Erdoğan duyurdu: Çok önemli bir adım atıyoruz...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı İmran Han ile ortak basın açıklaması yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ocak 2019 18:13
Erdoğan duyurdu: Çok önemli bir adım atıyoruz...

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

Yapmış olduğumuz ikili görüşmeyle Türkiye – Pakistan arasındaki ilişkileri ele alma fırsatımız oldu. Bununla birlikte de geçmişten bugüne yarına neler yapabiliriz bunların değerlendirmesini yaptık. FETÖ denilen terör örgütüne yönelik Pakistan’ın yüksek mahkemesinin aldığı karara karşı memnuniyetimizi kendilerine ifade ettik. Okulların maarif vakfına teslimi memnuniyet verici adımlardı. Bu dayanışmanın devam edeceğine inanıyorum.

Göreve gelmesinin ardından ülkemize ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Seçimlerde göstermiş olduğu başarı için de tebrik ediyorum.

Aynı zamanda bir sporcu. Kriket sporunda yıllarca ülkesini zaferden zafere taşıyan İmran Han’ın yeni başarılara yol açacağına inanıyorum. 

''KENDİSİ MEVLANA AŞIĞI''

Kendisi aynı zamanda tam anlamıyla bir Mevlana aşığı. Nitekim Konya Mevlana Ziyaretiyle de bunu kendileri de bana ayrıca ifade ettiler. Bizler de medyadan bunu takip ettik. Sayın Başbakan’ın Ankara’ya gelmeden önce Konya’da Mevlana’nın kabrini ziyaret etmesi bu muhabbetin nişanesidir. 

''TÜRKİYE PAKİSTAN'IN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEKTİR''

Türkiye dün olduğu gibi yarın da Pakistan’ın yanındadır, yanında olmaya devam edecektir. Pakistanlı kardeşlerim de ülkemizde güçlü dayanışma içerisindedir. 

''ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ''

Bugün sayın Başbakan ile yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizin tüm boyutlarını gözden geçirdik. Bunun yanında çok önemli bir adım atıyoruz. O da daha önce başlamış olduğumuz üçlü İstanbul zirvesi olarak devam eden Afganistan, Pakistan ve Türkiye zirvelerini kaldığı yerden devam ettirelim istiyoruz. Böylece üçlü İstanbul zirvesinde inşallah en yakın zamanda ki 31 Mart seçimlerinin ardından İstanbul'da gerçekleştireceğiz. 

Çünkü Afganistan Pakistan Türkiye arasındaki üçlü zirve inanıyorum bir çok sıkıntıların aşılmasına vesile olacaktır. 

Eğitim alanlarındaki ilişkilerimizi gözden geçirdik. Ve bölgesel gelişmeleri ele aldık. Uluslararası konular üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Suriye’de meydana gelen malum gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Türkiye ve Pakistan ekonomi işbirliği teşkilatı ve D8 gibi uluslararası platformda dayanışma içerisindedir. 

Tabi en önemli konulardan bir tanesi de savunma sanayii ile ilgili attığımız, atacağımız adımlardır. Bizim Pakistan'dan aldığımız eğitim uçaklarına yönelik çalışmalar, bizim MİLGEM ile ilgili yapmış olduğumuz satışlarımız, ATAK helikopteriyle ilgili yapmakta olduğumuz çalışmalar; bunları görüşme imkanımız oldu. 

Pakistan Başbakanı İmran Han da şu açıklamaları yaptı; 

Ben de tekrar yenilemek istiyorum. Çünkü Türk halkı da bizi izliyor olacak. Şunu söylemek istiyorum. Bizim dedelerimizin nesli, Türkiye o zaman kurtuluş savaşı mücadelesini verirken neler yaptılar? O zaman Hindistan'da para toplayarak Türkiye’de kahramanca bağımsızlığı için mücadele edenlere destek oldular. Bu dedemden babama, babamdan bize geçti. Ben halen ne kadar gurur duyduklarını biliyorum. Türkiye’nin bağımsızlığı için 1920'lerde mücadele etmesinden ne kadar gurur duyduklarını biliyorum. 

''EKONOMİ EKİBİMİ GETİRDİM''

Türkiye ve Pakistan arasındaki sevgi her zaman mevcuttu. Biz bu ilişkileri çok daha üst bir seviyeye taşımak istiyoruz. Şimdiye kadar hiç ulaşılmamış seviyeye ulaşmak istiyoruz. O yüzden ekonomiyle çalışan ekibimi getirdim. 

Bu kadar güçlü bir heyetle gelmemizin sebebi şu. Biz farklı yatırımcılarla görüşmek istedik. İleride yatırımcı olmayı düşünenler, potansiyel yatırımcılarla görüşmek ve Türkiye ile aramızdaki bağı güçlendirmek istedik. Ticari ilişkiler, dış ilişkilerimiz, terörle ilgili farklı tutumlarımız bunu görüşmek istedik.

Ülkemizin karşılaştığı güvenlik tehditleri… Bu konuda da her alanda da bağlarımızı kuvvetlendirmek istedik. Pakistan ve Türkiye bundan sonra çok daha yakın iki ülke haline gelecek. 

''TECRÜBELERİNİZDEN DERS ÇIKARMAK İSTİYORUZ''

Bizim ekonomimizi ayağa kaldırma konusunda 5 milyon konut inşa ederek, böyle bir iddialı planımız var. biz biliyoruz ki burada bu konuda çok tecrübeli inşaat şirketleri var. 6-7 sene içerisinde neredeyse 2 milyon konut inşa edildi Türkiye’de. İnşallah biz de sizin tecrübelerinizden ders çıkarmak istiyoruz. 

''SİZLERİ ÖRNEK ALMAK İSTİYORUZ''

Gerçekleştirdiğiniz sağlık reformları… Bunlar da bizi çok etkiledi. Hem yeterince gelir sahibi olmayan, herkesin sağlık hizmetlerine ulaşabildiği sigorta sistemi; ki gerçekten medeni bir ülkenin göstergelerinden bir tanesidir. Bizim de ulaşmak istediğimiz hedef. Çünkü Hz. Muhammed’in ulaşmış olduğu tamamen adalet ve bu değerleri temel alan Pakistan'ı geliştirmek istiyoruz. Bu bağlamda sizleri örnek almak istiyoruz. 

''ADALETE ERİŞİM KONUSUNDA BİZDE AYNILARINI PAKİSTAN'DA YAPMAK İSTİYORUZ''

Son yıllarda gerçekleştirilen sağlık reformlarını örnek almak istiyoruz. Adalete erişim konusunda biz de aynılarını Pakistan'da yapmak istiyoruz. Yeni eğitim reformları; bunlar da bizim için çok ilginçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.