İNCE: DOĞALGAZLA İYİ ISINMAK İÇİN BİNANIN YALITIMI ŞART

Zenix Mühendislik Firma Sahibi Alper İnce: DOĞALGAZLA İYİ ISINMAK İÇİN BİNANIN YALITIMI ŞART

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
İNCE: DOĞALGAZLA İYİ ISINMAK İÇİN BİNANIN YALITIMI ŞART

    Zenix Mühendislik kimdir, kaç yılında kuruldu?

    Zenix Mühendislik, 2006 yılında kurulmuştur. Daha önceden asansör kökeninden gelerek kurulmuş bir firmadır. Kahramanmaraş’a doğal gazın gelmesi ile birlikte doğal gaz sektörüne de girmiş bulunmaktayız.  

    Öncelikli hedeflerinizden bahseder misiniz?

    Biz daha çok müşteri memnuniyetini esas alan ve  müşteri memnuniyeti odaklı çalışan bir firmayız. Tabi, mutlaka insanları memnun etmenin zor olduğunun bilincindeyiz. Hem asansör hem de doğal gaz sektöründe ikisini birlikte yürüten iki firmadan biriyiz. Yani sadece asansöre de bağlı gitmiyoruz sadece doğal gaza da bağlı gitmiyoruz. İkisini birlikte yönetiyoruz. Daha çok inşaat odaklı çalışıyoruz. İnşaat odaklı çalıştığımız için daha çok alt yapıya hitap ediyoruz. Bireysel çalıştığımıza nazaran inşaatta çalışmak daha da kolay geliyor. Müşteriyi memnun etmemiz daha kolay oluyor, inşaat bazında çalıştığımız için.

Ayrıca müteahhitlere mekanik proje hizmeti veriyoruz.

    Hizmet kalitenizden bahseder misiniz?

    Müşterinin istediğini tam olarak verebiliyoruz. Yani müşteriyi, Zenix’ten hiçbir zaman sıkıntılı bir şekilde göndermek istemiyoruz. Yaptığımız işin içinde birçok kalem oluyor. Sadece doğal gaz, ya da sadece asansörle bitmiyor. İşin içinde elektrik, seramik işçiliği, sıva işçiliği vs. var. Bunların hepsi farklı farklı dallara girdiği için müşteriyi memnun etmek çok zor oluyor. Yani müşterinin dairesine girince müşterinin bizden memnun olacağı şekilde yapıyoruz.

   Alper İnce kimdir?

   Makine mühendisiyim. 2003 yılında Çukurova Üniversitesi’nden mezun oldum. Yaklaşık iki yıl kâğıt fabrikasında çalıştım. İki iki buçuk yıl Zedaş İnşaat bünyesinde çalıştım. Ondan sonra 2006’da tamamen kendi firmamızı kurduk.

   Kahramanmaraş, doğalgaz kullanımında yeterli seviyeye ulaştı mı?

    Kahramanmaraş’ta, şu anda dağıtım firmasından ve yetkili firmadan kaynaklanan sorunlar var. Bu sebeplerden dolayı Kahramanmaraş doğal gaza alışmadı. O yüzden de zaten yeterli kullanıma ulaşılamadı. Ama sorunlar, taahhüt eden firmadan da, dağıtıcı firmadan da kaynaklanıyor.

Tabi ki müşterilerin de, doğal gaz konusunda, yeterli bilince erişmesi lazım. Gerçekten, hala kalorifer petekleri arasında doğalgazın dolaştığını düşünenler bile var. Bir genelleme yaptığımız zaman araştıran ve araştırmayan arasındaki farkları görebiliyorsunuz. Araştırmayanlar, daha profesyonelce çalışmayan firmaları bulup daha ucuza yaptırma telaşıyla daha büyük zararlar görebiliyor. Tabi ki  bu işi yapan firmaların, yeteri donanıma sahip olması, hem müşteri memnuniyetini sağlar, hem de insanların doğalgaza alışmasını sağlar.

    Peki, biz neden doğal gaz kullanmalıyız?

    Doğalgaz, birçok ülkede ve Avrupa’da uzun yıllardan beri kullanıyor. Türkiye‘de de Ankara ve İstanbul’da yaklaşık 20 yıldır kullanılıyor. Şimdi doğal gazı kullanmaktaki amacımız, müşterinin tasarruf sağlaması, daha temiz bir hava olması ve konforlu ortam sağlamasıdır.  Mutfakta, sürekli tüp değiştirme gibi bir dert yok. Temiz hava sağladığını ve doğayı kirletmediğini herkes biliyor. Soba temizleme gibi bir dert yok. Vatandaşın cebini de düşünüyor doğal gaz, vatandaş bunun da farkına vardı. Ama dediğim gibi doğal gazı kullanım amacımızın en büyük sebebi, daha hesaplı olmasıdır.

    Peki, doğal gaz sobası son zamanlarda biraz daha yayılmaya başladı. Tavsiye eder misiniz?    

