En doğru ve en iyi şekilde planlama yapmalıyız

2019 yılında belediyelerle ve üniversitelerle iyi ilişkiler kurma adına çalışmalar yaptıklarını belirten Mimarlar Odası Şube Başkanı Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, sektörün 2019 yılını ve 2020 öngörülerini gazetemiz ile paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ocak 2020 10:51
En doğru ve en iyi şekilde planlama yapmalıyız

Mavlu Mimarlık Kulvar Yapı olarak durağan süreçte temkinli adımlar attıklarını belirten Kaçamaz, ihtiyaçlar doğrultusunda yeni projeler geliştireceklerini söyledi.

2018 YILI AĞUSTOS AYINDAN İTİBAREN ÜLKEDE EKONOMİ ANLAMINDA ÇALKANTILI BİR DÖNEM GEÇTİ. BU DOĞRULTUDAN BAKTIĞINIZDA 2019 YILI EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Özellikle inşaat sektöründe ciddi bir kriz atlattık. Bu krizden en çok etkilenen inşaat sektörü oldu. Türkiye’nin lokomotifi inşaat sektörüdür. İnşaatın altında etkilenen en az 150 sektör vardır. Bu süreçte bazı Müteahhitler işi bıraktı. Yüzde yüze yakın maliyet artışları oldu. Şuan hala gerçek maliyet hala bilinmiyor. Piyasada son 3-4 aydır olumlu yansıma var. Piyasanın ve maliyetlerin yavaş yavaş oturacağını düşünüyoruz. Bunun da ev fiyatlarına yansıyacağını düşünüyoruz.

2020 YILINDAN NELER BEKLİYORSUNUZ?

2020 yılında piyasanın daha hareketli ve daha rahat olacağını tahmin ediyorum. Sadece Türkiye’de değil dünyada bir iyileşme görünüyor. Türkiye’de de 2020 yılında inşaat sektörünün ciddi bir ivme kazanacağını düşünüyorum. 

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YENİ YAPILAN DÜZENLEMELER OLDU. BUNLARDAN BAHSETMEK GEREKİRSE NELER SÖYLERSİNİZ?

Hükümet bazı kısıtlamalar ve düzenlemeler yaptı. İmar kanunumuz 2019 yılında 3’üncü değişimine uğradı. Bu yılda 31 Aralık’tan sonra otopark kanununun da yürürlüğe gireceğini düşünüyoruz. Mimaride artık yatay mimariyi daha ön plana çıkaran sürece doğru gidiyoruz. Artık şehirlerin daha düzenli, otopark sıkıntısı olmayan, herkesin oturduğu evin altına veya bahçesinde otopark ihtiyacını karşılayacak bir anlayış söz konusu. Bu da yeni yıldan sonra yönetmeliğe girecek.

MÜTEAHHİTLİĞE GETİRİLEN YÜZDE 10 MESELESİNİ ANLATIR MISINIZ?

Müteahhitlikte bir düzenleme getirildi. Artık isteyen herkes Müteahhitlik yapamayacak. Yeni düzenleme ile Müteahhitlik sınıfı getirildi. Bu sınıflarda da belli bir iş bitirme belgesi istenmeye başlandı. Eğer yeni başlıyorsan mesela devlet 400 bin liralık bir iş yapabilirsin diyor. Bizim Türkiye’de ki en büyük sıkıntılardan bir tanesi, dışarıdan hiçbir teknik eleman özelliği olmayan, bilgisi olmayan, biraz parası olan adam geliyordu şirket kuruyordu, inşaat sektörü piyasaları çok iyiyken 10 blok iş yaparken bir 10 bloğa daha anlaşıyordu. Daha sonrada bunlar hüsranla sonuçlanıyordu. Kahramanmaraş’ta da bununla ilgili birçok örnek gördük, görüyoruz da. Ama artık yeni şirketsen devlet bu kadar büyük iş yapamazsın, daha önce bu kadar büyük iş yapman gerek diyor. Eğer yapacaksan yüzde 10 teminat vermelisin diyor. Arsa sahibinin ya da tapu sahibinin hakkını koruyalım diyor. Bunlar memleketimiz için önemli gelişmeler. Bir sonraki aşamada firmaların bu işleri yaparken teknik eleman çalıştırma zorunluluğunun da geleceğini düşünüyoruz. İş her geçen gün kurumsallığa doğru gidiyor. Bu konuyla ilgili Avrupa standartlarını yakalamaya doğru gidiyoruz. Yapı denetim sistemini değiştirip bir havuz oluşturdular. Artık Yapı Denetim firmaları da daha düzenli ve daha güvenilir olmaya başladı. Önceden Müteahhit Yapı Denetimini seçip, parasını veriyordu ve bizi denetle diyordu.  Fakat şimdi Yapı Denetimi otomatik olarak sistem belirliyor ve Yapı Denetim firması da bir baskı altında kalmadan istediği gibi denetleyebiliyor. Devlet adına denetleme yapıyor ve sorumlulukları çok daha artıyor.

