Fatih Ölmez: Yoksullaştıran büyüme!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamalarına göre yılın ikinci çeyreğinde de temposunu koruyarak yüzde 7.58 büyüdüğünü açıklaması üzerine değerlendirmelerde bulunan Mali Müşavir ve iş insanı Fatih Ölmez, “yüksek büyümeye rağmen yoksullaşma...

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Eylül 2022 14:06
Fatih Ölmez: Yoksullaştıran büyüme!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplamalarına göre yılın ikinci çeyreğinde de temposunu koruyarak yüzde 7.58 büyüdüğünü açıklaması üzerine değerlendirmelerde bulunan Mali Müşavir ve iş insanı Fatih Ölmez, “yüksek büyümeye rağmen yoksullaşma derinleşiyor, toplumun geniş kesimlerinin refahı artmak yerine geriliyor, dertler azalmak yerine artıyor” dedi.

Ölmez şu değerlendirmelerde bulundu;

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hesaplarına göre ekonomi yılın ikinci çeyreğinde de temposunu koruyarak yüzde 7.58 büyüdü. Buna göre yılın ilk yarısındaki büyüme yüzde 7.53 oldu. Son 4 çeyreğin toplamındaki yıllık büyüme hızı ise yüzde 8.17.

4 çeyreğin toplam büyüme hızı bir önceki çeyreğe göre 3.11 puanlık bir hız kaybıyla yüzde 11.28’den yüzde 8.17’ye gerilemiş gözüküyor. Ancak tek başına buna bakarak ikinci çeyrekte bir tempo kaybı olduğunu söylemek yerinde olmaz. Çünkü ikinci çeyrekteki yüzde7.58’lik büyüme geçen yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 22.25’lik yüksek büyüme hızının üzerine geliyor.

Sadece manşetteki verilere bakarsak çok başarılı bir gidiş olduğunu iddia etmek mümkün. Ancak ayrıntılara girince, hele hele sokağa çıkınca durumun hiç de sadece manşet rakamlara yansıdığı gibi olmadığı görülüyor.

-Kişi başına gelir de ikinci çeyrek itibarıyla bizim hesaplamamıza göre 9 bin 790 dolara yükseldi. Ancak burada da 11-12 yıllık bir kayıp var. Çünkü bu rakam da 2008-9 krizinden çıkışta 2010 yılında ulaşılan düzeye eşit. Kaldı ki bu hesaba milyonlarca Suriyeli göçmen dahil değil. Onları da hesaba kattığımızda gerçek kişi başına gelir daha da aşağılara düşüyor.

- Büyümenin en hayati sorunu ise milli gelirden emeğin aldığı payın hızla düşüyor olması. İkinci çeyrekte işgücü ödemelerinin GSYH’dan aldığı pay yüzde 22.67’ye düştü. 2020’nin ikinci çeyreğinde işgücü ödemelerinin payı yüzde 32.88, geçen yılın aynı döneminde ise yüzde 29.23 idi. İki yılda emek kesimi milli gelir pastasından aldığı 3 dilimin birisini kaybetmiş durumda. Emeğin payında bu kadar kısa sürede bu kadar yüksek bir kayıp görülmüş bir şey değil.

Bu yüzden yüksek büyümeye rağmen yoksullaşma derinleşiyor, toplumun geniş kesimlerinin refahı artmak yerine geriliyor, dertler azalmak yerine artıyor.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de dediği gibi;

“Ama hiç merak etmeyin;

Umutlarımızı yeniden yeşertecek, ülkemizi hak ettiği yarınlara ve mutlu geleceğimize hep birlikte taşıyacağız!”

KAYNAK: Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.