    Doğal gaz sobasını müstakil evlerde bire bir tavsiye ediyoruz. Çünkü doğal gaz sobasının yatırım maliyeti kombi ve peteğe nazaran nerdeyse üçte bir oranında daha avantajlı. Doğal gaz sobasını kullandığı zaman vatandaş, aynı eski sobasında ısındığı gibi ısınma imkânı da var. Yani doğal gaz sobası eski kömür sobası gibi ısı verecek kapasitede bir sobadır. Doğal gaz sobası o yüzden çok daha iyi ve ekonomiktir. Yani doğal gaz sobası yaptıran bir vatandaş, aylık ödediği tüp parasıyla hem ocak ihtiyacını, hem de ısınma ihtiyacını karşılayabiliyor. Doğal gaz, zehirli değildir, ve hiç bir zararı yoktur.

    Asansör konusunda bizi aydınlatır mısınız?

    Kahramanmaraş’ta asansör konusunda şöyle bir sıkıntı var: Herhangi bir binada iki gün asansörü kapattığımız zaman asansörün ne kadar değerli olduğunu anlıyoruz. Fakat asansörü kullanırken asansöre gereken önemi vermiyoruz. Bu, Türkiye genelinde böyle. Bu konuda, daha yeni yeni yasalar çıkıyor. Kahramanmaraş Belediyesi, asansörleri Makine Mühendisleri Odası tarafından yılda bir kez kontrolünü yaptırmakla zorunlu tuttu. Ama asansörde doğacak bir sıkıntıda bina yöneticisi sorumlu şu anda. Yılda bir kez Makine Mühendisleri Odasına gidip belli bir ücret karşılığında asansörün kontrolünü yaptırmak zorunda ve bu asansörün uygunluğunu almak zorunda. Yoksa oluşabilecek her şeyden kendi sorumlu olur. Kahramanmaraş’ta şöyle bir sıkıntı var: Asansörü kapattığın zaman değeri çok iyi anlaşılıyor, ama çalışırken değerini kimse bilmiyor. Şu anda özellikle eski binalarımızda özellikle çarşıda, merkezdeki iş hanlarımızda çok büyük sıkıntı var asansörle ilgili olarak. İlla bir kaza olması gerekmiyor, bazı şeylerin onarımının ve revizyonun yapılması için gerekli kişilerin, gerekli sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Biz Zenix Mühendislik olarak aylık bakımlarını yapıyoruz. Bizim gibi yapan bir iki firma daha var. Aylık düzenli bakımının, periyodik bakımının yapılması gerekiyor ve Makine Mühendisleri Odası tarafından denetlenmesi gerekiyor. Çünkü tamamen can güvenliği taşıyan bir aksam olduğu için asansör, buna gerekli önemin verilmediğini düşünüyorum Kahramanmaraş’ta. Ama yeni çıkan yasalar ve düzenlemeler sayesinde, bu sıkıntıların biraz giderileceğini umuyorum.   

    Doğal gazla ilgili olarak başka söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Doğal gazla ilgili olarak aklıma gelen en büyük problem K.Maraş’ta yalıtım sistemidir. Kahramanmaraş Belediyesi, bu konuda çok büyük çaba sarf ediyor. Artık eski projelerinde yalıtım olmayan binalardan bile yalıtım isteyecek duruma geldiler. Kahramanmaraş’ta yeni yapılan binaların hepsi yalıtıma uygun bir şekilde yapılıyor. Kahramanmaraş Belediyesi, yeterli önemi vermeye başladı. Eski evlerde eski binalarda hiç yoksa kapı pencereleri elden geçirmek gerekir.  Yalıtımsız binalarda  büyük bir enerji kaybı söz konusudur. Bu da Türkiye’nin enerji kaybı demektir. Doğalgaz faturalarının kabarıklığından şikayet edenlerin çoğu, evlerinde yalıtım yapmayanlardır. 

     Burada vatandaşın, kendi oluşturduğu sıkıntıdan dolayı faturaları kabardı diyorsunuz. Öyle mi?

     Vatandaşın kendinden kaynaklanan sebeplerden dolayı böyle bir durum ortaya çıkmıştır. Kahramanmaraş’ta vatandaşta şöyle bir izlenim de var: Doğal gaz hiçbir zaman kömür gibi ısıtmıyor. O kadar çok yaygın ki bu düşünce en kültürlü insan da söylüyor, en kültürsüz insan da söyleyebiliyor. Bunu sınıflandırma yapmak için söylemiyorum. Matematiksel olarak baktığımızda doğal gazın kalorisi bile kömürden yüksek, tamam vatandaşın yakma politikası, doğal gazın nasıl yakılacağını bilmemesinden böyle bir düşünce var. Vatandaşın evinde kapıyı pencereyi açması kömürlü sistemlerde, herkes aynı kömür parasını verdiği için peteğini kapatmak yerine pencereyi açmayı tercih ediyor. Bunlar yeni yeni eğitilerek bir hale gelmeye çalışıyor. Ama dediğim gibi Maraş’ın doğal gazı öğrenmesi an meselesi çok yaklaşıldı bu sona.

    Genel olarak, “Biz alışkanlıklarımızdan kolay kolay vazgeçemiyoruz, ama doğalgaza alışmaya başladık.” diyebilir miyiz?

     Doğal gaza alışmaya başladık. Hatta bazı kesimler de artık iyi bir şey olduğunu benimsedi. Artık herkes, doğal gazın, kendi ekonomisine katkı sağladığından emin. Doğalgazı yakarsan kömürden de fazla ısıtır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.