KAHRAMANMARAŞ MİMARLAR ODASI OLARAK 2019 YILINDA NELER YAPTINIZ?

Biz Kahramanmaraş Mimarlar Odası olarak 2019 yılında ciddi çalışmalar yaptık. Öncelikle şehrimizde Belediyelerle, Üniversitemizle iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Bunda da ciddi bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Belediyede ki plan notlarına, yeni yapılacak imar uygulamalarına tamamen Mimarlar Odası olarak bizde müdahil olup, meslektaşlarımızın ve memleketimizin menfaati doğrultusunda nasıl hareket edilmesi gerekiyorsa öyle hareket etmeye gayret ediyoruz. Kahramanmaraş Kalesi ve meydanlarla ilgili bazı fikir projelerimiz var. Bunları artık daha sesli düşünüp dillendirmeye başladık. Biz Kahramanmaraş Mimarlar Odası olarak öncelikli hedefimiz buradaki meslektaşlarımızın daha huzurlu, daha iyi şartlarda, daha güvenli iş yapmalarını ve sözlerinin daha dinlenilir olmasını istiyoruz. Çünkü bu şehri bilen, bu şehrin Mimarları ve Mühendisleridir. Bizim ilk hedeflerimiz bunlar. Şehrimiz son 5 yıldır şantiye alanı gibi, bu şehrimiz için güzel şeyler. Üst geçitler, meydanlar, kayak merkezleri, extreme park ve devam eden projeler yapılırken biz Mimarlar Odasının ve İnşaat Mühendisleri Odasının görüşlerinin alınıp bunlara müdahil olmasını istiyoruz. Biz bu doğrultuda ilişkilerimiz kurduk, bu doğrultuda çalışıyoruz. Bu şehir için bir kazanım olur. Mesela meydan yapılırken hayır buna karşıyız deyip eylem yapmayıp, biz bu projenin burada yanlış olduğunu düşünüyoruz, bizim projemizin daha doğru olduğunu düşünüp, biz kendi projemizi alternatif bir proje olarak gerekli mercilere sunmak istiyoruz. Daha güzel ve daha iyi yapılması istiyoruz. Bunu da bu şehrin Mimarları ve Mühendisleriyle bütünleşip başarabileceğimizi düşünüyorum.

2020 YILINDA KAHRAMANMARAŞ’TA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ NASIL GÖRÜYORSUNUZ? DURAĞAN MI GEÇER, İVME KAZANIR MI?

2020 yılında inşaat sektörünün ivme kazanacağını düşünüyorum. Çünkü yaklaşık bir buçuk yıldır inşaatlar durağan seviyeye gelmişti. Elde ki stoklar bitti ve ciddi bir daire arayışı var. Fakat fiyatlarda tam oturmadığı için yeni projeye başlanmıyor. Ama proje içinde ciddi çalışmalar sürüyor. 2020 yılında konut açısından da Kahramanmaraş’ın şantiye alanına dönüşeceğini düşünüyorum.

FİRMA OLARAK 2019 YILINI NASIL GEÇİRDİNİZ?

Firma olarak elimizde 5 bloktan oluşan bir projemiz vardı. Bu süreçte inşaatı yavaşlatmadan, kazasız belasız tamamladık. Bu işi teknik personellerin ve işin mutfağında ki kişilerin yapmasının gerektiğini düşünüyoruz. Biz Mavlu Mimarlık Kulvar Yapı olarak krizi ön görerek iyi bir planlama yaptık. Sektörde de bu planlama ile çalıştığımız için herhangi bir sıkıntı yaşamadan konutlarımızı teslim ettik.

YENİ PROJELERİNİZ VAR MI?

Şuanda yeni projemiz yok ama ihtiyaçlar doğrultusunda yeni projeler ile devam edeceğiz. Bunu yaparken de iş öncesi en doğru ve en iyi şekilde planlama yapmamız lazım. Şuanda planlama aşamasındayız ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.