İran'ı sarsan helikopter kazası: Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ülke büyük bir yas sürecine girdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Mayıs 2024 13:43
İran'ı sarsan helikopter kazası: Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bir helikopter kazasında hayatlarını kaybettiler. İran devlet televizyonu, dün gerçekleşen kazada Reisi'nin taşındığı helikopterde kurtulan olmadığını duyurdu. Enkaza ulaşmak için yapılan 15 saatlik arama çalışmasının ardından, kazada Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in de hayatını kaybettiği belirtildi.

Kazada Reisi'nin yanı sıra Devrim Muhafızları Ordusu'na mensup 2 üst düzey askeri yetkili ve 3 mürettebat da hayatını kaybetti.

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

Hukukçu ve din adamı kimliğiyle tanınan Reisi, 14 Aralık 1960'ta İran'ın Meşhed kentinde doğdu. Kariyerine 1981'de Kereç Savcısı olarak başlayan Reisi, hızla yükselerek Tahran Başsavcı Vekilliği görevine getirildi. 1988'de rejim muhaliflerinin idam kararını veren komitede yer aldı. 1989-1994 yıllarında Tahran Başsavcısı olarak görev yaptıktan sonra Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığına getirildi. 2004'te Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine atanarak siyasi arenadaki etkisini artırdı. 2014'te İran Genel Başsavcılığına getirildi ve 2021'de cumhurbaşkanı seçildi.

HÜSEYİN EMİR ABDULLAHİYAN KİMDİR?

Muhafazakar kimliğiyle bilinen Abdullahiyan, 1964'te İran'ın Damgan kentinde doğdu. Tahran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra çeşitli diplomatik görevlerde bulundu. Dışişleri Bakanı olarak atanmadan önce, Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Özel Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu.

HELİKOPTER KAZASININ ARDINDAN

IRNA'nın bildirdiğine göre, Akıncı İHA'nın tespitlerinin ardından helikopterin enkazı bulundu ancak yaşam belirtisi yoktu. Arama kurtarma ekipleri olay yerine ulaşmak için çalışmalarını sürdürdü. Türkiye'nin yardımıyla gerçekleştirilen arama faaliyetleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle zorlu geçti. Akıncı İHA, helikopterin enkazının olabileceği yerde ısı kaynağı tespit ederek koordinatları İran makamlarıyla paylaştı.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.