Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

“Hala akıl erdiremiyorlar mı?”

Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla

Sizi Allah yarattı, sonra da sizi O öldürecektir. İçinizden kimi de daha önce bazı şeyleri bilirken, sonra (küçük çocuk gibi) bir şey bilmemesi için ömrünün en kötü (düşkün devre)sine götürülür. Allah (her şeyi hakkıyla) bilendir, (her şeye) kâdirdir. (Nahl/70 )

Sizi, zayıf (meni/sperma)dan yaratan, sonra diğer zayıflığın (cenin ve sıbyanlığın) ardından size kuvvet veren (geliştiren), sonra kuvvetin ardından (yeniden) size bir güçsüzlük ve ihtiyarlık veren Allah’tır. (O) dilediğini yaratır ve O, hakkıyla bilendir, kâdir-i mutlaktır. (Rum 54)

Kime uzun ömür veriyorsak, onun yaratılışını baş aşağı ediyor (ihtiyarlığa getiriyor, gücünü azaltıyor)uz. (Buna da) hâlâ akıl erdiremiyorlar mı? (Yasın 68)

KUR’AN’DAN CİHANA

Eğer Allah yardım ederse, artık size üstün gelecek hiç kimse olamaz. Şâyet (Allah ve Resûlü’ne bağlılıktan ayrılır da) O da, sizi yardımsız bırakırsa, ondan sonra size yardım edecek kim olabilir? Öyleyse mü’minler ancak Allah’a güvenip dayansınlar. (Al-i İmran/160)

SON PEYGAMBER (SAV)

(Ey Resûlüm!) De ki: “Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayan ve merhamet edendir.”

(3/ Al-i İmran Suresi: 31)

MEKKE DEVRİ TEVHİD MÜCADELESİ

Vahiy

…"Mazisi temiz adam" olmak, hizmette, nimette ve başarıda önemliydi.

Nitekim müslüman olduktan sonra, geçmiş hayatında da hayr sever bir kişi olduğunu söyleyen, o iyiliklerin karışlığmı görüp göremeyeceği¬ni merak eden bir sahâbiye Hz. Peygamber, "Sen o iyiliklerin sayesinde müslüman oldun!" (böylece onların en büyük karşılığını gördün), ceva¬bını verecekti.

O halde, ahiretteki hayatlarını merak edenler, dünya yaşayışlarına bakarak durumlarını değerlendirebilirlerdi. Çünkü "dünyanın iyiliği ahi retin de iyiliği demekti."

Bu düşünce ilk müslüman Hz. Hatice'nin sözlerinde yatan gerçekti.

Değişmeyen prensipti:

"Aydınlık ve mutlu bir gelecek için temiz bir geçmiş gerekti."

Bu yüzden hak dâvanın sahipleri "mazî temizliği"ne fazlaca önem vereceklerdi.

Bu ilk vahiy olayından sonra Muhammed'e (a.s.) bir müddet vahiy gelmedi. Bu devreye "fetret-i vahy" dendi.

Bu dönemde Muhammed (a.s.), kendisinin peygamberliğine önce kendisi inanmıştı. Aslında bu hal, davette ilk adımdı: Dava sahibi, dava¬sına herkesten önce kendisi inanacaktı. Sonra onu duyuracak ve savuna¬caktı.

Muhammed (a.s.) kesilmiş bulunan vahyin yeniden başlamasını işti¬yakla bekliyor, adetâ sabırsızlanıyordu. Zaman zaman o ilk vahyin geldiği Hıra Dağı tepelerine çıkıyor, geziniyordu.

Bekliyordu...

Bir gün yerle gök arasında Cebrail'i (a.s.) aslî suretiyle, "apaçık ufukta gördü.''

Muhammed (a.s.) dehşete düştü, evine döndü.

-Beni örtün, beni örtün!, dedi.

O üzerini örttürmüş dinlenmekteyken Cebrail (a.s.) Allah'ın şu an-lamdaki emirlerini bildirdi:

"Ey örtüye bürünen,

Kalk da uyar!

Rabbini yücelt.

Giydiklerini temiz tut!

Kötü şeylerden uzak dur!."

Bu ayetlerin gelişi ile vahiy yeniden başlamıştı. Ve bir daha da kesil¬meden devam edecekti. "And olsun ki, biz vahyi onlara ard arda yetiştir¬dik, belki düşünürler..."

Muhammed'e (a.s.) gelen vahiy kitaplaşacak ve "Kur'ân" adını alacaktı.

Kaynak: Kur’an’ı Kerim’e Göre Peygamberler ve Tevhid Mücadelesi Prof. Dr. İsmail L. Çakan, N Mehmet Solmaz ( Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları 3 Yarışma Kitabı www.ufkayolculuk.com)

KÖLESİYİZ, RAZI OLSUN ALEMLERİN EFENDİSİ BİZDEN

HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI

“… Allahım! Zenginlikte ve fakirlikte orta yolu tutmayı isterim. Tükenmeyen nimetlerinden isterim. Kesintisiz göz aydınlığı isterim. Hükmünden sonra rızanı isterim. Ölümümden sonra iyi bir hayat sürdürmeyi isterim…” (Ahmed b. Hanbel

köşenin içeriği SON PEYGAMBER PLATFORMU’ nun katkılarıyla, KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır. Ayet meallerinin tamamına www.kuranimiz.net, ses dosyalarına www.akradyo.net adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.