Kahramanmaraşlı sağlık hizmetlerinden memnun

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Ali Nuri Öksüz şehrimizde ki sağlık hizmetleri konusunda gazetemize kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mart 2018 09:24
Kahramanmaraşlı sağlık hizmetlerinden memnun

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Sağlık kurumlarının değişen yapısından özel hasta hizmetlerinde yapılan yeniliklere kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Öksüz, “sağlık hizmetlerinde yüzde 90-95 oranında bir memnuniyet söz konusu” dedi.

Sağlık hizmetlerinde son 15 yılda büyük ilerleme yaşandığını belirten İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz yapılan tüm hamlelerin vatandaşı memnun ettiğini hatırlatarak vatandaş memnuniyetinin yüzde 90-95, personel memnuniyetinin yüzde 80 olduğunu söyledi.

Sağlık kurumlarının değişen yapısı hakkında duyduğu memnuniyeti de ifade eden Öksüz, artık tek elden bir yönetim ile daha hızlı hareket edebileceklerini söyledi. Öksüz konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Kurum olarak iyi altı denilen gruptayız. Yani nüfusu 1-1,5 milyon arası olan bir şehirdeyiz. Bizim ilimize 4 başkanlık verildi. Bunlar halk sağlığı, kamu hastaneler birliği, sağlık hizmetleri, idari destek hizmetleridir. Bu dört başkanlık il sağlık müdürlüğü çatısı altında faaliyet göstermektedir. Her başkanlık altına iki tane başkan yardımcılığı ki toplamda 4 başkan ve 8 başkan yardımcısı ile ilimize hizmet vermekteyiz.

Eskiye göre tek elden bir yönetim var. Eskiden bir genel sekreterlik vardı, halk sağlığı vardı, 112 acil vardı. 3’ü de birbirinden ayrı kurumlardı. Ancak yönetim tek ele geçince daha hızlı daha pratik çalışmaya başladık. Mesela önceden personeli etkin kullanamıyorduk çünkü kurumlar tamamen birbirinden ayrıydı. Ancak artık bu sorun ortadan kalktı.

İşin mali kısmı da önemli. Gerekli malzemeleri tek elden ve toptan satın alıyoruz. Bu az masraf demek daha ucuz almak demek ve tasarruf demek.”

12 HASTANE VE 8 BİN 200 PERSONEL İLE SAĞLIK HİZMETLERİ SORUNSUZ YÜRÜYOR

İlimizde ki hastane ve personel sayısına ilişkin bilgileri de veren Öksüz, ilçelerle birlikte 10 kamu 2 adette entegre olmak üzere toplamda 12 hastane ve toplamda 8 bin 200 personel olduğunu bunlardan 431 uzman 198 pratisyen ve 132 diş hekimi olduğu bilgisini paylaştı.

Özel ve kamu hastaneleri arasında hizmet farkına ilişkin sorumuza ise “Özel ve kamu birbirini tamamlar. Burada önemli olan vatandaşın hızlı bir şekilde sağlık hizmetine erişmesidir” şeklinde cevaplayan Öksüz, Özel hastanelerin denetimi konusunda vatandaşı bilgilendirdi.

“Özel hastanelerin denetimi Sağlık hizmetleri başkanlığının yetkisindedir. Özel hastaneler ve eczanelerin denetimini düzenli olarak yapmaktayız. Denetimlerle alakalı olarak bakanlık ve ilgili diğer kurumlara gerektiğinde günlük olarak bile rapor veriliyor.”

Şehrin batısına diş hastanesi yapılacağı müjdesini de veren Öksüz çalışmalar devam ettiği için konuyla ilgili ayrıntıları daha ileri bir dönemde yapacaklarını belirtti.

Kendi içinde özerk bir kurum olan tıp fakültesi ile de şehirde ki sağlık hizmetleri konusunda işbirliği yaptıklarını hatırlatan Öksüz, “Tamamen apayrı iki kurum değiliz. Orada ki yöneticiler ile zaman zaman bir araya geliyoruz. Şehrin ihtiyaçları konusunda birlikte çalıştığımız zamanlar oluyor.”

21 BİN HASTANIN 15 BİNİNE KAMU HASTANELERİ BAKIYOR

Şehirde ki hasta sayısına ilişkin rakamları da gazetemizle paylaşan Öksüz toplamda 21 bin hasta olduğunu ve kamu hastanelerinin günlük ortalama 15.000 hastaya ayaktan tedavi hizmeti verilmektedir.

