İZ BIRAKAN KAVGA DEĞİL, EXPO 2023 OLUR

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi MAHÇİÇEK geçen hafta sıra dışı bir basın toplantısı düzenledi. Çok net siyasi mesajları oldu, kızgınlığı ve kırgınlığı yaşadığı, sert çıkışlarıyla net bir şekilde ortadaydı, söylemleri doğrultusunda; yapılan haksız, hukuksuz saldırılar karşısında yılmayacağını hedefleri doğrultusunda dimdik durarak çalışacağının mesajlarını verdi. İki söylem çok önemliydi. Birincisi  (AZDAN AZ ÇOKTAN ÇOK GİDER) ikincisi;( Memleketimizi marka yapacak projeyi yok etmek için gayret etmeyeceksiniz)

Ülkenin tamda birlik sergilemesi gereken bir dönem içerisinden geçerken, siyasi oyunların hiç bitmediği Kahramanmaraş’ta, Birde yeni parti söylemlerinin uç noktaya geldiği, Kim hangi partide siyaset yapar merakının arttığı bir dönemde, bu mesajların belki de tam zamanıydı.

Bu yazının çoğunluğunda siyaset ön planda olsun istemedim suskunlukların tamda bozulacağı bir dönemin eşiğindeyken yukarıdaki bahsettiğim siyasi konulara bir virgül koyup sonraya bırakırken ilgilenmemiz gereken asıl konu şehir ekonomisini vakti geldiğinde koşturacak EXPO 2023 ile ilgili birkaç satır karalamak istedim.

Türkiye’deki ilk EXPO  2016 yılında Antalya’da gerçekleşti ve yaklaşık 2 milyon kişi katıldı.

Expo’nun kelime açılımı organizasyon, Türkçe karşılığı sergi, sergilemek demektir. Belki de birçoğumuz EXPO ismini Onikişubat belediye başkanı Hanefi MAHÇİÇEK’in EXPO 2023 Projesiyle duymaya başladık, uzunca bir süreden beri konuyla ilgili bir sürü çalışma yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Konu biraz araştırıldığında bu devasa projenin şehre ve ülkeye hem ekonomi hem sosyal açıdan bir değer katacağı aşikar bir şekilde ordadır.

Kahramanmaraş’ta ekonomi denince akla ilk Tekstil, Metal Mutfak Eşyası, Kuyumculuk ve bunların bağlı olduğu başta Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası arkasından Kahramanmaraş Esnaf Sanatkârları odaları birliği ve akabinde meslek odaları. Bu zamana kadar EXPO 2023 ile ilgili hiç toplanıp bir çalışma yapıldı mı bilmiyorum ama artık zamanı geldi de geçiyor bile, şayet iyi hazırlanıp doğru anlatılırsa, yıllardan beri çokta kimsenin umurunda olmayan şehrin orta ölçekli KOBİ’lerinin büyük şirketlere dönüşmesinin, gelirin tabana yayılmasının önü açılacaktır. Şehir, EXPO 2023 ile 62 ülkeden ziyaretçi alacak bu ülkelerin alanındaki iş odalarıyla diyaloga geçilip, şehrin başta tekstil olmak üzere gelişmiş ve gelişmeye müsait bütün sektörlerinin tanıtımı, anlatımı, karşılıklı iş anlaşmalarının yapılabileceği ortamların hazırlanması gerekir diye düşünüyorum.

 Kahramanmaraş’ta yapılacak EXPO 2023’ü eğer anlayabilirsek, sahip çıkabilirsek, iyi hazırlanabilirsek yıllardan beri hep yakındığımız şehrin turizmden kaynaklanan kayıplarının telafisini bir kenara bırakın onlarca yüzlerce kat fazlasını şehir kazanır.

Bir işi başarmak için önce dertlenmek gerekir.

 Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.