Dikkatimizi imalata ve katma değer artışına yoğunlaştırmalıyız

KASİAD (Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği) Başkanı Ali Arpasatan, 2019 yılı ekonomisini değerlendirirken; “Dikkatimizi daha çok imalat sanayine ve tekstil sektöründeki katma değer artışına vermeliyiz” sözlerine dikkat çekti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2020 17:38
Dikkatimizi imalata ve katma değer artışına yoğunlaştırmalıyız

Yılsonunda faiz oranlarının kabul edilebilir seviyelere indiğini belirten KASİAD (Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği) Başkanı Ali Arpasatan, 2019 yılı ekonomisini değerlendirirken; “Dikkatimizi daha çok imalat sanayine ve tekstil sektöründeki katma değer artışına vermeliyiz” sözlerine dikkat çekti.

2019 YILI EKONOMİ AÇISINDAN ÜLKE ÇALKANTILI BİR DÖNEMDEN GEÇTİ. BU PENCEREDEN BAKILDIĞINDA 2019 YILI EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

2019 yılı kur şoku bagajı ile girdiğimiz bir yıl oldu. Yıl’a yüzde 24 faizle başlayıp yüzde 12 ile tamamladık. Senenin sonunda faiz arzu ettiğimiz tek haneye düşmese bile kabul edilebilir sınırlara yaklaştı ama kaybolan güven ortamı maalesef eski seviyesine gelmedi. Sonuç itibarı ile yüksek faiz, güven bunalımı ve yüksek enflasyonun sonucu olarak yatırımlar durma noktasına geldi ve işsizlik arttı.

 TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2019 YILINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Ekonomi bir bütündür. Elbette Tekstil sektörü de daralan iç piyasadan ve Dünyada ki ticaret savaşlarından nasibini almıştır. Fakat sektörün ihracat kabiliyeti ve AB ülkelerine yakın olmamızdan kaynaklanan lojistik avantajımızı iyi kullanarak seneyi fena atlatmadığını düşünüyorum. Bu sektörde de yatırım çok az olmuştur ama kapasite kullanım oranı diğer sektörlerin üzerindedir. Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız; İmalat sanayi ekonominin sigortasıdır. Bu gerçeğin krizlerde hatırlanması beni üzen bir durum. Dikkatimizi daha çok imalat sanayine ve bu sektörde ki  katma değer artışına vermeliyiz. Kahramanmaraş ekonomisinin önemli ölçüde üretim alt yapısının olması bu krizi şehir olarak hafif atlatmamızı sağlamıştır. Ama sanayide çeşitliliği arttırmak şart.

 YEREL EKONOMİNİN KALKINMASI ÜLKE EKONOMİSİNİ GÜÇLÜ KILAR. ŞEHRİN EKONOMİSİNİN KALKINMASI İÇİN NELER YAPILMALI, ÖZELLİKLE ORTA ÖLÇEKLİ KOBİLER İÇİN NELER TAVSİYE EDERSİNİZ?

Şehirlerin kalkınmasının sonucu ülkenin kalkınmasıdır. Kahramanmaraş olarak kabiliyetli olduğumuz alanlarda imalat sanayini merkeze koyarak, bu alanlarda faaliyet gösteren KOBİ’lerimizi ihracat konusunda bilinçlendirmeli ve dış ticaret konusunda onları cesaretlendirmeliyiz.  ihracat seferberliği ilan ederek ihracatçı firma sayısını artırmalıyız. Bu arada gözümüz yeni sektörlerde olmalı, özellikle sağlık, bilişim ve savunma gibi karlı sektörlerde yatırım imkanları aramalıyız. Tüm bunları yaparken şehrimizin esas tanıtımını yapacak olan hizmetler sektörünü ihmal etmemeli, tarihimizi ve kültürümüzü yapacağımız yatırımlarla gün yüzüne çıkarmalıyız ki marka bir şehir olabilelim. Sanayi ve hizmetler sektörü sinerji yaratan sektörlerdir.

