanmaraş’ta hem istihdamı artırmak hem de Kahramanmaraş’tan marka çıkarmak istiyoruz. Kahramanmaraş’ta fason üretimin yerine kendi markasını oluşturmak isteyen firmalarımız var.Yeni pazarlar bulmak ve mevcut pazar ağını geliştirmek adına oda olarak Şubat ayında Ortadoğu’ya iş gezisi düzenleyeceğiz. Kahramanmaraş bu konuda Türkiye’ye sığmaz oldu. İhracata başlamayı planlıyoruz.

Kahramanmaraş’ta günde ortalama 15-20 bin çifte yakın ayakkabı üretiliyor. Bunu ay bazına vurduğunuzda 500 bine yakın bir rakam ortaya çıkıyor. Bu rakamlar yık bazına vurulduğunda 5 milyona yakın bir üretim piyasaya çıkıyor. Bu konuda Kahramanmaraş İzmir’den sonra üretimde ikinci sırada yer alıyor. Bunun da Kahramanmaraş’a 130 milyon lira civarında bir getirisi vardır. Bu sektör Kahramanmaraş’ın görünmeyen bir ekonomi kaynağıdır. Makineleşmeye gidilse, üretim kapasiteleri arttırılsa bu rakamlar iki katına çıkacak. Biz şehrin görünmeyen ekonomisini hareketlendirmeye çalışıyoruz. Firmaları kurumsallaştırmaya çalışıyoruz. Bu da Kahramanmaraş için büyük bir kazanç oluyor.

2018 yılından beklentileriniz nelerdir?

Yeni yılda devletimizin orda ölçekli esnaflarımıza desteklerinin devam etmesini bekliyoruz. Orta ölçekli esnaflarımız devletimizin ayakta durmaları için çok büyük bir değerdir. Biz her zaman devletimizin yanında olan esnaflar olarak yeni yılda da devletimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin politikalarından çok memnunuz. Bunun ülkemize ciddi anlamda kazanımlar getireceğini düşünüyoruz.

Kahramanmaraş’ta kendi sektörünüzde ilk defa bir çalıştay yaptınız. Bunun sonucunda ne oldu?

Bu çalıştaya birçok konuşmacı getirdik. Bundan sonra Kahramanmaraş’a birkaç marka firmadan üretim dönüşleri aldık. Çalıştaydan sonra büyük firmalara üretimlerimiz başladı. Bunun ekonomi anlamında Kahramanmaraş’a çok katkısı oldu. Birçok şeyi çalıştaydan sonra başardık. Üretilen ürünlerde kanserojen maddeler ile mücadele başlattık. Bizim 4 yıllık çizelgemiz vardı. Sanayi sitesini kurup önümüzdeki 4 yıl orada Kahramanmaraş’a bir katma değer sağlayacağız.

Kaynak: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.