Kahramanmaraş'ta Orta Hasarlı Bina Mağdurları Ses Verdi: Sorunlar Büyüyor!

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem mağduriyetini dile getiren orta hasarlı bina sahipleri, bilimsel denetim ve çözüm talebiyle seslerini duyurdu. İşte detaylar!

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2023 17:02

Kahramanmaraş 6 Şubat'ta meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler sonrasında orta hasarlı olarak kayıtlara geçen bina sahipleri, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Milli İrade Meydanı'nda bir araya geldi. Mağduriyetlerini yüksek sesle dile getiren bina sahipleri, yaşadıkları sıkıntıları basın açıklamasıyla duyurdu.

AVUKAT VEDAT KALE'NİN AÇIKLAMALARI:

Avukat Vedat Kale, basın mensupları ve katılımcılar için düzenlenen basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Öncelikle depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kalanlara başsağlığı ve tedavi süreci devam edenlere acil şifalar diliyoruz. Bizler orta hasarlı diye tabir edilen binaların ve mikro bölgelendirme gerekçesiyle imara kapatılan alanda bulunan binaların mağdurlarıyız."

kahramanmaras-orta-hasar-magdurlar.jpeg

BELİRSİZLİK VE UMUTSUZLUK:

Depremlerin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen şehirde hala belirsizliğini koruyan orta hasarlı binaların akıbeti ve mikro bölgelendirme diye tabir edilen imara kapatılan alanlarla ilgili umut verici ve çözüm yolu gösterici hiçbir açıklama yapılmadığına dikkat çeken Kale, "Ağır kış şartları kapıya dayanmıştır. Birçoğumuzun ailesi şehir dışında evlerin akıbetini beklemektedir. Eşyalı bekleyen evlerde eşyalar, eşyasız olan evlerde kapı, pencere, avize, musluk gibi şeyler yağmalanmış, vatandaş bir kez daha depremde ailesini, eşini, dostunu kaybettikten sonra malını kaybetmeye devam etmektedir."

orta-hasar-kahramanmaras.jpegorta-hasar-kahramanmaras.jpeg

BİLİMSEL DENETİM TALEBİ:

Kale, sadece bir çekiçle verilen hasar raporlarını kabul etmediklerini ve bilimsel şekilde yeniden hasar denetlemesi yapılmasını talep ettiklerini belirtti. "Bu zamana kadar ne büyükşehir belediyesi ne ilçe belediyelerimiz ne de çevre şehircilik il müdürlüğü sorumluluk almamıştır. Aynı şehirdeki iki ayrı belediyenin güçlendirme için istediği evraklar bile farklılık göstermektedir."

TOPRAK KAYMALARI VE UYGUNSUZ İMAR ALANLARI:

"Hiçbir yıkım ve can kaybı vermeyen toprak kayması dahi olmayan bir bölgede imara kapatmanın ne kadar doğru olduğunu buradan yetkililere sormak istiyoruz. Uygun olmayan alan belirlenirken bölgede kazı çalışması yapılmış mıdır? Bu harita depremden önce yapıldıysa neden bu bölgelere inşaat ruhsatı verilmiştir?" şeklinde konuşan Kale, mağduriyetlerinin son bulmasını ve çözüm bulunana kadar mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.

SON ÇAĞRI:

Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz'ın da konuya dikkat çektiği açıklamada "Sıva ile çatlakları kapatılarak oturulabilecek yerlere dahi orta hasar verilmiştir." ifadeleri yer aldı. Mağdurlar, son olarak binaların güçlendirme ruhsatı için vatandaşa yardım edilecek mi, uygunsuz imar uygulamalarına ne zaman son verileceği gibi sorularla yetkilileri göreve davet etti. Aksi takdirde, eylemlerini büyüterek devam ettireceklerini ve mağduriyetlerinin giderilmesi için mücadelelerine devam edeceklerini vurguladılar.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.