İlim Yolu: Bilgiyle Aydınlanın ve Cennete Doğru Yürüyün! 8 Eylül 2023 - Cuma Hutbesi

İlim Yolu, Cennet Yoludur" temalı 8 Eylül 2023 Cuma Hutbesi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sunuldu. Haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Eylül 2023 10:27
İlim Yolu: Bilgiyle Aydınlanın ve Cennete Doğru Yürüyün! 8 Eylül 2023 - Cuma Hutbesi

8 Eylül 2023 - Cuma Hutbesi

Kıymetli Cemaat,

İlim ve öğrenme, insanlığın aydınlık yolu, cennet yoludur. Bugün, Alak suresinin ilk beş ayetini hatırlatarak başlamak istiyorum. Bu ayetler, Kur’an-ı Kerim'in insanlıkla ilk buluştuğu anlamlı ayetlerdir. Cenabı Hak, insanın yaratılışını anlatırken şöyle buyurur: "Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı alaktan yaratmıştır. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. Kalemle yazmayı öğreten O’dur. İnsana bilmediğini öğreten O’dur."

Aynı şekilde, Peygamber Efendimiz (sas) de "Ben, bir öğretmen olarak gönderildim" diyerek öğretmenliğin kutsallığına vurgu yapar.

İslam'a göre, ilim öğrenmek her Müslümanın farzıdır. İlim, insanın kendini, Rabbini ve çevresini anlama yoludur. İlim, yaratılış gayesini kavramaktır ve evreni doğru okumaktır.

Bilginin değerini belirleyen şey, insanlığa fayda sağlamasıdır. Bilgi, sahibini Allah'ın rızasına ulaştırmalı, toplumu adalete, doğruluğa ve iyiliğe yönlendirmelidir. Ancak bilgi, kötülüğün kaynağı ve toplumların tahribatının sebebi ise değersizdir.

maxresdefault.jpg

Cehalet, İslam'ın en büyük düşmanıdır ve kötülüklerin kaynağıdır. İlim, insanı yüceltirken, cehalet onu değersizleştirir. Bu nedenle, bilgiye sarılmalı, faydalı bilgilerle donanmalı ve ilmi insanlığın hayrına kullanmalıyız.

Rabbimiz, "Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" sorusuyla bilginin değerini vurgular ve "Allah'a en çok saygı duyanlar, âlimlerdir" şeklinde ilmi öven ayetlerle donatır.

İlim yolu, cennet yoludur. Peygamber Efendimiz, "İlim öğrenmek için yola koyulan kişiye, Allah cennete giden yolu kolaylaştırır" der. İlim ve irfanla donanırsak, bilim ve teknolojinin imkanlarını doğru kullanırsak insanlığa yön verebiliriz.

Ancak, ilimden uzaklaşır, bilgiyi yanlış amaçlar için kullanırsak felakete sürükleniriz. İnsanlık, içine düştüğü zulmün ve haksızlığın karanlığından sadece ilim ve irfanla kurtulabilir.

Önümüzdeki Pazartesi yeni bir eğitim öğretim yılının başlangıcı. Çocuklarımız, ilim ve irfanla dolu okullara kavuşacak. Onları milli ve manevi değerlere bağlı, faydalı bireyler olarak yetiştirmek, hepimizin ortak görevidir.

İslam'ın öğrettiği ilim ufkuyla yavrularımızı yetiştirelim, onları ahlaki değerlerle donatalım. Çocuklarımıza, "Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et" ilkesiyle yaklaşalım. En büyük hedefimiz, "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" diyen Peygamberimizin güzel ahlakını çocuklarımıza aşılamaktır.

Hutbemi sonlandırırken Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarının önemini hatırlatmak istiyorum. Bu kurslar, çocuklarımıza dinimizi öğreten önemli bir kaynaktır. Ayrıca, çevrimiçi eğitimlerle de herkesin ulaşabileceği bir ilim kaynağı sunulmaktadır.

Son olarak, Peygamber Efendimiz'in bir hadisini paylaşarak bitirmek istiyorum: "Ya öğreten ol, ya öğrenen ol, ya dinleyen ol, ya da ilmi destekleyen ol. Beşincisi olma, helâk olursun!"

Bu düşüncelerle, ilim yolunun aydınlık bir yol olduğunu hatırlatarak, Yüce Rabbimden hayırlar dilerim.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.