Kahramanmaraş'ın Komşu İli Gaziantep'de Müze'deki Cam Eserler Özel Jelle Güven Altında!

Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde Roma dönemine ait 103 cam eser, özel jelle sabitlenerek depreme karşı korunuyor. Dünyanın en eski cam kapları da müzede sergileniyor. Keşfetmeye hazır!

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ekim 2023 19:17

Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde, Roma dönemine ait 103 cam eser, olası deprem riskine karşı korunmak üzere özel bir jel ile sabitleniyor. Müze yetkilileri, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından eserlerin vitrinlerde yer değiştirdiğini tespit etti. Bu durum üzerine harekete geçen ekipler, eserlerin altına yerleştirdikleri özel jel ile eserleri sabitledi. Bu jel, hava ile temas ettiğinde sıvılaşan ve şekil verdikten sonra katılaşan özelliklere sahiptir, ayrıca eserlere kimyasal zarar vermez.

Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, müzenin Roma dönemine ait değerli eserlerinin yüzde 95'inin bulunduğunu ve depremlerin ardından hızla müdahale ettiklerini belirtti. Müzede bulunan 103 cam eser, özel jel sayesinde depremlere karşı koruma altına alındı. Ayrıca, raflardaki diğer eserler için de koruyucu bariyer sistemleri oluşturularak tedbirler alındı.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen eserler arasında dünyanın en eski cam kaplarından olan iki eser de yer alıyor. Bu eserler, müze tarafından özenle korunmakta olup, müze ziyaretçileri tarafından yakından görülebileceklerdir. Müze yetkilileri, gerekli tüm tedbirleri aldıklarını ve müzenin en kısa zamanda ziyaretçilere açılacağını belirttiler.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.