Egzersiz ve beslenme için genel öneriler

Egzersizle birlikte beslenme programlarının nasıl planlanması gerektiği ve uygulanması konularında E-LİFE Güzellik ve Estetik Merkezi Koordinatörü Diyetisyen Nazlıcan Tekinşen, egzersiz öncesi nasıl beslenilmesi gerektiği konularında gazetemizde genel öne

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Temmuz 2019 14:15
Egzersiz ve beslenme için genel öneriler

HABER: ALİ HAN DELİGÖZ

Dünya Sağlık Örgütü, egzersizi sağlık bir yaşam biçimi için mutlaka haftada 3 kere önermektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin tamamlayıcısı spordur. Her zaman zinde ve formda kalabilmek adına egzersizle beslenmeyi entegre etmek gerekmektedir.

Egzersiz ve beslenme için genel öneriler ve egzersiz öncesi nasıl beslenilmesi gerektiği konularına vurgu yapan E-LİFE Güzellik ve Estetik Merkezi Koordinatörü Diyetisyen Nazlıcan Tekinşen; “Spor yapan bir kişinin beslenmesini planlarken amaç; egzersiz sırasında harcadığımız enerjiyi yeniden yerine koymak ve bu enerjiyi karşılarken de gerekli vitamin-mineral ve besin öğesi kompozisyonunun tam olmasını sağlamaktır. Yani önemli olan sadece enerjinin yerine konulması değil bu enerjinin ne kadar anlamlı olduğudur. Spordan iki saat önce karbonhidrat açısından biraz daha zengin bir şeyler yemekte fayda vardır. Bu iki saatlik zamanda vücut, yenen besinleri sindirmek ve glikojen depolamak için yeterli zamana sahip olacaktır.
Bundan sonra kan şekeriniz sabitlenmiş ve uzun süreli, ya da kısa ama çok enerji gerektiren bir çalışmaya yetecek enerjiniz olur. Egzersiz öncesinde orta büyüklükte bir porsiyonun tamamen sindirilmesi için vücudunuza 2-3 saatlik bir süre tanıyın. Daha büyük bir öğünün sindirilmesi 4 saati bulabilir. Sabah sporu yapıyorsanız, yumurta, meyve ve tam tahıllı ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı, antrenman boyunca iyi hissetmenizi sağlayacak ideal bir kahvaltıdır. Spor öncesi ve sırasında ise bol bol su tüketmeniz gerekiyor” dedi.

Egzersiz esnasında tüketilmesi gereken su miktarının koşullara göre artırılması ve egzersizden sonra tüketilen su miktarının geri kazanımının sağlanması gerektiğini ifade eden Tekinşen; “Egzersiz sırasında tüketmeniz gereken su miktarını etkileyen faktörler, yaptığınız egzersizin yoğunluğunun yanı sıra, hava koşullarıdır.15 dakikada bir 200 ml kadar su içmek, su kaybını engelleyecektir. Ancak programınız 90 dakikadan daha uzunsa, midenizi sıvıyla doldurmamak için, bu süreyi 30 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Spor yaptıktan sonra, vücudun terle attığı suyu geri kazandırmanız gerekir. Spordan sonra yedikleriniz, günün geri kalanında yediklerinizden daha önemlidir. Spor yaptıktan sonra iki saat içerisinde tüketmeniz gereken ideal kombinasyon, su, protein ve kompleks karbonhidratlardan oluşur” sözlerini kaydetti.
 

Egzersiz sonrası beslenme için önerilerde bulunan Tekinşen; “Vücut ağırlığınızın her bir kilogramı için en az 1 gram karbonhidrat alın. Eğer bir buçuk saatten daha uzun süre egzersiz yaptıysanız, bu miktarı 1,5-2 grama çıkarabilirsiniz. Vücut ağırlığınızın her bir kilogramı için 0,5 ila 0,7 gram arasında proteinli gıda tüketin. Bunun için en iyi öneri; az yağlı bir süt grubu ve yanında meyve olabilir. Yani bir genelleme yapacak olursak spor öncesi karbonhidrat ağırlıklı spor sonrası da protein ağırlıklı beslenme en doğru modeldir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.