KASİAD ŞEHİR İÇİN ÖNEM ARZ EDEN STK’ LAR ARASINDA ÖN SIRALARDA YER ALIYOR. ÜYELERİN SEKTÖR ÇEŞİTLİLİĞİ VE ŞEHRE DEĞER KATMA ADINA YAPTIĞI BAZI PROJELERİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

KASİAD üyelerini ağırlıklı olarak; tekstil, çelik mutfak eşyası ve hizmetler sektöründendir. Tekstil Grubu üyelerimiz son yıllarda en çok denime yatırım yaparak ekonomimize değer katmışlardır. Şehrimizde şu anda sekiz farklı denim tesisi vardır. Hizmetler sektöründe ise MADO yurt dışına açılarak dondurmamızı dünyaya tanıtmaktadır.  Özellikle Arap ülkeleri ve Uzak Doğuda başarı ile temsil etmektedir. Kervan Grubu yurt içinde şubeleşme yolunda hızlı bir ivme yakalamıştır. Metal mutfak eşyalarında ise fasondan kurtulup yavaş yavaş markalaşma yolunda adımlar atılmaktadır.

İKTİDARIN EKONOMİ POLİTİKALARINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

2018 yılının ikinci yarısında yaşadığımız kur şoku ekonomi yönetiminin planlarını alt üst etti. O tarihten beri YEP adı altında yeni bir program uygulanıyor. Dünyada ki parasal genişlemeyi arkasına alan ekonomi yönetimi faizi düşürerek enflasyon düşürmeye ve güven ortamının yeniden tesisine çalışıyor. Bu çalışmalar elbette önemli. Şu ana kadar başarılıda oldu.2019 yılını enflasyonda YEP te hedeflenen %11-12 bandında kapatacağımız anlaşılıyor. Faiz indirimlerinin bir başka amacı da reel sektörü canlandırmak ve yatırım iştahını arttırmak. Nihayet 2019 üçüncü çeyreğinde resesyondan çıkarak %0,9 büyüdük. 3 çeyrek üst üste küçüldükten sonra sınırlıda olsa büyümek dipten dönüşü işaret ediyor olabilir. Son çeyrekte 3-4 bandında bir ivme yakalayabiliriz

KAHRAMANMARAŞ’IN SEKTÖR ÇEŞİTLİLİĞİNE VE YABANCI YATIRIMCIYA İHTİYACI VAR MI?

Sağlık, savunma ve bilişim sektörü geleceğin sektörleri. Önümüzdeki dönemde bu sektörlere yatırım yapmalıyız. Bu sayede sektör çeşitliliği sağlarken yüksek katma değeri de yakalamış oluruz. Mevcut sektörlerimizde de teknolojimizi zinde tutmamız şart. Bu sektörleri şehrimizle tanıştırmanın kısa yolu yabancılarla ortaklık akıllıca bir çözüm olur. Yabancı yatırımcıyı davet konusunda eksiklerimiz var.Bu konuyu çözmemiz gerekir.

 2020 YILI EKONOMİSİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ BEKLENTİLERİNİZ VE ÖNGÖRÜLERİNİZ NELER?

2020’nin yolculuğuna başlıyoruz. Artışa geçecek tüketim ve yatırım harcamalarından dolayı 2020 de iyimser bir tahminle %3-4 büyüme bekliyorum.

 ÜLKEDE SON ZAMANLARIN EN BÜYÜK SORUNU GÜVEN DUYGUSUNUN ZEDELENMESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR, BU DOĞRULTUDAN BAKILDIĞINDA EKONOMİYE GÜVEN VAR MI?

Güven eksikliğinin temeli ekonomimizin kırılgan olması.2018 ağustos ayında yaşadığımız kur şoku buna iyi bir örnek. Ekonomimiz pozitif ivme yakalasa bile kırılganlıklarımızın kaybolduğu anlamına gelmiyor. Ekonominin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi şart. Bu da yapısal ve ekonomik reformlarla olur. Hukukun üstünlüğü ve eğitim, kurumların bağımsızlığı ve özerkliği ve liyakati esas alan bir sistemi inşa etmeliyiz. Fikir ve ifade özgürlüğü de bir o kadar önemli. Demokrasimiz ne kadar gelişirse ekonomide o kadar gelişir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.