Teknik imkan ve fiziki şartlar bakımından Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin, eğitim ve araştırma hastanesi olabilecek kapasitede olduğunu iddia eden Öksüz  şunları söyledi:

“Benim başhekimliğim döneminde acilin revizyonu gündeme geldi. Revize ettik. 13 yataklı kronik yara bakımı bölümü açtık. Şeker hastalarının diyabet hastalarının faydalanması için çok önemliydi. Çünkü bu hastalara evde bakım yapmak çok zor. Özel tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Yanık yoğun bakım ünitemiz 13 yataklıydı 19 yatağa çıkardık. Böyle bir kapasite Türkiye de çok az ilde  var. Onun dışında biz 2017 de genetik hastalık ruhsatını da aldık. Genetik hastalıklara bakıyor tahlil ediyoruz. Bu alanla alakalı büyük bir laboratuvarımız var.”

Sağlık kuruluna girmek için MHRS randevu sistemi ile çalışan tek hastane olduklarını hatırlatan Öksüz sistemin yaşlı engelli yardıma muhtaç vatandaşlar için büyük kolaylık getirdiğini savundu.

“Tüm Türkiye de Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde sağlık kuruluna girmek için MHRS randevu sistemi ile çalışan tek hastaneyiz. İnsanlar 182’yi arayarak bizim sağlık sistemimizden randevu alıyorlar. Bu sistemle çalışan tek hastaneyiz. Yani vatandaş arayacak randevu alacak ve sağlık kuruluna girecek. Bu şu demek yaşlı engelli yardıma muhtaç vatandaşlarımız beklemeden sıkıntı çekmeden randevu oluyorlar.”

 

GECE POLİKLİNİĞİ İLE YOĞUNLUK YARI YARIYA DÜŞTÜ

Gece polikliniği sistemi ile acil servislerde ki yoğunluğu yarı yarıya düşürdüklerini belirten Öksüz sistemin getirdiği faydaları şu sözlerle ifade etti:

“Sağlık bakanlığının başlattığı uygulama ile hem Yörükselim hastanesinde hem Çocuk Hastanesinde saat 17 ile 23 arasında ortopedi, kulak burun boğaz ve dâhiliye doktorlarımız hizmet vermektedir. Kadın doğum hastanesin de bu uygulama var. Gündüz işi olan vatandaşlarımız akşam tedavi olabilirler. Bu acillerin üzerinde ki yükü de azaltır. Bu uygulama acil serviste binin üzerinde hasta ağırlayan hastanelerde başlatılan bir uygulama. Yörükselim hastanesinde ve Çocuk Hastanesinde aciller yoğun olduğu için bu uygulama başladı. Başladığı günden bu yana da aciller de ki yoğunluk yarı yarıya düştü.”

Eğitim araştırma hastanesi olma yolunda bir çalışma yaptıklarını söyleyen Öksüz, “Ayrıntılar önümüzde ki yıllarda daha da netleşecek.”

300 yataklı kadın doğum hastanesi müjdesini veren Öksüz Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne entegre olarak yapılacağı bilgisini verirken çalışmaların başladığını belirtti.

Öksüz ayrıca Kahramanmaraş’ta kamu hastaneleri hava ambulanslarıyla (helikopter ve uçak ambulans) toplam 400 hasta nakli sağlandığı bilgisini paylaştı.

Yoğun bakım ünitesi doluluk oranını yüzde 90 olarak açıklayan Öksüz sağlıkta şiddete vurgu yaptı. Broşürler, afişler kullanarak vatandaşlarda bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarının altını çizen Öksüz vatandaşın mağdur olduğunda izleyeceği yönteme dair yol gösterdi.

“Netice de sağlık çalışanı şifa veren bir el. Şifa veren eller kırılmasın istiyoruz. Bu konuda ciddi çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Vatandaş eğer bir konuda mağdur olmuşsa şikayet mercileri var. Hem vatandaşın hem hekimin hakkını koruyan bu mercilere müracaat edilmeli. Biz iletişim eksikliği olmasın diye personelimizle konuşuyoruz. Ancak hastalık psikolojisi de normal değil. Yani insanlar hasta olduklarında kaygıları artar daha da gerginleşirler. Biz sağlık çalışanı olarak onları da anlamaya çalışıyoruz. Vatandaşın da bizi anlayacağından hiç şüphem yok.”

Kahramanmaraş sağlık hizmetlerinin yurt geneliyle kıyaslayan Öksüz konuşmasını genel olarak sağlık hizmetlerini değerlendirdi:

“İyi durumdayız. Necip Fazıl Şehir Hastanesi çok iyi işleyen ön planda bir hastane. Eksiklerimiz var. Bu eksiklerimizi de eksiklerimizi en kısa sürede gidereceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.