Kahramanmaraş Dondurmacıları Depreme Meydan Okuyarak İhracat Rekoru Kırdı!

Kahramanmaraşlı dondurmacılar, depreme rağmen üretim ve ihracatı artırarak başarıya ulaştı. Maraş dondurması dünya pazarında önemli bir marka haline geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Şubat 2024 14:16

Kahramanmaraşlı dondurmacılar, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depreme rağmen üretim ve ihracatlarını artırarak dikkat çekiyor. Kahramanmaraş'ta 2023 yılında, depremin merkez üssü olmasına rağmen, 120 bin ton dondurma üretimi gerçekleştirilirken, ihracat rakamı da 3 milyon doları aştı.

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde tesislerini kaybeden "Maraş dondurması" üreticileri, hızlı bir şekilde toparlanarak üretimlerine devam etti. Kahramanmaraş Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Erdal Kanbur, keçi sütü ile yapılan eşsiz Maraş dondurmasının toparlanma sürecini anlatarak, kentin Türkiye'nin önde gelen dondurma markalarına ev sahipliği yaptığını ve yapılan dondurma ihracatının ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Kanbur, depremin ardından sektörün hızla toparlanma sürecine girdiğini ve ihracatın %10 arttığını belirterek, Maraş dondurmasının ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Suudi Arabistan gibi 48 ülkeye ihraç edildiğini ifade etti. 2022'de 100 bin ton dondurma ürettiklerini, 2,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Kanbur, 2023'te üretimin 120 bin tona çıkarak ihracatlarını 3 milyon dolara yükselttiklerini açıkladı.

Kanbur, her dondurmanın birbirinden farklı olduğunu vurgulayarak, Maraş dondurmasında taze keçi sütü ve özenle seçilen salep kullanıldığını belirtti. Deprem sonrası sektördeki başarılarını sürdürmek ve daha fazla ülkeye ulaşmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini dile getiren Kanbur, tüm olumsuzluklara rağmen üretimi ve ihracatı geçen yılın iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, tesislerin eski kapasitesine ulaştırılması ve Kahramanmaraş'ın dünya pazarında daha geniş bir kitleye hitap etmesi için çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.